Voimavaroja arkeen

Psoriasista sairastavien tuen tarve on hyvin monimuotoista. Stressi voi pahentaa psoriasista, ja siksi myös elämäntavoilla on merkitystä psoriasiksen hallinnassa. Psoriasis voi hankaloittaa myös sosiaalisia suhteita.

Arjen haasteet

Toisinaan psoriasista sairastava voi kokea haasteita tavallisissa arjen toimissa. Yleensä niistä selviää omien kokemusten ja muiden tuen avulla.

Jos koet haasteita arjessa, voit kääntyä esimerkiksi Psoriasisliiton vertaistukihenkilön puoleen. Ajatuksia ja kokemuksia voit jakaa myös keskustelufoorumeilla tai sosiaalisessa mediassa.

Psoriasiksen onnistunut hoito vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Toisaalta yksinkertaiset ratkaisut arjessa voivat helpottaa huomattavasti psoriasista sairastavan tilannetta. Esimerkiksi terveelliset elämäntavat ja psoriasista laukaisevien ulkoisten tekijöiden tunnistaminen auttavat usein hallitsemaan oireita ja parantamaan hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

Seuraa muutoksia hyvinvoinnissasi Elämänlaatukyselyn (DLQI) avulla


Stressi
 saattaa laukaista psoriasiksen pahenemisvaiheita. Siksi sitä olisi tärkeä oppia välttämään. Stressistä ja mahdollisesta masennuksesta kannattaa keskustella myös lääkärin kanssa.
Ruokavalion ja elämäntapojen merkitys korostuu psoriasista sairastaville, sillä heillä on muuta väestöä korkeampi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kiinnitä siis huomiota ruokavalioosi ja liikuntatottumuksiisi. Kannattaa valita laji, josta nautit. Liikunta parantaa kuntoa ja kohentaa samalla mielialaa. Pienikin liikunta on hyödyllisempää kuin täysi liikkumattomuus. Voit keskustella myös fysioterapeutin tai muun hoitoalan ammattilaisen kanssa sinulle sopivan liikuntaharrastuksen aloittamisesta.

Runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja ylipaino voivat pahentaa psoriasista. Etenkin nivelpsoriasista sairastavan kannattaa harkita alkoholista luopumista kokonaan, jos sairaus on vaikea.

Uusien ihmissuhteiden luominen voi tuntua vaikealta. Ota ihosairautesi puheeksi, kun se tuntuu sopivalta. Luottamuksellisessa ihmissuhteessa voit olla avoin tässäkin asiassa. Kumppanisi arvostaa sinua itsesi, ei vain ihosi takia. Tunteiden jakaminen kumppanin kanssa varsinkin pitkässä suhteessa on tärkeää. Lue lisää psoriasiksesta ja parisuhteesta.

Lähteet

 

 

Tarkistettu 14.7.2020

Updated: 23-03-2017