Nivelpsoriasis

Nivelpsoriasis on usein aaltomaisesti oirehtiva nivelten tulehdustila, jonka taustalla on häiriö immuunijärjestelmässä. Sairauden laukaisevana tekijänä on usein stressi tai infektio, mutta taustalla on usein perinnöllinen alttius. Sairaus puhkeaa usein 30—50-ikävuoden välillä.

Nivelpsoriasis todetaan iho-oireiden ja niveltulehduksen perusteella. Sitä epäillään tyypillisesti silloin, kun niveltulehdus ja psoriasisihottuma esiintyvät samanaikaisesti. Joskus iho-oireet ilmenevät vasta niveloireiden jälkeen

Nivelpsoriasiksen oireita:

  • nivelten arkuus ja aamujäykkyys
  • muutaman nivelen epäsymmetriset eli vain toisella kehonpuolella esiintyvät niveltulehdukset (turvotus, kuumotus)
  • sormien ja varpaiden kärkinivelten tulehdus ja muutokset kynsissä
  • jänteiden kiinnityskohtien tulehdukset kuten tenniskyynärpää

Oireet voivat muistuttaa nivelreumaa, mutta nivelpsoriasiksessa tulehdukset saattavat esiintyä epäsymmetrisesti ja laboratoriokokeissa mitatut reumatekijät voivat olla normaalit. Sairaus luokitellaan lieväksi, keskivaikeaksi tai vaikeaksi oireiden ja radiologisen tutkimuksen perusteella. 

Tyypillisesti sairauden toteaa reumatologian erikoislääkäri. Diagnoosin tukena voidaan käyttää esimerkiksi ultraääni- tai röntgenkuvausta. Hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, ettei pysyviä nivelvaurioita synny. Lue lisää hoitomuodoista.

Lähteet

 

Tarkistettu 14.7.2020

Updated: 30-07-2019