Vinkki kesäkuntoon pääsemiseksi

Kesä on täällä taas, ihanaa! En olisi uskonut, että jo kesäkuussa saadaan nauttia ihanista helteistä. Vielä viime kuussa tarvittiin melkein toppatakkia ja pariin otteeseen satoi lunta ja rakeita. Lämpö hellii, mutta kaikille kesä ei ole täysin mutkaton vuodenaika.

Moni miettii, voiko käyttää lainkaan kesämekkoa tai shortseja, kun säärissä on psoria. Entä mihin piilotetaan mahdolliset käsivarsien heltat? Voiko pitkät hiukset laittaa ponnarille, kun sitten paljastuu punaisena helottava hiusraja?

Naistenlehdet ovat jo kuukausia aiemmin alkaneet kirjoittaa jokavuotisesta kestoaiheestaan: kesäkunnosta. Pitää saada vartalo kuntoon, jotta kehtaa mennä uimaan. Terveellisyys ja hyvät elämäntavat ansaitsevat ehdottomasti kunnioitukseni. Onko uiminen kuitenkaan vain ”normaalin” muottiin osuvia varten, puhutaan sitten normaalipainosta tai normaalista ihosta? Eikö vähän isompikin ihminen tahtoisi välillä polskimaan? Eikö psoriaatikkokin tarvitse vesiliikuntaa?

Tiedän omasta kokemuksesta, että psori-ihon esitteleminen kesävaatteissa tai uimahallissa ei ole aina helppoa psoriaatikolle. Tähän vaikuttaa toki se, kuinka sinut on oman psorinsa kanssa. Silti ihmisten tuijotus tai kommentit eivät ole aina helppoa kestettävää.

Olen surullinen aina, kun kuulen psoriaatikon sanovan, että kesähelteelläkin joutuu käyttämään pitkiä housuja ja pitkähihaisia vaatteita, kun ei kehtaa esitellä huonossa kunnossa olevaa ihoa. Ymmärrän tunteen hyvin. Toivon silti, että kun joku vihdoin uskaltaa pukeutua kelin mukaan ja antaa epätäydellisen ihonsa näkyä, muut osaavat suhtautua asiaan kannustavasti.

Viimeksi eilen annoin oman psori-ihoni näkyä. Minulle ennestään tuntematon ihminen kysyi ihostani ja vaikka ensin hämmennyin kysymyksestä, kerroin että minulla on psoriasis. Hän sanoi tunnistaneensa psorin ja nosti lahjettaan näyttääkseen omia psorin peitossa olevia sääriään. Hän ei vain ollut uskaltanut laittaa lyhyempiä housuja, vaikka päivä oli todella kuuma. Tapaamisemme sai minut ajattelemaan, että jokainen psoriaatikko, joka uskaltaa antaa ihonsa näkyä, rohkaisee muita tekemään samoin.

Sinä joka tuskailet psorin tai allien kanssa kesäaikaan, tässä on sinulle tuhannen taalan vinkki kesäkuntoon pääsemiseksi: Niin kauan kuin sinulla on vartalo ja aurinko paistaa, sinulla on kesävartalo. Vie se rannalle, psoriläiskineen kaikkineen. Sinullakin on oikeus nauttia kesästä ilman lämpöhalvausta.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 15.6.2020

<<< edellinen postaus

>>> seuraava  postaus

Updated: 16-06-2020