Psori rakastaa taipeita

Psori lehahtaa milloin minnekin. Minulla se tuli ensin päänahkaan, mutta on sittemmin oireillut pitkin kroppaa. Tällä hetkellä psori on kotiutunut jokaiseen kehoni taipeeseen.

Taivepsorissa iho ei aina hilseile, mutta läiskät punertavat. Iho on myös usein kostea, joten lääkärissä epäillään herkästi ensimmäisenä sieni-infektiota.

Minulla on aina psoria korvien takana, enemmän tai vähemmän ärhäkkäänä. Tällä hetkellä se oireilee korvien takana vain lievänä, muutama viikko sitten pahempana.

Psori löysi ihan uuden paikan hiljattain: kaulani. Ihottuma on luonnossa ärhäkämpi kuin mitä kameralle tallentunut kuva antaa ymmärtää. Kaulan iho on todella punainen, kipeä ja kutiava. Näinkin näkyvällä paikalla se on kerännyt osakseen katseita ja kommentteja. Minulta on kysytty ”onko tuo nikkeliallergiaa”. Olen myös saanut roppakaupalla neuvoja, kuten ”laita nyt jotain rasvaa tuohon”, ”älä enää käytä koruja”, ”eikö sun kannattaisi käyttää poolopaitaa kun sun iho näyttää tolta” jne.

Jos vuoraisin aina psorini piiloon, saisin alkaa kulkea jätesäkissä, johon en voisi jättää edes silmille aukkoja, koska usein silmien ympärilläkin on psoria. Leikki sikseen. Toivon, että avoimuus psorista ja se, että antaa sen näkyä, saa ihmiset yksi kerrallaan ymmärtämään, että kenenkään iho ei ole täydellinen ja psoriaatikon ei tarvitse piilotella psoriaan muiden katseilta.

Tästä harvemmin puhutaan ääneen, mutta monella psoriaatikolla on taivepsoriasista myös pakaravaossa. Tämä on vertaistukiryhmissäkin usein se hieman häpeilty kysymys, jota ei oikein kehdattaisi kysyä, mutta vaiva on kuitenkin yksi psorin kipeimmistä ja häiritsevimmistä muodoista ja siksi moni kaipaa vinkkejä asiaan. Voi vain kuvitella omalle kohdalleen, miltä tuntuu istua, kun tuntuu ennestään hilseilevän ja halkeilevan ihon halkeavan hieman lisää joka kerta istuessaan alas. Valkoiset housut ja hameet on saanut unohtaa kauppaan. En voi käyttää alusvaatteita, jotka on valmistettu keinokuiduista.

Minulla on taivepsoria myös navassa. Se vaikuttaa elämääni siten, että en ole vuosiin voinut käyttää housuja, joissa on nappi navan kohdalla, eli sellaisia tavallisia farkkuja, joita ihmiset normaalisti käyttää. Onneksi kaupoista löytyy nykyään farkun näköisiä tai muuten siistejä housuja erilaisilla vyötäröillä, eikä minun ole enää aikuisiällä ollut vaikeaa löytää housuja, jotka eivät ärsytä entisestään oireilevaa ihoa.

Polvitaipeet ovat myös tyypillinen paikka, jossa psorini oireilee lähes aina. En juurikaan kiinnitä siihen enää huomiota, sillä siellä se on oireillut lapsuudesta saakka ja en itse juurikaan polvitaipeisiini tule katselleeksi. Se on myös siitä kiitollinen taive, että sitä on helppo rasvata ja hoitaa.

Psori on pesiytynyt myös varpaidenväleihini. Kipeät ja oireilevat varpaankynnet ovat vieneet huomioni siinä määrin, että en ole takavuosina juurikaan jaksanut hoitaa varpaanvälejä. Sain viime kerralla jalkojenhoitajalla hyviä vinkkejä tuohonkin ihoalueeseen ja siitä lähtien olen kiinnittänyt huomiota myös niihin.

Ei ole sellaista taivetta, jonne psori ei löytäisi. Toiset ovat helpompia hoitaa kuin toiset.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 15.6.2020

<<< edellinen postaus

>>> seuraava  postaus

Updated: 24-06-2020