Voiko psori iskeä tähänkin?

Vasta vähän aikaa psoria sairastaneet usein kysyvät, voiko psori tosiaan tulla johonkin tiettyyn paikkaan. 18 vuoden kokemuksella sanoisin, että ihmiskehossa ei ole paikkaa, johon psori ei löytäisi tietään. Oma psorini on aina rakastanut pieniä alueita: taipeita, korvien takusia, nenän taitetta yms. Mutta kyllä se tykkää suuremmistakin alueista: päänahassa se on ollut päivittäinen toveri pian parikymmentä vuotta. 

Viikko sitten psori iski silmäluomeeni. Ihottuman alue ei ole iso, mutta pieni läiskä hilseili, kutisi, punoitti ja ennen kaikkea ärsytti minua olemassaolollaan. Paria päivää myöhemmin alaluomeen ilmestyi läiskä. Ensin sekin vain hilseili ja punoitti, mutta sitten iho halkesi sen kohdalta. 

On uskomattoman vaikeaa pestä kasvojaan tai hiuksiaan ilman, että vesi luikertelisi suoraan siihen auki olevaan psori-ihottumaan. Sitä kirvelyn määrää! Itkeminen suihkussa ei oikein auttanut asiaa, mutta kyyneleet kirposivat silmiin väkisinkin. 

Ei mennyt montaakaan päivää, kun tunsin kädelläni, että leuassa on jotain outoa. Menin katsomaan ja ystäväni psorihan se siinäkin. Huomaa jälleen talven ja kuivan pakkasilman vaikutuksen ihoon. Niin kaunis kuin talvi onkin, minun on nykyään niin kovin vaikeaa nauttia siitä kunnolla.
 
Tuntuu lähes tyhmältä valittaa parista pikkurillin pään kokoisesta läiskästä. Toisillahan on koko kroppa psorin peitossa! Itsekin olen sen kokenut. Mutta psori on juurikin niin ovela. Alueen ei tarvitse olla laaja ollakseen todella kipeä. Kunhan psori osuu riittävän hankalaan paikkaan, se voi normaalien oireiden lisäksi aiheuttaa muita ikäviä lieveilmiöitä liiankin kanssa. Ja ainakaan itselläni yksi läiskä ei tule koskaan ilman toista, kolmatta jne. 

Niin pieni läiskä, niin suuri vaikutus. Samalla hymyilen sisäisesti siitä, että psori iski kasvoihini ja en välitä siitä, kuka sen huomaa. Peilistäkään takaisin ei katso pelkkä läiskä poikineen, vaan samat kasvot kuin ennenkin. 

Muutama päivä meikittömyyttä ja hoivaa auttoi. Läiskät ovat edelleen paikoillaan, mutta eivät tee kiusaa. Ihan kuin olisivat hieman haalenneetkin. Toivottavasti. Vaikka en välitäkään psorista näkyvällä paikalla, on sen hoitaminen silmäluomesta huomattavasti hankalampaa kuin vaikkapa käsivarresta. Joten jos saan toivoa, niin miten olisi ensi kerralla vaikkapa tuo käsi? 

 

 

Tarkistettu 4.1.2018

Updated: 04-01-2018