Voiko mielesi hyvin?

Miltä sinusta tuntuisi, jos ihotauti- tai reumalääkärisi kysyisi sinulta: "Voiko mielesi hyvin?" Ehkä mietit, miksi iho- ja nivelpsoria sairastavalta sellaista kysyttäisiin. Meillä psoria sairastavilla on lähes kaksinkertainen riski sairastua mielenterveysongelmiin terveisiin samanikäisiin verrattuna.1 Silti näistä mielenterveyden haasteista ei välttämättä juurikaan puhuta lääkärissä.

Maailman psoriasispäivää vietetään tuttuun tapaan 29.10. Psoriasisliiton teemana tänä vuonna on mielen hyvinvointi ja psorin vaikutus mieleen. Psoriasisliitto toteutti keväällä kyselytutkimuksen aiheesta. Ehkä muistatkin vastanneesi siihen. Kyselyssä kävi ilmi, että monella psoria sairastavalla on kokemus, että mielen asioista kysytään ja niistä puhutaan kovin harvoin vastaanotolla.

Kuulostaa tutulta. En muista, että yksikään psoriani hoitava lääkäri tai hoitaja olisi ottanut asiaa puheeksi. Vasta hiljattain ensimmäistä kertaa yli 20 vuoden sairastamisen jälkeen fysioterapeuttini otti esiin mielen vaikutuksen kehoon ja liikuntaharrastuksiin.

Mielestäni mielen terveys ja henkinen hyvinvointi ovat asioita, joita tulisi nostaa enemmän esiin. Jos hoitava taho ottaisi aiheen puheeksi, tuntisin, että minusta välitetään ja että hoitoni on kokonaisvaltaista.

Entä jos puhuisimme aiheesta itse, vaikkei siitä aina kysyttäisi? Kertoisimme, jos psorin aiheuttamat oireet laskevat mielialaamme, tai jopa ahdistavat tai masentavat ajoittain. Pyytäisimme apua mielemme hyvinvoinnin edistämiseen.

Kokemamme kipu, pilkka tai jatkuva oireiden hoitamisen aiheuttama väsymys voi jättää mieleemme jäljen, aivan kuten märät askeleet näkyvät laiturissa vielä pitkään uinnin jälkeenkin.

Mielenterveysongelmiin liittyy häpeää, leimautumista ja ihmisillä saattaa olla aiheeseen liittyen ennakkoluuloja. Emme kuitenkaan jättäisi murtunutta jalkaa hoitamatta siksi, että emme kehtaisi kertoa siitä lääkärille. Murtunut mieli ei eroa tästä mitenkään.

Toivotaan, että lokakuussa teeman esiin nostaminen saa sekä terveydenhuollon ammattilaiset aktivoitumaan vastaanotoilla että meidät psoriaatikot kertomaan rohkeasti silloin, kun mielemme ei voi hyvin.

Lähde:

  1. JAMA Dermatology 2019;155:745–749

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 24.9.2019

 

<<< edellinen postaus

>>> seuraava postaus

 

Updated: 28-10-2019