Välittäminen tarttuu

Ystäväni halusi ostaa lahjan ystävälleen, joka oli auttanut häntä. Tällä ystäväni ystävällä on psori ja hän kysyi neuvoani lahjan suhteen, sillä hän halusi ostaa jotakin psoriin liittyvää. Minusta oli upea idea muistaa psoriaatikkoa lahjalla, joka auttaa häntä hoitamaan ihoaan!

Tällaiset tuen ilmaukset ovat mittaamattoman arvokkaita psoriaatikolle. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että 54 % psoriaatikoista koki sairauden vaikuttaneen heidän ihmissuhteisiinsa. 94 % oli kokenut halveksuntaa tai syrjintää.

Näkyvän ihosairauden kanssa eläminen ei ole aina helppoa. Muiden katseiden ja kommenttien ohittaminen on toisina päivinä vaikeampaa kuin toisina. Toiset saattavat nähdä psoriläiskän kasvoillasi, hilsettä hartioilla halatessa tai kuivat ja halkeilevat kädet kätellessä. Mieti, miten tärkeää psoriaatikolle siis on tuntea, että muut hyväksyvät hänet psorin kanssa ja siitä huolimatta.

Hyväksyntää voi osoittaa monella tapaa. Sitä voi ilmaista kosketuksella, esimerkiksi halauksella. Se voi olla jokin piristävä lahja, esimerkiksi kukkia. Tai sitä, ettet kommentoi näkyviä oireita tai tuijota pitkään, vaikka tarkoittaisitkin hyvää. Sitä, ettet pyytämättä tuputa vinkkejä ja ehdotuksia, jottet tarpeettomasti puuttuisi toisen henkilökohtaisiin asioihin. Sitä, että ymmärrät, kun toinen on väsynyt. Sitä, että olet vierellä ja kuuntelet.

Oletko sinä koskaan halannut ketään, joka sairastaa psoria? Voit rohkeasti tehdä niin. Psori ei tartu. Välittäminen tarttuu.

 

 

Tarkistettu 2.5.2017

Updated: 10-05-2017