Valitse olla onnellinen

Elämä on täynnä valintoja. Yksi valinta on se, miten asioihin suhtautuu. Onko krooninen kitisijä vai näkeekö joka asiassa valoisat puolet.

Jokainen meistä tuntee ainakin yhden Valittajan. Sen, jonka rahat on loppu ja joka ei ikinä saa mitään kivaa, vaikka juuri tuli Ruotsin risteilyltä ja osti Ikean tyhjäksi. Sen, jota naapureiden pauke valvotti yöllä ja joka on nyt aivan rikki ja hajalla seuraavat kolme viikkoa yhden unettoman yön vuoksi. Valittajan elämä on aina yhtä suurta draamaa ja kaikista asioista löytyy valittamisen aihetta eikä mikään ole koskaan hyvin.

Toivon, että jokaisen tuttavapiiristä löytyy myös se Aurinkoinen, joka ei pienestä lannistu. Jota elämä potkii kyllä päähän vähintään yhtä kovalla kädellä kuin Valittajaa, mutta joka asennoituu eri tavalla - valitsee olla onnellinen.

Ympärillä olevien ihmisten asenne tarttuu helposti meihin. Jos työpaikan kahvipöydässä moni kovaäänisesti valittaa milloin mistäkin, niin kuinka moni tekee stopin turhalle valittamiselle. Kovin helppoa on lähteä samaan kuoroon mukaan. Joskus ongelmat toki ovat oikeita ja ruotimisen arvoisia, mutta joka asiassa on aina kääntöpuolensa. Mitä jos seuraavan kerran muiden valittaessa toisit asiasta esiin edes yhden positiivisen piirteen?Olen itse perusluonteeltani melko valoisa. En ole tosin sitä aina ollut. Teininä sain lahjaksi “pessimisti” -mukin, joka kuvasi hyvin luonnettani silloin. Silloin en osannut nauttia elämästä. Mutta sairastuminen nivelpsoriin muutti ajattelutapani. Nyt joka hetki on tärkeä ja pienetkin asiat tekevät minut iloiseksi. Pysyn mieleltäni ikuisena kaksikymppisenä, vaikka ruumis ympäriltä senkun lahoaa. Mutta eipä tämä sairauteni itkemällä miksikään muutu. Kaikesta löytää aina valopilkun, kunhan vaivautuu etsimään. Joskus saa kaivaa todella syvältäkin ennen kuin löytää sen valon kajastuksen tunnelin päässä. Mutta jos etsisit aarretta, etkö kaivaisi jokaisen kiven ja kannon alta, jotta löytäisit sen? Mikä sen suurempi aarre kuin olla vailla negatiivisuuden taakkaa ja onnellinen?

Jos ei nauti niistä asioista, jotka ovat elämässä hyvin, mistä saa voimaa kestää vaikeudet? Ystäväni sanoi hiljattain osuvasti: “Olen oppinut lapseni sairauden myötä ja muutenkin, että pitää oppia nauttimaan pienistä hyvistä hetkistä. Ne kantavat kaiken murheenkin keskellä.”

Minä valitsen valittamisen sijasta onnellisuuden. Se tekee hyvää terveydellenikin.

Tarkistettu 17.10.2014

Updated: 20-03-2015