Uupunutkin tarvitsee ystävää

Tiedätkö, miltä tuntuu olla uupunut? Olen käynyt monesti voimieni äärirajoilla kroonisen kivun kanssa, mutta viime kesänä voimavarani eivät enää riittäneet. Paloin loppuun. Silloin huomasin, miten tärkeää ystävien tuki on. Tuntui mukavalta, että minua pyydettiin mukaan vaikkapa koirapuistoon. Sain nauttia auringosta ja jutella ystävien kanssa. Koirani juoksivat puistossa vapaana ja leikkivät toisten koirien kanssa.

Ystävyys on kaksisuuntainen tie. On silti aikoja, jolloin voimat ovat niin vähissä, että ei ehkä itse jaksa oma-aloitteisesti pitää ystäviin yhteyttä. Silloin olisi tärkeää, että ystävät eivät kuitenkaan unohtaisi. Eivät ajattelisi, että hän on vain niin iloinen ja onnellinen ilman minua, ettei hän enää edes välitä kuulumisistani. On helppoa odottaa muiden tukevan minua, silloin kun minä tarvitsen heitä. Mutta huomaanko itse olla heille tukena, kun he tarvitsevat sitä?

Kun toinen kertoo olevansa loppu, lisäätkö vai kevennätkö hänen taakkaansa? Jos hän taistelee viimeisten voimanrippeidensä kanssa, pyydätkö hoitamaan vielä yhden palveluksen? Jos hän epäröi hakea sairauslomaa, muistutatko hänelle, että kukaan ei ole korvaamaton ja että on oikein tunnistaa rajansa?

Joskus on aika olla hiljaa ja kuunnella. Voisi olla houkuttelevaa kertoa omista huolistaan ja etsiä uupuneen tilanteesta yhtymäkohtia omaan tilanteeseen. Alkaa pistää ”paremmaksi”. Mutta ei uupumus ole asia, josta kannattaisi kisailla.

Sinun ansiostasi ystäväsi voi saada juuri sen voiman ja tuen, jota tarvitsee päästäkseen eteenpäin. Askel, pieni askel, kerrallaan. Eikä uupunut unohda koskaan niitä, jotka pysyivät rinnalla, vaikkei hänellä ollut mitään annettavaa. Jotka olivat aidosti läsnä ja kuuntelivat. Jotka tekivät hänen murheestaan omansa ja antoivat sitä puuttunutta voimaa jaksaa. Jotka eivät jättäneet yksin. Ja jonain päivänä, kun hänen voimansa pikkuhiljaa palaavat, hän on vuorostaan sinun tukenasi, kulkemassa rinnallasi. Niin kuin tosi ystävän kuuluukin.

 

 

Tarkistettu 21.3.2017

Updated: 27-03-2017