Tukka on pääasia

Hiusten sanotaan olevan naisen kruunu. Usein kampaus ja hiusten väri ovatkin naiselle tärkeitä asioita. Nuorena rakastin pitkiä hiuksiani ja tuntui aluksi ikävältä vaihtaa ne poikatukkaan. Reilun kymmenen vuoden aikana totuin lyhyisiin hiuksiin ja alistuin ajatukselle siitä, että hiusten kasvattaminen ei onnistuisi päänahassa pahana oireilevan psorin vuoksi.

Lääkäri suositteli minulle mahdollisimman lyhyttä tukkaa, jotta päänahkani saisi paksuista hiuksistani huolimatta paljon ilmaa ja aurinkoa. Levitin viikoittain päänahkaani koostumukseltaan voin tuntuista mönjää, jonka avulla psori kuorittiin pois. Tämä toimenpide oli huomattavasti helpompaa lyhyiden hiuksien kanssa. Käytin lisäksi vuosikausia kortisoniliuoksia ja muita erikoisaineita – vain jotta päänahkani muuttui kauheasta siedettävämmäksi, muttei kuitenkaan hyväksi.

Olen käynyt teinistä saakka säännöllisesti kampaajalla. Aina kampaajan vaihtuessa olen ensimmäisenä selittänyt, että minulla on päänahassa psoriasis, se ei tartu, se on joskus paremmassa ja joskus huonommassa kunnossa ja päänahan kunto pitää huomioida ennen värjäämistä. Valtaosa on suhtautunut asiaan neutraalisti ja osa on jopa tiennyt psorista ennestään. Nuorempana vaihdoin hiusväriä useammin. Värjääminen aina kuori päänahkani ja se pysyi hetken aikaa hyvänä. Tavallisimmat väriaineet eivät sopineet päänahalleni, joten aina käytettiin erikoisempia aineita.

Moni psoriaatikko välttelee kampaajalle tai parturiin menoa, koska pelkää miten siellä kommentoitaisiin psorin valtaamaa päänahkaa. Mikäli hiusalan ammattilainen ei ole perehtynyt ihosairauksiin, saattaa psori näyttää inhottavalta. Tuntuu aika masentavalta, jos toinen katsoo sinun ihoasi inhoten. Tiedän ainakin yhden psoriaatikon, jonka hiuksia kampaaja ei suostunut laittamaan, koska päänahassa oli pahannäköinen psori. Mutta fakta on: se ei tartu.

Nykyään käyn kampaamossa, jossa on erikoistuttu hiuspohjan ongelmiin. Ensimmäistä kertaa sinne mennessäni olin taas valmistautunut selittämään psoristani, mutta en edes ehtinyt, kun kampaaja totesi ensitöikseen, että “sulla on näemmä psori, se onkin tosi tuttu meille täällä, ja meiltä löytyy sellaiset aineet, joilla saadaan se parempaan kuntoon”. Siitä tuli melkoisen helpottunut olo, selittely kun on herkästi osa psoriaatikon elämää.

Pari vuotta sitten nivelpsoriin saamani lääkitys auttoi myös psoriini ja päänahkani tuli niin hyvään kuntoon, että päätin uskaltautua kokeilemaan pidempää tukkaa uudelleen. Nyt minulla on paksut keskipitkät hiukset ja lähestulkoon puhdas päänahka. Olen siitä onnekas, että reumalääkitys ei ole aiheuttanut minulle ainakaan vielä hiustenlähtöä, vaikka sekin mahdollisena haittavaikutuksena luetellaan.

Tunnen oloni paljon kotoisammaksi ja naisellisemmaksi pidemmissä hiuksissa ja olen erittäin iloinen siitä, että lääkityksen ansiosta sain vielä mahdollisuuden haluamiini hiuksiin. Sain menetetyn kruununi takaisin.

Tarkistettu 2.4.2015

Updated: 22-09-2015