Tärkeintä on hyväksyminen

Psoriasiksen elämänlaatututkimuksissa on todettu, että ihosairaudet kuormittavat yhtä paljon kuin psyykkiset sairaudet. Koska autoimmuunisairaus harvoin tulee yksin, psoriasiksenkin liitännäissairauksien listasta löytyy muun muassa verenpainetauti, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet ja masennus. Kyseessä ei ole mikään helppo, ohimenevä sairaus. Miten sen kanssa sitten voi selvitä?

Tärkeintä on hyväksyminen. Sen hyväksyminen, että minulla on tämä sairaus, se aiheuttaa kipua, krooninen kipu on totta, enkä saa sitä loppumaan. Monelle ajatus tällaisen hyväksymisestä aiheuttaa vastareaktion. Miksi jotain näin kauheaa pitäisi hyväksyä?

Hyväksyminen auttaa menemään elämässä eteenpäin sairauden kanssa ja siitä huolimatta. Se auttaa tulemaan psorin kanssa toimeen.

Sairastumisen jälkeen oma minä on mennyt uusiksi. Minun piti määritellä itseni uudelleen. Minulla ei ole ehtymättömiä voimavaroja. Minä en pysty enää kaikkeen. Minulla on liike- ja liikuntarajoitteita. En ole terve enkä pääse kaikista rajoitteistani eroon enkä niitä pakoon edes hyvällä mielikuvituksellakaan. Olen silti arvokas.

Joudun tosin muistuttamaan itselleni usein, että olen sairaanakin tärkeä. Kivun keskellä olisi helppo huijata itsensä ajattelemaan, että muut pystyvät parempaan, en ole tarpeellinen tai että arvoni jotenkin vähenisi kipuisempina päivinä, jolloin joudun keskittymään pelkkään lepäämiseen.

Kun oppii hyväksymään rajoitteensa ja elämään ne huomioiden, elämä voi olla onnellista kivusta huolimatta. Silloin ei huomio mene katkeruuteen ja sen miettimiseen, mitä menetän ja mitä minulta jää tekemättä, kun minulla on tällainen sairaus. Hyväksyminen on auttanut minua elämään hitaampaa elämää. Silloin ehdin nauttia elämän pienistäkin iloista.

Tätä kirjoittaessani olen viettänyt koko päivän viltin alla leväten, koska kivut riepovat koko kehoani. Kutsuisin tätä todella hitaaksi elämäksi, askelkin on jäykän kropan kanssa sen verran hidas. Tässäkin päivässä on silti hyvää. En voi välttää hymyä kasvoillani koirani tuhistessa vilttini päällä suloisesti. Koiranikin nauttivat saadessaan rapsuja koko päivän ajan.

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

Tarkistettu 14.12.2018

Updated: 21-12-2018