Syksyllä syntynyt

Olen syksyllä syntynyt. Lapsuudesta pitkälle aikuisuuteen syksy oli lempivuodenaikani. Silloin en voinut sietää kesäkuumaa, hikeä otsalla ja olemattoman pientä kesävaatevarastoani. Minä näin syksyssä upeita värejä muiden nähdessä lätäköitä ja mätäneviä puidenlehtiä. Minä rakastin haravoida naapureiden pihoja oman pihan puutteessa. Puin mielelläni jalkaan villasukat ja jopa kudoin sellaiset. Silloin vielä osasin tehdä kantapään. Lempikenkäni olivat saappaat ja olin onnessani erilaisista kaulahuiveista.

Jotain kuitenkin muuttui joskus 25 ikävuoden tienoilla. Kun nivelpsori pysäytti minut, syksy ei enää ollutkaan ystäväni. Kylmyys tunkeutui luihin ja ytimiin. Sade ja viima vaikuttivat suoraan liikkuvuuteeni. Minusta aiemmin niin kaunis vuodenaika olikin täynnä ylimääräistä kipua ja tuskaa. Aloin inhota syksyä.

Muutamassa vuodessa olen oppinut jälleen pitämään syksystä - ja mikä kummallisinta, rakastamaan kesää. Jännästi edes superhelle ei haittaa, kun kipuja on vähemmän.

Viime viikolla olin mökillä keskellä ei mitään. Sää oli kylmä, vain pari astetta plussan puolella. Viileys meni jälleen suoraan ytimiin ja tarvitsin lämpimien vaatteiden lisäksi parikin vilttiä kolottavien polvieni päälle istuessani loimottavan takan vieressä. Vietin silti aikaa myös ulkona, pukien entistä enemmän vaatetta päälle.

Vaikka kolotuksesta en nautikaan, olen oppinut arvostamaan jokaisessa päivässä sitä hyvää, mitä se tuo mukanaan. Mökillä tuo hyvä oli ehdottomasti upea maisema, joka avautui silmieni eteen. Puut, jotka heijastuivat järven pinnasta. Usva, joka viipyili taivaanrannassa pitkään aamuun. Sammaleet kaikissa vihreän sävyissä. Maahan pudonneet lehdet. Kasteesta helmeilevä ruoho. Metsän tuoksu. Äänimaailma, joka salli mieleni hengähtää. Ympärillä vallitsi hiljaisuus, ei liikenteen eikä naapureiden ääniä. Ulkona kuului vain tuuli puiden latvoissa ja sisällä takassa rätisevä tuli.

Miten jotain niin kaunista voisikaan vihata?

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 4.10.2019

<<< edellinen postaus

 >>> seuraava postaus

Updated: 05-11-2019