Syksy

Syksy on täällä jälleen. Tuo minulle niin rakas vuodenaika. Illat pimenevät, saa tunnelmoida kynttilöiden valossa, pitää villasukkia ja ottaa nahkatakin ja saappaat kaapista esiin. Luontoon tulee ihania ruskan värejä ja ilma on raikkaan kirpeä.

Aiemmin syksy oli ehdoton lempivuodenaikani. Enää en voi sanoa samaa. Sillä samaan aikaan, kun syksy ihanine piirteineen saapuu, tulee myös äärimmäisen kipuinen jakso. Psorini oireilee kosteiden, kylmien kelien aikaan aina pahemmin. Syksy ei ollut ehtinyt olla päivää kauempaa, kun muun muassa korvien takuset ja päänahka olivat jälleen täynnä psoria. Nivelpsori oireilee minulla voimakkaammin aina syksyn ja talven aikana. Kylmät, viimaiset ja kosteat kelit tekevät useille reumaatikoille pahaa. Puhuttamakaan fibrosta. Fibromyalgian vuoksi tunnen olevani kuin sääpuntari. Tiedän kivuistani, milloin sade on tulossa.

 

Mutta ei kipu minusta onneksi sokeaa tee. Voin edelleen nauttia ruskasta. Iltaisin on ihanaa sytyttää kynttilät, käpertyä sohvan nurkkaan lämpimän viltin alle ja rapsuttaa koiraa. Sekään ei mielellään ulkoile pitkiä lenkkejä sateessa ja viimassa, mikä on iso helpotus itselle, kun ei tarvitse kipuisena jaksaa niin kauas.

Syksyisin harrastukset vilkastuvat ja muutenkin puuhaa on enemmän. Se piristää mieltä, ja pirteä mieli auttaa kyllä jaksamaan ne kipuisimmatkin päivät.

Myönnän, että minulla on ikävä kesää ja sen mukanaan tuomia helpotuksia olotilaani, mutta koitan silti nauttia syksystä parhaani mukaan. On se edelleen rakas vuodenaika minulle, olenhan itsekin syksyn lapsi. Toivoisin vain, että olisin paremmassa kunnossa nauttiakseni syksystä täysillä. Mutta ei auta haikailla sellaista, mitä ei voi saada. Täytyy tehdä parhaansa nauttiakseen siitä mistä voi. Ihanaa syksyä kaikille!

Tarkistettu 17.9.2015.

Updated: 22-09-2015