Sanat sattuvat kaikkein kipeimmin

Psoriaatikkona olen saanut tottua ihmisten ajattelemattomiin kommentteihin. Tuntemattomien tuijotus tai kommentointi ei minua yleensä häiritse. Mutta kun ystäväni kerran yhtäkkiä kysyi “etkö koskaan pese korviasi”, se todella sattui.

Siitä lähtien olin todella epävarma. Minulla on psoriasista korvien takana ja korvakäytävissä. Tuosta kommentista lähtien kuvittelin kaikkien vastaantulijoiden huomaavan juuri minun korvani ja katsovan niitä inhoten. Koetin peitellä korviani aina tilaisuuden tullen. Olisin halunnut vajota maan alle.

Olen aina ollut epävarma myös psorini aiheuttamista kynsimuutoksista. Varpaideni kynnet ovat paksuja vänkyröitä. Pitkään välttelin sellaisten kesäkenkien käyttämistä, joista näkyy varpaat. Olin saanut kommentteja osakseni aivan tarpeeksi ja nähnyt sen vastenmielisen katseen, jolla monet varpaitani katsoivat. Pikkulapset usein osoittivat niitä sormella ja kysyivät: “Mikä sun varpaita oikein vaivaa?”

Aikuistumisen myötä itsetuntoni on parantunut. En enää peittele korviani. Pidän hiukseni ponnarilla, jos haluan. Ja jos jotakuta häiritsee punaiset ja hilseilevät korvantakuseni, niin voi voi. Pidän sellaisia kenkiä kuin haluan. Koko viime kesän kuljin kengissä, joista kynteni näkyivät selvästi ja vieläpä lakkasin varpaankynteni välillä kirkuvan punaisiksi tai heleän liloiksi - ihan vain koska halusin. En enää välittänyt mitä muut ajattelevat. Jos minussa olevat pienet kosmeettisesti rumat asiat häiritsevät, niin suosittelen tarkastelemaan omaa elämää lähemmin. Ihan varmasti sieltä löytyy suurempia ongelmia, ja jos ei meinaa löytyä, voin auttaa etsimään.

Nykyisellä tietotekniikan aikakaudella ei olisi kovin vaikeaa hankkia tietoa. Siksi ihmettelenkin miksi monelle on niin vaikeaa ottaa selvää ystävänsä sairaudesta. Se olisi merkki välittämisestä. Eikä se veisi aikaa kuin pari minuuttia. Tieto karsisi kommenteista pois kaikkein typerimmät ja loukkaavimmat.

Älä ainakaan sinä satuta ystävääsi sanoillasi. Psoriaatikkoon sattuu ihan tarpeeksi muutenkin.

Tarkistettu 15.9.2014

Updated: 20-03-2015