Sammunut pilke

Psorilla on sisäinen kello. Se tietää, että nyt on taas se aika vuodesta, kun isketään silmiin. Ensin halkeaa yläluomi, sitten alaluomi. Silmäluomien iho kuivuu, hilseilee ja punoittaa. Silmää ei saa kokonaan auki, ainakaan ilman että iho sanoo "rits räts" ja halkeaa lisää.

Niin pieni alue kuin silmän iho onkin, se osaa olla todella kipeä. Silmän räpyttäminen sattuu. Silmän auki pitäminen tuntuu raskaalta. Kipu kirvoittaa kyyneliä silmäkulmaan ja suolainen kyynel kirvelee osuessaan haljenneeseen ihoon. Välttelen meikin käyttöä oireiden ollessa pahimmillaan.

Teen työtä tietokoneella. Toisen silmän ollessa ikään kuin poissa pelistä, näytön tuijottaminen verottaa tervettä silmää monin verroin päivän aikana ja koko päivän odottaa hetkeä, jolloin saa ummistaa molemmat silmät. Onneksi työni on joustavaa ja voin ottaa lyhyet päiväunet kesken päivän. Oireiden kiihtyessä pahimmilleen olen tehnyt suosiolla etäpäivän. Näin voin hoitaa silmäluomia pitkin päivää ja ainakin yrittää rauhoittaa oireita nopeammin. Enkä pelota kollegoita apaattisella ilmeelläni ja tahattomalla itkustelullani, joka johtuu vain särystä.

Oireilu saa myös silmien ihon näyttämään ryppyiseltä. Naururyppyjen lisäksi alkaa joitain juoviakin silmäkulmiin ilmaantua, mutta aina näiden oireiden aikaan iho on luomista todella rutussa. Jos katseeseen tulisi samalla edes viisautta lisää, tämä vanhentava ominaisuus ei ehkä olisi niin tylsä, mutta silmien takaa katsoo edelleen sama hömppä.

Monissa lauluissa lauletaan kauniista silmistä ja siitä, miten ne vangitsevat. Silmät ovatkin parhaimmillaan lumoavat ja paljastavat paljon ihmisen sisimmästä. "Kun silmäs' nään, nään sydämees'", sanoo tuttu laulukin. Silmistä voi nähdä niin tuikkivaa naurua kuin suruakin. Pilke silmäkulmastani on nyt poissa ja silmistäni heijastuu vain kipua.

Kunpa psorilla olisi samanlainen sisäinen "kello" kuin muuttolinnuilla, että se tietäisi milloin lähteä kokonaan pois. Eikä haittaisi yhtään vaikka se unohtaisi paluumuuttaa.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 21.11.2019

<<< edellinen postaus

 >>> seuraava postaus

Updated: 28-11-2019