Psorikoira

Imuri on jokaisen psoriaatikon paras kaveri. Kun jättää jatkuvasti hilsepilviä ja lastuja jälkeensä, haluaa myös nuo valkoiset pilvet siivota pois. Pahimmassa vaiheessa lakanatkin saa vaihtaa joka yön jälkeen ja pyyhkeen jokaisen suihkun jälkeen.  

Minun imurini on mallia chihuahua. Toinen koiristani imuroi suuhunsa psorihilseeni ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Kun irroitan sitkeää lastua, se tulee viereen oikein odottamaan, että saa siivota sen parempiin suihin. Olen koittanut sitä estää, mutta mikään ei auta. Tämä elävä imuri ei missaa mitään.

En tiedä, mikä koiraani psorilastuissa kiinnostaa, mutta tiedän, että se huolehtii minusta aina. Kun nivelpsori jäytää kipuna alaselässäni, se nukkuu selkäni takana kerällä ja lämmittää kipeää kohtaa. Kun polveni turpoaa ja särkee, se makaa polvieni välissä. Kun itken kipuja ja kyyneleet valuvat poskillani, se haluaisi nuolla kyyneleet pois. Kun ihoni oireilee pahasti, se nuuhkii oireilevaa kohtaa tarkkaan ja asettuu sitten kaulanuomaani kerälle. Kun ujellan yöllä ääneen kipujani ja etsin sopivaa asentoa milloin kävellen, milloin istuen, se pyytää päästä syliin söpöilemään. Samaan aikaan toinen koirani jatkaa uniaan kuorsaten isoon ääneen. Rakas sekin.

Psorikoirani on aina lähelläni, psoria tai ei. Mutta se on erityisen paljon lähellä, kun olen kipeimmilläni.

Tiedän, että luen sen käytöstä liikaakin ja oikeasti se ehkä vain haluaa huomiota 24/7, mutta se on silti parasta terapiaa ja parasta lääkettä vaivoihini. Kipukaan ei onnistu pysyvästi lannistamaan, kun vierellä on joku, joka rakastaa koko pienellä sydämellään.

Se on kokenut oman osansa ihovaivoista. Pentuna sen kainalot halkeilivat verille, korviin ja kuonoon nousi kutiavaa ihottumaa ja sen maha punoitti ihottuman peitossa. Se irvisti samaan tapaan kuin minäkin psoria hoitaessani, kun laitoin rasvaa sen kipeälle iholle. Onneksi sen ihottumat ovat historiaa. Omieni kanssa taistelen jossain määrin varmaan lopun ikääni. Ei se haittaa. Olen psorikoiran henkilökuntaa ja se pitää hyvää huolta minusta.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 14.11.2019

 

<<< edellinen postaus

>>> seuraava postaus

 

 

Updated: 15-11-2019