Psori vaikuttaa mielialaan

Psori vaikuttaa mielialaan. Useimmiten onnistun minimoimaan sen vaikutuksen tunnetiloihini, mutta tulee myös päiviä, kun mikään määrä itsensä tsemppaamista ei vain riitä. Silloin psori tuntuu pääsevän niskan päälle.

Eilen minulla olisi ollut kiva meno. Mutta alettuani valmistautua lähtemiseen, näin psoriläiskiä kasvoillani, hiusrajassa, korvissani. Hiukseni olivat täynnä hilseillyttä psoria. Alakulo valtasi mieleni. Koita siinä sitten tuntea olosi naiselliseksi ja laittautua nätiksi, kun psori teki siitä mielestäni mahdotonta. Se kasvoi mielessäni valtavaksi esteeksi. Ei siksi, että olisin niin turhamainen ihminen, vaan siksi, että sairauteni paheneminen masensi minua. Jäin mieluummin kotiin sohvalle peiton alle.

Hoitoväsymys oli vaivannut minua jo jonkin aikaa. Ja senhän aina edestään löytää ja ihollaan huomaa. Seuraavana aamuna laitoin psorin hoitotuotteita päänahkaani ja hiusrajaani. Se on sellainen näky, että onneksi kukaan ei soittanut ovikelloa yllättäen! Mutta saatuani päänahkaa hoidettua, mielialani alkoi hieman kohota. Ei mikään ihan nopea operaatio, sillä muutama shampoopesukin tuli tarpeeseen. Sain viimein aikaiseksi lakata myös kynnet. Psorikynsien jäädessä pinkin kynsilakan alle piiloon minua hymyilytti. Tuntui, että kykenen selättämään tämän ja että sen ei kuulu estää minua elämästä. Tänään olin selvästi vahvempi.

Psorin kanssa eläminen ei ole pelkkiä rasvoja ja hoitoja. Se on myös jatkuvaa kamppailua omia asenteitani ja mielialojani vastaan. Vaikka pyrinkin näkemään asioiden positiivisen puolen ja nauramaan joka päivä, en voi väittää, etteikö psori saisi minua välillä itkemään. Eihän kukaan oikeasti halua sellaista kaverikseen. Eikä minulle naisena, joka rakastaa laittautumista, tunnu aina helpolta käyttää extraenergiaa tämän sairauteni asettamien haasteiden kanssa selviämiseen.

Siksi minusta on tärkeää, että en pidä huolta vain ihostani tai nivelistäni. Henkinen puoli kroonisten sairauksien kanssa on myös tärkeää. Kyllä, minä käyn psykologilla. Jostain syystä joidenkin silmissä tämä asia on sellainen, jota kuuluisi hävetä tai joka jollain tapaa leimaisi minua. Minusta olisi kuitenkin hölmöä levitellä vain rasvaa iholleni ja sivuuttaa täysin sairauteni vaikutus jaksamiseeni, mieleeni, voimavaroihini.

Ihon peittyminen psoriläiskiin tai voimakas kipu masentaa ketä tahansa. Joskus vain hetkellisesti, joskus enemmän. Taistelu on päivittäinen, mutta en halua hävitä. Tänäänkin psori yritti vaikuttaa mielialaani, mutta minä olin vahvempi. En jäänyt sohvalle itkeskelemään, vaan lähdin ulos nauttimaan syksyisestä kelistä koirieni kanssa. Minä 1 - psori 0. Katsotaan, miten huomenna käy.

 

 

Tarkistettu 28.9.2017

Updated: 02-10-2017