Psori ei tartu vedessäkään

Uimahallin pukukopissa vilkaisen peiliin ennen suihkujen puolelle menoa. Psoritäplät näkyvät, mutta en anna sen haitata. Viereisessä suihkussa on äitinsä kanssa pikkutyttö. Tyttö mittailee minua katseellaan ja kysyy sitten ääneen: ”Äiti, miksei mulla ole omia täpliä?” Äiti punastuu ja hoputtaa tyttöä pukemaan uikkarit. Kuin häpeillen hän siirtyy uima-altaille ja pakenee tilanteesta mahdollisimman nopeasti.

Pikkutytön kysymys ei haittaa minua. Se heijastaa lapsen vilpittömyyttä ja uteliaisuutta. Olisin mielelläni kertonut, miten olen omat täpläni saanut ja ehkä myös miksi niistä ei kannata olla kateellinen. En vain ehtinyt.

Tytön äidin reaktio sen sijaan on varsin tavanomainen. Aikuisten katse viipyy joskus pitkään psoritäplissäni, mutta vahingossakaan ei kysytä tai sanota mitään. Tai korkeintaan omalle uintikaverille todetaan jotain, että saakohan tuolta altaasta nyt itselleenkin tuollaisen ruton.

Maailman psoriasispäivää vietetään 29. lokakuuta. Psoriasisliitto haastaa yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sekä muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa uimahallit ja kylpylät mukaan kampanjaan teemalla: ”Psori ei tartu. Vedessäkään.”

Minä haastan sinut, joka käyt uimahallissa. Jos sinulla olisi tarttumaton ihosairaus ja mahdollisesti lisäksi nivelsairaus, haluaisitko silti jatkaa rakasta uintiharrastustasi? Niin minäkin haluan, psoristani huolimatta ja oikeastaan juuri sen takia. Nivelpsorin vaikeimmissa vaiheissa vesiliikunta on ainoa liikuntamuoto, jota pystyn harrastamaan ilman kipua. Kroonisen sairauden kanssa terveydestäni huolehtiminen on minulle erityisen tärkeää.

Kaikki psorivertaiseni eivät sivuuta minun tavallani ihmisten katseita ja kommentteja. Itsekään en aiemmin siihen niin hyvin kyennyt. Joskus vieläkin joku kommentti voi mennä ihon alle. Osa ei uskalla enää mennä uimahalliin tai kylpylään. Ei ole helppoa kantaa tällaista sairautta ihollaan. Sinä voit sitä kuitenkin helpottaa. Sinun ei tarvitse pelätä ihosi muuttuvan täplikkääksi, vaikka juoksisimme vesijuoksua samassa altaassa tai uisimme samalla radalla. Psori kun ei tartu, vedessäkään.

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

Tarkistettu 19.10.2018

Updated: 26-10-2018