Popsi, popsi porkkanaa

Monella iho- ja nivelpsoriaatikolla on myös suoliston kanssa ongelmia. Osa kokee ruokavaliomuutosten, muun hoidon ohella, auttavan ihon ja nivelten vointiin. Olin itse aikoinaan varsin äänekkäästi sitä mieltä, että porkkana ei rikkinäistä niveltä tai ihoa ehjäksi tee. Eikä toki teekään, mutta yhden lisädiagnoosin myötä olen joutunut myöntämään, että psorin hoitaminen on kokonaisvaltainen asia ja myös sillä on väliä, mitä suuhunsa laittaa. 

Minulle diagnosoitiin vajaa pari vuotta sitten ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS). Hoitokeinoksi siihen lääkäri suositteli FODMAP-ruokavaliota. Aloinkin sitä noudattaa heti ohjeiden mukaan, aluksi tiukasti eliminoiden ruoka-aineita ja myöhemmin lisäten joitakin niistä mukaan ruokavalioon. Ajan kanssa kuitenkin koin, että alkoi olla vaikeaa keksiä mitä sitä oikein voi syödä. Oli helpompaa hahmottaa mikä on kiellettyä. Tässä ruoka-aineiden viidakossa stressi alkoi nousta pintaan, ja se taas osaltaan pahensi psorin oireita.

Onneksi työterveyshuollostani mainostettiin jonkinlaista ruokavalioon liittyvää kurssia. Ilmoittauduin mukaan ja taustatietojeni perusteella kurssia vetävä ravitsemusterapeutti arveli, että en välttämättä hyötyisi kyseisestä kurssista. Hän tarjoutui antamaan minulle henkilökohtaista neuvontaa. Vielä parempaa! 

Sain konkreettisia neuvoja, mitä syödä aamu- ja iltapalaksi. Sain myös vinkin leivästä, joka sopii minulle oireistani huolimatta eikä sisällä pelkästään siemeniä ja jyviä. Olin onneni kukkuloilla. Pidin erityisesti ravitsemusterapeutin kannustavasta asenteesta ja siitä, että hän näki vaivaa miettiäkseen juuri minulle mieluista ruokavaliota, joka auttaisi sekä suolistooni että olisi terveellistä. 

Psoriin ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä ruokavaliota. Minunkin ruokavalioni sanelee täysin toinen sairaus. Se kuitenkin tiedetään, että kannattaa vältellä ruoka-aineita, jotka pahentavat kehon tulehdusta, muun muassa sokeria. Lääkäri suositteli minulle jo parikymmentä vuotta sitten kalan syömistä, koska siitä saatavat rasvahapot tekevät hyvää myös psorille.  Tämän neuvon noudattaminen on ollut helppoa, sillä rakastan kalaa. Parhaan kala-annoksen olen nauttinut Rodoksella, jossa paikallinen ihana mummu grillasi hammasahventa ja maustoi sen niin taitavasti, että mikään muu ei ole vielä koskaan yltänyt samalle tasolle.

Porkkana ei edelleenkään yksinään ole tie onneen. Menestyksekäs hoito tarvitsee yhtälöönsä myös asiantuntevat lääkärit, mahdollisesti rasvoja tai lääkkeitä, fysioterapiaa, sopivan liikuntamuodon ja monta muuta asiaa. Ruoalla on kuitenkin väliä. Lapsuudesta tuttu laulukin sen kertoo: "Popsi, popsi porkkanaa. Maista, maista mansikkaa. Haukkaa, haukkaa hedelmää, vitamiinit sulle jää.”

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

 

Tarkistettu 25.4.2019

Updated: 09-05-2019