Pidä huolta jaloistasi

Jalkahoito on tärkeää psoriasista sairastavalle. Olen vasta viime vuosina alkanut itse käydä jalkahoitajalla. Aiemmin kynsiongelmani hoidettiin leikkauksilla tai poistamalla ne kokonaan. Kaikessa mennään onneksi eteenpäin, eikä enää ainoa vaihtoehto tunnu olevan kynnen kiskaiseminen irti.

Psori näkyy kynsistäni. Varsinkin isovarpaiden kynsistä. Muidenkin varpaiden kynsissä on ylipaksuutta ja painaumia kynsissä, mutta sitä ei kauempaa huomaa. Vasemman isovarpaan kynsi on paksu, hassun värinen ja kasvaa vinoon. Kynsi ei ole juurikaan kiinni kynsipatjassa. Kasvettuaan liian pitkäksi se alkaa painaa viereisen varpaan kylkeä ja myös olla niin paksu, ettei jalkaterä meinaa mahtua kenkään. Oikean isovarpaan kynsi on myös paksu, aaltoileva, siinä on kuoppia ja värimuutoksia. Varsinaiset kaunottaret siis!

Kuva ennen jalkahoitoa:

 

 

 

 

 

 

 

 

Kynnet alkoivat taas vaivata normaalia elämää siinä määrin, että varasin ajan jalkahoitoon. Etsin netistä paikan, joka nettisivuillaan mainitsi psoriaatikot. Ajattelin, että siellä nämä kauniit psorikynnet ovat ennestään tuttu näky ja niiden hoitaminen myös tuttua.

Menin hoitolaan ja istuin jalkahoitolan tuoliin. Ensin sain työpäivästä väsyneille jaloilleni jalkakylvyn. Sen jälkeen hoitaja kävi jokaisen varpaan ja kynnen läpi, ohentaen psorikynsiä huomattavasti ja leikaten nuo paksut kynnet, joihin eivät normaalit kynsisakset kotona kykene. Sitten hän lakkasi kynnet – pinkiksi tietenkin. Odotellessamme kynsilakan kuivumista hän hoiti myös kantapäiden kovettumat ja raspasi jalat. Sitten hän öljysi ja rasvasi jalkani huolellisesti ja vielä hieroi sekä jalkapohjiani että pohkeitani. Ihanaa hemmottelua!

Kuva jalkahoidon jälkeen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen! Kotona koiratkin kiinnostuivat varpaistani. Lopputulos taisi läpäistä myös heidän laatutarkastuksensa. Paksut, vänkyräiset ja aaltoilevat kynteni näyttävät nyt hoidon jälkeen normaaleilta. Ja pinkki lakka piristää mieltä joka kerta, kun vilkaisen varpaisiini. Niitä tulee vilkaistua nyt usein, on ne vaan niin kivat!

 

 

Tarkistettu 16.8.2017

Updated: 04-09-2017