Patenttiratkaisut

Oletko koskaan törmännyt siihen, että kerrot olostasi ja saat vastaukseksi vain patenttiratkaisuja toinen toisensa perään? “Syö sitä ja tätä vitamiinia, niin kyllä se siitä.” “Ei muuta kuin käsien pesua, niin ei flunssat tartu.” “Iltalehdessä luki, että tekemällä noin ja näin paranee.”

Joskus tuo tarve tyrkyttää patenttiratkaisua joka vaivaan tuntuu pahalta. Samaa yleispätevää ratkaisua tuputetaan joka vaivaan. “Tämä toimii aina.” Poikkeuksia ei sallita. Kyllähän joku vinkki voi useimmiten toimia tiettyä asiaa sairastaville - mutta entä jos yhtälössä on mukana muutama muukin sairaus, ja ylipäätään jokaisen yksilöllinen ja yksilöllisesti toimiva kroppa. Alkaa ollakin yhtäkkiä vaikeaa löytää ratkaisua, joka toimisi joka ikinen kerta.

Sitä ehkä kaipasi eniten vain tukea, lupaa sanoa ääneen, miltä tuntuu. Ja saikin vain pitkän neuvojen listan. Joista vuosien mittaan jokainen oli tullut jo kokeiltua. Mutta kun sitä väsyy selittämään, että “tiedän, olen oman sairauteni paras asiantuntija, olen kokeillut kaikkea ja enemmänkin”. On vain helpompaa vetää tekohymy kasvoille ja sanoa, että täytyy kokeilla. Sisälle jää se sama tyhjä olo, joka oli jo ennen kuin uskaltautui avautumaan. Päällimmäiseksi jää tunne, että en vain yritä tarpeeksi, sillä jos yrittäisin, olisin jo terve.

Ehkä neuvonantaja kokee vain tarvetta ratkaisun tarjoamiselle. Kun on sen sanonut, voi taputtaa itseään olalle, että osasi jälleen lohduttaa. Ja tarkoitus varmasti onkin useimmiten hyvä. Siinä kohtaa, kun kuulee muutaman vinkin joka ainoa päivä, voi alkaa olla vaikeaa nähdä enää sitä hyvää tahtoa siellä taustalla. Sitä vain tuntee itsensä huonoksi sairastajaksi muutaman kerran päivässä ja seuraavana päivänä sama alkaa alusta. Samat patenttiratkaisut tarjotaan yhä uudelleen ja uudelleen ja päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen pitäisi vain jaksaa hymyillä ja kiittää. Kun jonain päivänä ei enää jaksakaan, saa otsaansa kiittämättömän leiman. “Minä vain yritin auttaa.” Entä jos en halunnut sinun ratkaisevan mitään? Halusin vain hetkeksi olkapään. Ja sen sijaan sain päivän top 5 vinkit suoraan aamun lehden sivuilta, saman lehden jonka luen päivittäin itsekin.

Paljastan salaisuuden: Mitään patenttiratkaisua, joka ratkaisisi kaikki terveysongelmat, ei ole löydetty. Eikä sinunkaan tarvitse sellaista keksiä parantaaksesi oloani. Minulle riittää, että kuuntelet ja olet siinä. Se on enemmän kuin tarpeeksi. Se on paljon parempaa kuin yksikään patenttiratkaisu. 

 

Tarkistettu 1.3.2016

Updated: 03-03-2016