Päivän palauttavin hetki

Minulla oli viiden hoitokerran lähete fysioterapeutille, joista viimeinen käynti oli tällä viikolla. Kun on kremppoja pitkin kroppaa, pidän tärkeänä pitää huolta myös tästä puolesta.

Keväällä minulla oli meneillään mittaus, jonka tarkoitus oli selvittää päivän stressaavat ja palauttavat hetket. Minulla oli tuo mittari rinnassani myös fyssarikäynnin aikana. Niinpä erään päivän ainoaksi palauttavaksi hetkeksi piirtyi tuo yksi tunti fyssarin luona. Koen, että nuo käynnit ovat todellakin olleet minulle hyödyksi ja myös henkisesti palauttavia. Käsittely on ollut riittävän lempeää, jotta pystyn rentoutumaan hoitopöydällä ja kylmiä väreitä menee pitkin käsiä ja selkää. Kylmät väreet ovat olleet lempparijuttuni jo lapsesta saakka.

Tajusin kuitenkin tuon mittauksen ansiosta, että viikkoon tarvitaan muutakin palauttavaa kuin yksi tunti kivan fyssarin luona. Olen onnistunut viime kuukausina vähentämään stressiä merkittävästi ja tuomaan tasapainoa elämääni. Olen varma, että jos tekisin mittauksen nyt, palauttavia hetkiä olisi pitkin päivää – vaikkakin fyssarikäynti olisi varmasti edelleen se ylivoimaisesti rentouttavin.

Yksi helpottava puoli luotettavan fyssarin löytämisessä on ollut se, että hän ei ole kertaakaan säikähtänyt psorioireitani. Selitin kyllä ensimmäisellä käynnillä, että nämä läiskät käsissä ja jaloissa ovat sitten psoria, johon hän totesi vain pehmeällä äänellä, että ”älä niistä stressaa”. Silloin en tiennyt hoitoihin sisältyvän myös niskan käsittelyä. Muistan, että hänen alkaessa käsitellä niskaa, aloin selittää äkisti, että mulla on sitten psoria myös päänahassa ja korvien takana. Hän jälleen totesi, että ”pistä vain silmät kiinni, en minä psoria pelkää”. Olen kiitollinen jokaisesta vuosien mittaan tapaamistani hoitohenkilöstä, joka ymmärtää minun edelleen jossain määrin pelkäävän ihmisten reaktioita ja osaltaan on auttanut pääsemään tästä pelosta pieni askel kerrallaan yli.

Stressi on jokaisen psoriaatikon vihollinen. Siksi on tärkeää, että jokainen psoria sairastava löytää jonkun oman keinonsa lisätä palauttavia hetkiä jokaiseen päivään. Olkoon se sitten ulkoilu, musiikin kuuntelu, lukeminen, kirjoittaminen, ystävien tapaaminen tai teemukillinen villasukat jalassa.

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 4.9.2018

Updated: 13-09-2018