Ollaan kuulolla

Minulla on psoria korvakäytävissä. Joskus se ajaa minut lähes hulluksi. Psoria kertyy korvakäytäviin ja korvantakusiin yhtä vinhaa vauhtia kuin muuallekin iholle. Korvien tapauksessa vaan ihon hoitaminen on paljon vaikeampaa.

Olen joskus aiemmin kirjoittanut korvantakusten oireilusta. Pahimmillaan ne halkeilevat verille ja silloin silmälasien, kuulokkeiden yms. käyttäminen kirjaimellisesti sattuu ja paljon.

Ehkä häiritsevin oire korvakäytävien psorissa on kutina. Ai että kun tekisi mieli raapia, mutta se on niin mahdotonta! Ja myös kiellettyä. Raapiminen vain haittaisi ihon parantumista. Lääkärit aina sanoo, että mitään kyynärpäätään pienempää ei saisi laittaa korvaan. Silti herään usein öisin unesta siihen, että pikkurillini yrittää raapia korvakäytävää siinä kuitenkaan edes onnistumatta. Nukkuva minä ei ole tuosta kyynärpää-rajoitteesta selvästikään tietoinen.

Kun psori oikein yltyy korvakäytävissä, korvat tuntuvat tukkeutuvan psorista. Olen kuvaillut tunnetta lääkärissä monta kertaa siten, että minusta tuntuu kuin minulla olisi kuulon alenema. Niin paljon runsas psorikarsta tuntuu kuulooni vaikuttavan.

Käyn aika ajoin korvahuuhtelussa. Hoitaja ensin tarkistaa korvieni tilanteen ja huuhtelee sitten korvakäytävät runsaalla vedellä. Huuhtelu tuntuu hetken aikaa inhottavalta ja sen jäljiltä korvat ovat jonkin aikaa lukossa. Olenkin jo ottanut opikseni, että suoraan korvahuuhtelusta ei kannata siirtyä työpalaveriin, koska hetkeen ei meinaa kuulla mitään. Aika pian kuitenkin helpottaa. Se tunne, kun kuulee jälleen kirkkaasti, on jopa koskettava.

Karstasta eroon päästyä korvakäytävien hoitaminen jälleen helpottuu. Käytän öljymäisiä liuoksia hillitsemään kutinaa ja pehmittämään karstaa. Kunnes sitten tulee taas kiireinen arki ja unohdan käyttää sitä. Psorilla on taipumus muistutella olemassaolostaan, joten pysyviä unohduksia ei pääse tapahtumaan.

Edellisestä korvahuuhtelusta on vasta muutama päivä ja maailma on taas ääniä täynnä. Ollaan kuulolla!

 

 

Tarkistettu 12.9.2017

Updated: 19-09-2017