Nivelpsori ei ole vanhusten sairaus

Psori ja nivelpsori aiheuttavat haasteita kenkien hankinnalle. Jalkapohjieni iho on ajoittain haavoilla ja varpaankynteni kasvavat normaalia paksummiksi. Nivelpsorin vuoksi tarvitsen kengät, joissa on leveä lesti ja joilla on hyvä kävellä. Käytän kenkiä, joissa on erikoispohjallinen vaimentamassa niveliini suuntautuvia iskuja kävellessä.

Olen jo ajat sitten luopunut korkokenkien käytöstä. Yhtä paria olin kuitenkin säästellyt, koska niitä pystyin vielä käyttämään. Tänä keväänä tuli kuitenkin stoppi vastaan. Koitin niitä kotona ja jo parin minuutin kävely aiheutti minulle lisää kipuja. Olen päättänyt, että en kestä lainkaan kipua huonojen tai minulle vääränlaisten kenkien vuoksi, joten pistin nuo korkokengät myyntiin.

Lukemattomien yhteydenottojen jälkeen löysin ostajan, joka oli kenkien suhteen tosissaan. Nuori nainen tuli kokeilemaan kenkiä ja kysyi, miksi luovun niistä, vaikka ne ovat niin ihanat. Kerroin hänelle, että minulla on nivelpsori eli reumasairaus ja siksi en pysty enää käyttämään kyseisiä kenkiä. Hän huudahti hämmästyneenä: ”Ai noin nuorena!” Naureskelin olevani jo reippaasti yli kolmekymppinen. Hän kertoi opiskelevansa sairaanhoitajaksi ja sanoi, että heille koulussa kerrottiin reuman olevan vanhusten sairaus. Nivelpsorista hän ei ollut kuullutkaan.

Huokaisin mielessäni syvään. Olen koko sairastamiseni ajan kuullut, miten minulla ei kuuluisi olla tätä diagnoosia, koska en ole eläkeikäinen. Nivelpsorin oireet alkavat yleensä 30-50 vuoden iässä. Omalla kohdallani ne alkoivat joskus lapsuuden ja teini-iän rajamailla. Kerroin hänelle lyhyesti taudinkuvasta, koska hän oli aiheesta tosi kiinnostunut. Hän kiitti moneen kertaan ja harmitteli, että ”noin nuorelle on tullut tuollainen sairaus”.

Vaikka myinkin yhdet lempikenkäni, minulla oli hyvä mieli. Minusta tuntuu aina kivalta, kun pääsen oikaisemaan vääriä käsityksiä sairaudestani. Jälleen yksi ihminen maailmassa ymmärtää nivelpsoriaatikkoja paremmin.

Kengistä luopuminenkaan ei harmittanut minua enää niin paljon. Monet koroilla pitkän päivän kävelevät irvistelevät loppupäivästä ja hierovat jalkojaan tai huokailevat helpotuksesta ottaessaan kengät vihdoin jalasta pois. Miksi kiduttaa itseään? Kengät voivat olla söpöt, vaikka ne olisivatkin hyvät jalassa.

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

Tarkistettu 10.4.2019

Updated: 24-04-2019