Niin ärtyvä on vatsa tää

Vuosia jatkuneet vatsaoireeni saivat vihdoin selityksen, kun minulla diagnosoitiin IBS, ärtyvän suolen oireyhtymä. Aloitin ruokavaliomuutokset jo aiemmin, mutta nyt vielä tarkemmin katson, mitä suuhuni laitan.

Viikkoa myöhemmin koirallani todettiin vehnäallergia. Eläinlääkärin vastaanotolla minua huvitti se, miten samaan aikaan meillä tämä viljayliherkkyys todettiin. Silkasta sympatiasta koiranikin sitten hankki saman allergian. Eihän se niin tietenkään mene, mutta koirien ruokavalioremontti menee nyt tässä samalla, kun pistän omaakin elämääni remonttiin.

Oma suhtautumiseni ruokavalion merkitykseen on muuttunut paljon viime vuosien aikana. Minulle tyrkytettiin moneen otteeseen keskenään täysin erilaisia ruokavalioita, joista jokainen olisi kertojansa mukaan parantanut minut tai tehnyt minut täysin kivuttomaksi. Se särähti korvaani liikaa ja aiheutti minussa aina saman tien vastareaktion. Eihän mikään ruoka-aine voi kuluneiden nivelien aiheuttamaa kipua poistaa ja eihän autoimmuunisairauksista parannuta, voidaan puhua korkeintaan remissiosta.

Olen silti jo yli kymmenen vuotta syönyt laktoosittomasti, enkä syönyt pullia enkä muuta vehnähöttöä juurikaan. Poistin ruokavaliostani yksi kerrallaan asioita, joiden huomasin pahentavan iho-oireitani tai nivelkipujani, kuten tomaatin, paprikan ja possunlihan.

Nyt IBS-diagnoosin myötä siirryin FODMAP-ruokavalioon. Olen huomannut jo lyhyessä ajassa gluteenin ja muiden tiettyjen ruoka-aineiden välttelyn parantaneen olotilaani. Aiemmin vatsani oli kipeä joka ikinen päivä ja vatsakivut valvottivat minua usein. Oireettomaksi en tätäkään sairautta ruokavaliolla täysin saa, mutta oireet ovat jo vähentyneet lähes huomaamattomiksi.

Kauppalaskussa sen toki huomaa, miten gluteenittomat tuotteet maksavat hunajaa. Erikoisruokavalioille tarkoitetuista hyllyistä olen kuitenkin tehnyt myös löytöjä, kuten täysin laktoosittoman ja gluteenittoman raakasuklaan, joka sai minut rakastumaan suklaaseen uudelleen. Voin nyt nauttia terveellisellä tavalla tuosta herkusta ilman mitään seuraamuksia vatsalleni. Kymmenen vuoden laktoosin välttelyn jälkeen se on tuntunut luksukselta.

Jos siis aiemmin pelkkä sana “ruokavalio” sai niskakarvani nousemaan pystyyn, voin nyt todeta iloisesti noudattavani tiettyä ruokavaliota. Nykyinen ruokavalioni on yksilöllinen ja vaatii kokeilemista, jotta löytää itselleen parhaimman tavan. Siksi minulle ei tulisi mieleenikään mennä kenellekään sanomaan, että syömällä näin tai noin, paranet. Minäkään en ole mistään parantunut tämän ruokavalion myötä. Diagnoosini ovat edelleen samat ja pienikin lipsahdus ruokavaliossa saa esimerkiksi IBS:n heti muistuttamaan itsestään. Ei kuitenkaan enää valvottuja öitä kaksin kerroin eikä pelkoa aterian alussa siitä, onko vatsa välittömästi kipeä. Elämänlaatuni ja henkilökohtainen hyvinvointini ovat nyt paremmalla tasolla kuin vuosiin.

 

 

Tarkistettu 11.1.2017

Updated: 13-01-2017