Miltä tuntuu leukanivelen tulehdus?

Leukaniveleni on kulunut oikealta puolelta nivelpsorin seurauksena. Leuan alkaessa oireilla kipu oli niin kovaa, että silmät vuotivat vettä tahattomasti. Hampaita ei saanut purtua yhteen. Puhuminen ja syöminen sattuivat. Pystyin syömään ainoastaan nestemäistä ruokaa, sillä pureminen oli mahdotonta. Pelkkä hymy sattui. Kipu oli niin kovaa ja jatkuvaa, että se meinasi tehdä minut hulluksi.

Kerroin oireista reumalääkärilleni. Hän ei ottanut niihin kantaa, mutta antoi lähetteen suupoliklinikalle - kolmen kuukauden päähän. Soitin kolmen kuukauden aikana pari kertaa reumahoitajalle kertoen, että en kestä tätä kipua enää päivääkään. En tiennyt itkeä vai nauraa, kun hän aina sanoi minulle, että “sinun ei nyt auta kuin purra hammasta yhteen”. Ironista kyllä, hampaiden yhteen pureminen oli fyysinen mahdottomuus silloin.

Vihdoin pääsin suupolille ja suustani otettiin muotit purentakiskoa varten. Lääkäri mainitsi pään alueen kipujen olevan siitä pahimmasta päästä, että niitä ei pysty hetkeksikään unohtamaan. Siinä hän oli erittäin oikeassa. Kipu valtasi ajatukset yötä päivää, eikä niitä päässyt karkuun sekunniksikaan.

Odotin toista kuukautta kiskoa valmistuvaksi. Minua ohjeistettiin pitämään sitä aina öisin, jotta leukani saisi olla levossa. Ensimmäiset viikot olivat vaikeita. Kisko tuntui suussa epämiellyttävältä ja suu kuivui helpommin sen ollessa suussa. Mutta kestettyäni pari viikkoa, totuin kiskoon. Lääkäri ohjeisti myös välttämään kaiken kovan pureskelua. Kieltolistalle päätyivät samantien näkki- ja ruisleipä, purukumi, kovat karkit jne.

Yli puoli vuotta jatkunut jokapäiväinen, kova kipu alkoi helpottaa purentakiskon myötä. Leuka sai olla levossa jokaisen yön ja niinpä se ei särkenyt päivän mittaan enää niin paljoa. Ajan kanssa kipu lakkasi kokonaan.

Olin jo unohtanut koko kuluneen leukaniveleni, kunnes muutama päivä sitten, kipu palasi jälleen, lievempänä tällä kertaa. Tulehdus tuntuu riehuvan vähän joka nivelessä, miksipä ei siis leuassakin. Käytän edelleen purentakiskoa joka yö. Tähän kipuun särkylääkkeet eivät tehoa. Nyt vain odotan, että tulehdus kehossani rauhoittuisi.

 

Tarkistettu 5.4.2016

Updated: 11-04-2016