Mikä ärsyttää?

Psori-iho on helposti ärsyyntyvää sorttia. Oma psori-ihoni ottaa itseensä esimerkiksi karheista vaatteista. Puuvilla on kokolailla ainoa materiaali, jota voin vaatteissa käyttää. Kaikenlaiset tekokuidut kutittavat ja saavat ihon punoittamaan entistä pahemmin.

Jalkapohjien märkärakkulainen psori taas ei tykkää hautovista kengistä. Kesäaikaan en käytä sukkia lainkaan, jotta jalkapohjat saisivat mahdollisimman hyvin hengittää. Jalkapohjien ollessa kunnolla auki sukat meinaavat tarttua rikkinäiseen ihoon. Moni vastaavaa sairastava on kertonut kykenevänsä käyttämään vain ohuita villasukkia.

Olen huomannut, että kasvojen psori riehaantuu heti, jos käytän hajusteellisia rasvoja tai ihonhoitotuotteita. Hajuvesiä tai muita hajusteita en käytä lainkaan. Nuorempana minulla oli otsatukka, mutta sekin vain hautoi otsan ihoa aiheuttaen pahempia oireita.

Aiemmin uimahallien kloorivesi ärsytti ihoani siinä määrin, että en voinut käydä uimahalleissa lainkaan. Nyt, kun psorini on lääkityksellä paremmin hallinnassa, on iho kestänyt myös klooria ärsyyntymättä. Miten nautinkaan vuosien tauon jälkeen vesijumpista, kun ei tarvitse pelätä ihoreaktiota jumpatessaan.

On hassu tunne herätä joskus täydestä unesta siihen, että koko sänky tärisee, kun on unissaan raapinut niin antaumuksella kutiavaa ihoa. Ei tietenkään saisi raapia, mutta minkä sille voi, jos niin tekee unissaan.

Kostea ilma tuntuu saavan ihon oikein hautumaan ja oireet pahenevat saman tien. Tunnen tuskan nousevan saman tien, kun ensimmäinen sadepisara osuu ikkunaan. Ei taas tätä!

Olen silti yrittänyt olla antamatta herkästi ärsyyntyvän ihoni ärsyttää minua. Nytkin muutaman päivän ajan psori on uhmakkaasti tuijottanut minua päänahastani, kun katson peiliin. Mutta siitä huolimatta laitan hiukset miten haluan ja jatkan elämääni. Punoittakoot ja hilseilkööt, elämä on ihan kivaa siitä huolimatta. Paljon jäisi näkemättä ja kokematta, jos vain surisin ihoani neljän seinän sisällä.

 

Tarkistettu 5.8.2016

Updated: 10-08-2016