Luulet vaan

Onko kukaan koskaan antanut sinun ymmärtää, että et ole oikeasti sairas? Tai että olet itse sairastuttanut itsesi?

Minun sairauttani on epäilty heti diagnoosista, 13-vuotiaasta lähtien. Liikunnanopettaja ei ymmärtänyt iho- ja kynsioireitani tai kipuilevia polviani. Eräs kerta painui mieleeni parhaiten. Kerroin opettajalle, että en tällä kertaa voisi osallistua sirkusharjoitteluun, koska jalkani oli paketissa. Minulla on psoriasikseen liittyviä kynsimuutoksia, varsinkin varpaankynsissä. Vänkyräisiä kynsiäni on aika ajoin operoitu, muun muassa revitty kynsi kokonaan pois, koska ne kasvavat niin kummallisesti ja vinoon. “Valehtelet kuitenkin, niin kuin muutkin.” Edes todistus kotoa tai lääkäriltä ei saanut häntä muuttamaan kantaansa. Koska teini-ikäisten joukosta löytyi niitä, jotka koittivat laistaa asiasta kuin asiasta, oli itsestään selvää, että myös minä olin vain lusmu, joka kyllä olisi voinut liikkua, mutta ei vain halunnut. Opettaja pakotti minut riisumaan jalassani olevan paketin ja kun sieltä sitten paljastui varvas täynnä tikkejä, hän marssi mitään sanomatta ovesta ulos.

Samainen liikunnanopettaja uskoi minua yhtä vähän myöhemminkin. “Kaikkien pitää juosta Cooperin testi. Kävele sitten, jos et kerran viitsi juosta, mutta se näkyy sitten arvosanassa.” Siitähän se olikin kiinni, pelkästä viitsimisestä. Polveni ja jalkani kipuilivat kovaa ja juostessa tuntui kuin olisi kahta veistä työntänyt läpi polvien. Koska mikään ei saanut opettajaa uskomaan kipujani, minä sitten kävelin Cooperin testin itku kurkussa. Ja sen näki myös liikunnan arvosanasta.

Kun ikää on tullut lisää, syyllistäminen on muuttanut muotoaan. “Lenkille vaan, makaamalla tulet vain kipeämmäksi, kunnon lenkki vetreyttää nivelet.” “Olet syönyt itsesi sairaaksi.” “Kun lopetat gluteenin, maidon ja sokerin syömisen, paranet. Olet sairastuttanut itse itsesi.” “Kun vaan rasvaat ihoasi, niin ei se sitten enää ole kuiva.” Sanoma on kaikissa sama - joko olen muka jättänyt jotain oleellista aikanaan tekemättä tai en ole tehnyt jotain mitä olisi pitänyt.

En tarkoita nyt vähätellä ruokavalion tai liikunnan merkitystä. Mutta olen lähes satavarma, että myös kasvissyöjät sairastuvat. Tiedän ammattiurheilijoita, jotka ovat sairastuneet psoriin ja nivelpsoriin. Vaikka siis olisit syönyt mitä tahansa tai liikkunut miten paljon tahansa, et ole immuuni sairauksille.

Vuosien saatossa ihan liian tutuiksi ovat tulleet lausahdukset, joiden taka-ajatus on: “luulet vaan” ja “oma vikas”. Pahinta, mitä sairaalle ihmiselle voi tehdä, on saada hänet tuntemaan, että hänen täytyy jatkuvasti perustella olevansa oikeasti sairas. Ja lähes yhtä paha on syyttää häntä asiasta, jota hän ei ole itse itselleen aiheuttanut tai toivonut.

 Tarkistettu 12.2.2015

Updated: 22-09-2015