Loskaa ja läiskiä

Mikään ei ole talvessa niin tylsää kuin loskakelit. Inhoan kaikkia märkiä kelejä, enkä mitenkään vähiten psorin vuoksi. Oli se sitten sadetta, räntää tai loskaa, psori riehaantuu joka kerta.

Tämäkään talvi ei ole ollut poikkeus. Näillä loskakeleillä korvakäytävien psori ikään kuin märkii. Öisin heräilen siihen, että korvakäytävät kutiavat ja ovat täynnä psoria. Kuiva ja halkeileva psori tuntuu kipeältä korvissa. Märkivänä se taas ”lotisee” inhottavasti yöllä, kun yrittää painaa päätä tyynyä vasten. On ihan kuin yrittäisi uimahallissa nukkua. Välillä kuvailen sitä loskaksi korvakäytävässä. Lits läts.

Kaikki taipeet ovat halkeilleet rikki. Välillä jopa käveleminen ja istuminen tekee tosi inhaa. Taipeiden psori ikään kuin rätisee rikki esimerkiksi istuessa. Se tekee kipeää, mutta useimmissa tilanteissa en voi antaa kivun näkyä. Joten istun monta kertaa päivässä alas hymyillen tuntien samalla, miten taas pala ihoani halkeili verelle asti.

Kuivia, peukalonpään kokoisia psoriläiskiä on viime viikkoina ilmaantunut pitkin kehoa, erityisesti kaulaan ja käsivarsiin. Ne eivät vaivaa sen kummemmin, eikä minua hämää niiden näkyminen iholla. Siinä ne kulkevat mukana.

En tiedä, onko se tämä kelien kosteus, mutta jokin tuntuu hiipivän luihin ja ytimiin. Iltaisin käperryn peittokasan alle lämpimään ja tuntuu kuin lämpö olisi nousussa, mutta kuumemittari ei näytä normaalista poikkeavaa. Palelee vain ytimiä myöten.

Odotan malttamattomana joko paukkupakkasia tai kesää. Tämä lotiseva välivaihe koettelee jaksamista. Hoitoväsymys yrittää tunkea päälle ihan väkisin. Ehkä tähän aikaan vuodesta onkin ihan sallittua vain käpertyä peittokasan alle ja tulla pois sieltä sitten, kun aurinko taas paistaa ja päivä on pidempi.

Yksi piristys tähän talveen kuitenkin mahtuu: uusi, ihana käsinkudottu huivi. Se lämmittää ihanasti eikä tarvitse kosteillakaan keleillä palella. Ja se lämmittää varmasti mukavasti myös Lapin reissulla, joka odottaa jo ihan nurkan takana.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 4.2.2020

<<< edellinen postaus

>>> seuraava postaus

 

Updated: 07-02-2020