Kynsiäkin psorittaa

Moni pitää kynsiin ilmestyvää psoria vain kosmeettisena haittana. Kynsiin voi tulla kuoppia, pistemäisiä painaumia ja poikittaisia viivoja. Niistä voi tulla luonnottoman paksut. Se ei ole kaunista.

Mutta on se muutakin kuin ulkonäöllinen haitta. Minulla on lähes aina päällä kynsinauhantulehdus psorin vuoksi ja joskus tulehdus leviää myös varpaan kynnen alle. Paksut kynnet ovat kasvaneet luonnottomasti vinoon ja joskus myös irtoilleet kynsipedistä kokonaan.

Paksuja, vinoja kynsiä on erittäin vaikea leikata itse. Tuntuu, että tarvitsisi vähintään sivuleikkurit suoriutuakseen operaatiosta. Eikä niitä paksuja kynsiä ole helppo kenkiinkään mahduttaa. Kasvaessaan vinoon kynsi voi alkaa painaa viereistä varvasta herkästi.

Järvessä tai meressä uidessa suojaan varpaankynsiä käyttämällä uimatossuja. Näin kynsien alle ei mene hiekkaa eikä valmiiksi ärsyyntyneet kynnet ärsyynny enää enempää kivien hankauksen yms. seurauksena.

Onneksi sain vinkin käydä jalkojenhoitajalla, joka hioi kynnet ohuemmiksi ja leikkasi ne lyhyemmiksi. Pärjäsin tuon käynnin avulla yli vuoden erittäin pienellä hoidolla varpaankynsieni kanssa. Eikä käynti edes vienyt elämästäni varttia kauempaa. Menen ehdottomasti uudelleen heti, kun siltä alkaa tuntua.

 

 

Tarkistettu 5.10.2016

Updated: 07-10-2016