Kuiva kuin aavikko

En ole talvipakkasten suuri ystävä. Villasukkien ja fleecepeittojen määrästä huolimatta tunnen palelevani koko ajan. Enkä ole edes kipeäksi tulossa. Kauaa en ulkona kykene olemaan, nivelpsori ei oikein tykkää. Onneksi isommilta niveltulehduksilta olen toistaiseksi välttynyt.


Mutta iho. Pakkanen kuivattaa ennestään kuivaa psori-ihoa. Riisuessani vaatekertaa kuiva iho satelee pölypilvenä lattialle. Joka päivä sama juttu. Aina saa olla imuroimassa tai suihkuttamassa kylppärin lattiaa. Vaatteet ovat nurjalta puolelta niin täynnä hilseillyttä ihoa, että kaikki menee kerran käytön jälkeen pyykkiin.

Suihkun jälkeen rasvaan itseni psori-iholle tarkoitetuilla rasvoilla huolellisesti joka puolelta. Korvantakusiin ja muihin hankaliin pieniin taipeisiin on erikseen vahvempaa rasvaa. Operaation jälkeen puen päälleni ja ei mene kauaa, kun mietin, että "Äh! Tarttis varmaan rasvata, kun tuntuu iho niin kuivalta." Ja niin rumba alkaa alusta. Oletko joskus nähnyt kuvan kuivasta, halkeilevasta maasta? Psoriaatikon iho on aika samanlainen.

Olisihan minulla muutakin käyttöä ajalleni kuin ihon rasvaaminen kauttaaltaan kolmatta kertaa tänään. Mutta tätä se on elämä psorin kanssa, ei se marisemalla muuksi muutu. En tiedä, onko rasvan tuoksussa jotain erityisen kiinnostavaa, mutta nuorempi koirani on aina operaatiosta tosi innoissaan ja haluaisi maistaa rasvatuubin sisältöä. Siinä se vieressä aina tapittaa, että eikö muka tälläkään kertaa saisi edes pikkuisen, entä jos vain vähän jalalta nuolaisisin. Mutta ei, ei ole pieniä koiria varten ne.

Silmäluomet ja silmänalusetkin on niin kuivat, että halkeilevat kuivuuttaan. Hankala kuvitella, että rasvaan niitä monta kertaa päivässä. Välillä katson peilistä, että silmäryppyjä on alkanut ilmaantua, mutta todellisuudessa ne johtuu yleensä vaan äärimmäisen kuivasta ihosta. Tai ehkä tämä on vain toiveajattelua, heh. 


Joskus mietin, että onko tässä mitään järkeä toistaa samaa rutiinia monta kertaa päivässä. Aika pian siihen kuitenkin aina löytyy motivaation ripe jostakin. Kutina tuppaa olemaan sietämätön ja rasvaamaton iho aiheuttaa muita hankaluuksia halkeillessaan verille.

Tuskin maltan odottaa, että talvipakkaset helpottaa! Luonto on toki kaunis lumipeitteessään, mutta tämä valkoinen hilseilevän kuivan ihon peite omalla iholla ei tunnu niinkään kivalta.

 

 

Tarkistettu 13.2.2018

Updated: 14-02-2018