Kokeile!

Tuntuu, että lähes jokaisella vastaantulijalla on tiedossaan parannuskeinot psoriini. Yllättävän moni tuntuu tietävän, mikä parantaa kaikki oireeni, tekee ihostani virheettömän ja vie kipuni pois. Salaa itsekseni hämmästelen, miten meitä sairastuneita sitten on pelkästään Suomessa satojatuhansia, jos parannuskeinot ovat niin helppoja ja yksinkertaisia.

“Kokeile jättää pois sokeri, maito, liha ja gluteeni. Minä ainakin kokeilisin, jos olisin sinä!” Ja kun kerron kokeilleeni saamatta apua, syy on minussa. “Kokeilit väärin.”

Valitettavasti jopa vertaisihmiset, samaa sairastavat, syyllistävät usein niitä, jotka eivät saa apua samoista asioista kuin he itse. Olen kuullut olevani laiska, koska ruokavalio ei auttanut minua. “Saisit avun, jos vaan jaksaisit nähdä vaivaa.” “Et vain halua uskoa ruokavalion auttavan.” En enää uskokaan, koska kokeilin ja se ei minua auttanut. En silti sano, ettei se voisi muita auttaa. Kukin kokeilkoon itse ja todetkoon miten käy.

Usein unohtuu, että jokaisen sairastuneen tausta on erilainen. Mukana sopassa voi olla monta eri diagnoosia. Jokaisen elimistö ja tilanne on yksilöllinen. Toinen saa diagnoosin viikon päästä ensioireistaan. Siinä kohtaa ruokavaliollakin voidaan kenties saavuttaa ihmeitä. Toinen kärsii toistakymmentä vuotta ennen kuin saa tietää syyn oireilleen. Kun nivelpsori on vapaasti riehunut 14 vuotta, on turha kuvitella enää saavuttavansa kivuttomuutta pelkästään ruokavaliolla. Ainakaan minun kohdallani se ei toimi. Nivelpsori on tuhonnut pysyvästi niveliäni. Kulumien ja niveltuhojen aiheuttamia vaurioita ei korjata enää muuten kuin kirurgin veitsen alla. Mikään määrä ruokaa tai ruuan välttelyä ei auta.

Miksi keliaakikko sairastuu, jos gluteenittomuus parantaa? Miksi kasvissyöjä kärsii samoista oireista, vaikkei ole koskaan syönyt lihaa? Ei voida siis todellakaan sanoa ruokavalion olevan mikään absoluuttinen parannuskeino. Kokeilla sitä toki voi, ja kannattaakin. Pitkään kärsivät tuskin jättävät mitään kiveä kääntämättä saavuttaakseen edes hetken kivuttomuuden.

Vannon pienessä määrin ruokavalion nimeen itsekin. Olen huomannut, että psorini ei kutia juuri lainkaan, kun välttelen tomaattia ja paprikaa. Aiemmin söin pari tomaattia joka päivä ja kutina varsinkin korvakäytävissä oli ihan järjetön. Heräsin yölläkin siihen, että raavin korvakäytäviäni. Olen huomannut myös, että pienikin määrä alkoholia saa nivelpsorini riehumaan. Välimeren ruokavalion sanotaan auttavan ja saman olen huomannut itsekin.

 

On hienoa, että muut haluavat auttaa. Ja on oikein kertoa mistä on itse saanut apua. Mutta on väärin syyllistää muita heidän valinnoistaan. Joku voi valita luottaa pelkkään lääketieteeseen - ja se on hänen henkilökohtainen päätöksensä, johon muilla ei pitäisi olla nokan koputtamista. On väärin painostaa muita kokeilemaan asioita. Mielipiteensä voi esittää asiallisesti ja jättää valinnan sitten kuulijalle. Kokeilen asioita ennakkoluulottomasti jatkossakin. Toivon vain, etten kohtaa ennakkoluuloja itse, jos ne eivät autakaan.

Tarkistettu 26.6.2015.

Updated: 04-11-2015