Kevät on kasvun aikaa

Kirjoitin aiemmin, miten stressaava elämäntilanne sai päänahan psorini riehaantumaan pahasti. Silloin lastuja irtosi päänahastani repien hiuksia mukanaan ja sen myötä päänahkaani jäi muutama kolikon kokoinen kalju läntti. Onneksi minulla on aina ollut paksut hiukset ja tuolloinkin hiuksia jäi vielä runsaasti jäljelle, mutta hiustuppojen katseleminen omassa kädessä oli silti sellainen kokemus, jota en kenellekään naiselle soisi.

Peitin kaljuuntuneita kohtia hiusteni värisellä hiuspuuterilla. Muutoin jokainen tuulenvire olisi puhaltanut laikut näkyviin. Joka kerta puuteria ripotellessani mietin, mahtavatko hiukseni koskaan kasvaa takaisin.

Kampaajani kanssa päätimme lyhentää puoleen selkään asti olleita tasapitkiä hiuksiani, jotta päänahkani hoitaminen olisi minulle helpompaa. Hän leikkasi hiukset jaksottaisesti, niin että niihin edelleen näytti jäävän pituutta, vaikka vahvuudesta oli enemmän kuin kolmannes pois. Pesupaikalla hän käytti kolme kertaa normaalia kauemmin aikaa yrittäessään pehmentää päänahan psoriläikkiä, jotta ne irtoaisivat helpommin. Olen todella onnellinen kampaajasta, joka ymmärtää sairauttani niin hyvin.

Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin stressini on tasaantunut. Viikkojen sitkeä hoitaminen tuotti hiljalleen tulosta ja päänahan psori lopulta rauhoittui parissa kuukaudessa. Stressin vaikutuksen elimistöön huomasi tässä prosessissa todella hyvin. Heti ensimmäinen stressaava ajatus sai läiskät kyllä nousemaan pintaan, mutta henkisen stressin kaikottua kesti vielä viikkoja ennen kuin fyysiset oireet helpottivat.

Tänään sain kampaajaltani ilouutisia: päänahkani oli kokonaan puhdas ja kaljuuntuneisiin kohtiin on alkanut kasvaa hiuksia jälleen. Miten se onkin niin, että keväällä aina elämä voittaa ja jäätyneen maan alta alkaa puskea vihreää. Auringon säteiden myötä stressin pilvetkin siirtyvät yleensä taka-alalle ja hiukset kasvavat takaisin. Ehkä nyt voin jälleen kasvattaa hiuksia pidemmäksi. Ponnari on viimekesäisestä lähes puolta lyhyempi, joten matkaa on vielä jokusen kuukauden verran.

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

Tarkistettu 25.4.2019

Updated: 23-05-2019