Kampaajalla on väliä

Kun sairastaa päänahan psoria, kampaajalla on väliä. Uudelle kampaajalle menoa jännittää aina jonkin verran. Ymmärtääkö hän psoria? Osaako hän neuvoa tuotteiden suhteen? Ja koska omaan päänahkaan on niin vaikea nähdä, on kiva kuulla kampaajalta, missä kunnossa psori on. Mieluiten tietysti niin, että hän tietäisi asiasta jotain ja osaisi kenties neuvoa shampoon ja muiden tuotteiden suhteen.

Hiljattain jouduin luopumaan ihanasta luottokampaajastani tämän vaihtaessa alaa. Tuntui, että metsästän neulaa heinäsuovasta etsiessäni jotakuta yhtä pätevää hänen tilalleen. Rohkenin kuitenkin varaamaan ajan kampaajalle, jota en ollut tavannut koskaan aiemmin, mutta josta olin kuullut hyvää äidiltäni. Tiesin, että liikkeestä löytyisi ennen hiusväriä levitettävä rauhoittava liuos ja allergiavärit ja ajattelin ainakin tuotteiden osalta homman hoituvan.

Istuessani uuden henkilön tuoliin, mielessäni pyöri koko ajan: ”Muista kertoa psorista heti!” Niinpä kampaajan kysyessä ”mitäs kivaa me tänään tehdään hiuksillesi”, aloitin paatosmaisen kertomuksen päänahan psoristani ja sen aiheuttamista erikoistarpeista värien ja tuotteiden suhteen. Näin peilin kautta kampaajan hymyilevän, kun hän kertoi, että hänelläkin on päänahan psoriasis.

Loppuajan vertailimmekin oireita ja tuntemuksia. Vaihtelimme tarinoita siitä, millaista on olla teinityttö, jonka päänahka on verillä ja punoittaa. Miltä tuntuu aikuisena, kun päänahan kunto salliikin kasvattaa jälleen pitkät hiukset. Mitkä tuotteet ovat olleet päänahalle parhaimpia. Millaista on, kun iho-oireiden rinnalle alkaa tulla niveloireita. Hän kertoi myös, miltä tuntui, kun hänen lapsensa alkoivat saada psorioireita.

Reippaan parituntisen jälkeen minusta tuntui, että olin osunut juuri oikeaan paikkaan. Löysin ihmisen, jonka kanssa olen samalla aaltopituudella, joka ymmärtää ihosairauttani ja joka myös puolesta sanasta ymmärsi, millaiset hiukset haluan. Huipputunne saada onnistuneen tukan lisäksi vertaistukea parhaimmillaan!

 

 

Tarkistettu 8.8.2017

Updated: 14-08-2017