Jalat kuntoon

Jalkahoito on erityisen tärkeää psoriaatikolle. Yksi psorin muodoista on kynsipsori. Omat psorikynteni ovat niin paksuja, aaltoilevia, kuoppaisia ja vänkyräisiä, että niihin ei mitkään kotikynsisakset kykene. Käyn siksi säännöllisesti jalkojenhoitajalla.

Hoitopaikkaa valitessa kannattaa selvittää, onko hoitaja ammattiin kouluttautunut ja psorin tunteva. Jalkahoitaja-termin alla annetaan myös pelkästään kosmeettista hoitoa terveille jaloille. Psoriin perehtynyt jalkojenhoitaja tai jalkaterapeutti antaa hoidon ohessa myös tuiki tarpeellisia hoitovinkkejä, jotta psorikynsien ja jalkojen psori-ihon kanssa pärjäilee kotihoidollakin aina hetken eteenpäin.

Kävin pari päivää sitten vanhalla tutulla jalkojenhoitajalla. Varasin ajan hänelle, koska isovarpaiden kynnet olivat oireilleet jo muutaman viikon ajan. En päässyt jalkahoitoon heti oireiden alettua, koska jouduin ensin syömään akuuttiin kynsivallintulehdukseen lääkekuurin, jolla se saatiin rauhoittumaan. Oireiden rauhoituttua kiirehdin jalkahoitoon. Elämä alkoi olla jo tukalaa toisen isovarpaan kynnen kasvaessa vinoon ja painaessa viereiseen varpaaseen ja toisen isovarpaan kynnen kasvaessa yli varpaan neljä kertaa normaalia paksumpana.

Ihana hoitaja otti huomioon viime aikaiset oireeni ja oli erityisen hellävarainen kipeiden kynsieni kanssa. Hän sai psorikynnet helposti ohennettua ja lyhennettyä. Kahdesta kipeimmästä kynnestä huomattiin, että molemmat olivat kasvaneet sisään ja ruhjeet ovat selvästi havaittavissa iholla, joka kynnen alta paljastui näkyviin. Ruhjeiden pitäisi parantua muutamassa päivässä. Siihen saakka olen vielä varovainen, etten satuta varpaita mihinkään ja käytän mahdollisimman tilavia kenkiä.

Tuntia myöhemmin sekä kynnet että kantapäät oli hoidettu ja rasvattu kuntoon. Sain myös pirteän pinkin kynsilakan varpaankynsiin. Valittuani kynsilakan värin juttelimme pitkään siitä, miten me molemmat olemme hulluina pinkkiin. Hoitajallani oli jopa hauskat pinkit hoitokäsineet.

Seuraava käynti tulee tarpeeseen 3-6 kuukauden kuluttua. Tällä kertaa laitoin asiasta muistutuksen kalenteriin, jotta tilanne jaloissani ei pääsisi niin pahaksi toista kertaa.

Kotiläksyksi sain hankkia töihin sandaalit, jotka antavat varpaiden hengittää työpäivän ajan. Mikä ihana syy alkaa tutkia verkkokauppojen työkenkävalikoimaa!

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

Tarkistettu 15.1.2019

Updated: 22-01-2019