Ilon hinta

Vietin juuri ihanan viikon Lapissa. Monta kuukautta jatkuneen marraskuun jälkeen oli ihanaa nähdä maisemia täynnä valkoista lunta. Oikea talvi!

Koko ikäni olen enemmän ja vähemmän vihannut talvea, mutta viime vuonna viikko Rukalla sai minut rakastumaan talveen aidoimmillaan. Ei edelleenkään tähän eteläisemmän Suomen versioon, jossa lumen korvaa hiekoitushiekka ja vihreät nurmikot, mutta siihen Lapin talveen isoine lumikinoksineen ja kovine pakkasineen.

Parasta koko viikossa oli päivä moottorikelkan selässä. Kelkkaretkemme kulki tällä kertaa myös tunturien lakien yli. Tuuli oli kova, mutta maisema mitä upein. Pelkkää upeaa luontoa silmänkantamattomiin ja auringonpaiste, joka heijastui lumihiutaleista kauniisti.

Kelkkailu on kovaa leikkiä tällaisen nivelpsoriaatikon valmiiksi heikoille käsille. Ranne huutaa apua monta päivää kelkkailun jälkeenkin, mutta se on silti jokaisen minuutin arvoista.

Nivelpsorin kanssa joutuu usein valitsemaan jättääkö kaikki kiva väliin vai tehdäkö kaikesta huolimatta ja kärsiä sitten seurauksista. Ilolla on hintansa, mutta iloista mieltä ei kipu heti herkästi lannista. Olen päättänyt, että ihan kaikesta en luovu. Kipu on vakio, mutta jos jään sen vangiksi, menetän paljon sellaista, joka antaisi minulle henkistä voimaa jaksaa kipua ylipäätään.

Laskettelusuksille en uskaltautunut tälläkään kertaa. Epäilen, että se olisi turhan kovaa leikkiä selälle ja polville, vaikka nuoruusvuosilta kaipaankin sitä harrastusta. Hiihtomonotkin jäi jalkaan laittamatta. Koulun liikuntatuntien traumat painavat vielä mielessä, mutta ehkä sitä vielä joskus pitäisi antaa hiihdolle uusi mahdollisuus.

Hiihtojen sijaan keskityin ennen kaikkea maisemiin. Ja nauramaan koiralleni, joka ulkoillessa käveli pelkästään takatassuilla täysin järkyttyneenä siitä valkoisesta kylmästä aineesta, jota maa oli täynnä kotoisten nurmikkojen sijaan. Toinen koirani asettui kengänkärkieni päälle makaamaan pelastaen tassut tällaiselta kylmältä hirveydeltä. Varsinaiset Lapin kävijät.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 20.2.2020

<<< edellinen postaus

>>> seuraava postaus

 

Updated: 28-02-2020