Ilmanpaineita

Autoon syttyi varoitusvalo. Lunttaaminen ohjekirjasta paljasti valon tarkoittavan matalaa rengaspainetta. Ei muuta kuin stoppi lähimmälle huoltoasemalle ja tarkistamaan rengaspaineita. Yllättävän hankalaa puuhaa reumanäpeille! Sain kuitenkin kaikki renkaat tarkistettua ja paineet olivat kohdillaan. Pääsin jatkamaan matkaa ilman huolta. Oikean käden sormia särki tarkistelun jäljiltä ja olin jälleen kiitollinen automaattivaihteista. Sain vain lepuuttaa kipeää kättä, eikä tarvinnut alkaa vatkata sillä vaihteita.

Muistan edelleen elävästi vuosien takaa erään lääkärireissun. Lääkäri pisti oikeaan käteeni sekä peukaloon että kyynärpäähän lääkettä. Kun kaikki oli valmista, palasin autolle. Silloisessa autossa oli manuaalivaihteet. Oikealla kädellä en pystynyt niitä vaihtamaan ja koko puolen tunnin kotimatkan ajan vaihdoin vaihteet vasurilla. Helpompiakin ajomatkoja on ollut! Se reissu oli minulle viimeinen naula manuaalivaihteiden arkkuun. Olen muutenkin aina pitänyt enemmän automaattivaihteisista autoista. Ja nyt minulla on hyvä syy rakastaa niitä vieläkin enemmän.

Minun tapauksessani muutkin kuin renkaan ilmanpaineet saavat pysähdyksiä aikaan. Matalapaine tuntuu aina koko kropassa. Nivelpsori ei tykkää siitä yhtään.

Viime viikkoina olen kyllä saanut ihailla upeita pilvimuodostelmia taivaalla, mutta siihen näiden sadetta ja ukkosta uumoilevien kelien ihanuus sitten jääkin. Kroppa jäykistyy, liikkeet hidastuu. Öisin huomaa, miten käteen ja leukaan sattuu. Ei voi nukkua oikealla kyljellä lainkaan, kun leukanivel ei kestä koskea. Alaselkä jäykistyy ja tulehdus alkaa jyllätä selvästi sielläkin. Koko kroppaa kiusaava tulehdus tekee väsyneeksi. Ei jaksaisi mitään, mutta arki ei anna armoa.

Elävänä ilmanpainemittarina tiedän aina jo etukäteen, milloin kelissä tapahtuu käänne. Tunnen sen jäsenissäni. Vaikken tunteesta tykkääkään, niin tiedänpä ainakin, milloin on aika himmata. Ottaa "huoltotauko" ja olla itselleen armollinen.

 

 

Tarkistettu 20.8.2018

Updated: 27-08-2018