Ihminen on kokonaisuus

Yksi hoitaa ihoa, toinen niveliä, kolmas varpaankynsiä. Mutta kuka hoitaa minua kokonaisvaltaisesti?

Aloin miettiä tätä viime viikolla uuden fyssarini vastaanotolla. Käynti ei alkanutkaan minulle räätälöimättömällä liikesarjalla, vaan juttelulla.

Fyssari oli ennen käyntiäni lukenut potilastietoni, hän tiesi perussairauteni, murheeni, jopa allergiaoireeni. Puhuimme suhteestani liikuntaan ja nivelpsorin aiheuttamista rajoitteista. En ole koskaan ennen hoitavan tahon luona kokenut, että minua käsiteltäisiin kokonaisuutena. Kukin on aina keskittynyt yhteen kapeaan osa-alueeseen huomioimatta sitä, että ihminen on enemmän kuin osiensa summa ja oireilla on usein vaikutuksia keskenään.

Arvostin erityisesti fyssarini tapaa huomioida myös mieleni. Mielellä on erittäin voimakas vaikutus kehoon. Stressi tunnetusti pahentaa psorinkin oireita. Mieliala voi sanella paljonkin potilaan motivaation suuruutta, tai vastavuoroisesti myös sen pienuutta.

Käynnin loppupuolella keskityimme myös harjoitusohjelman laatimiseen. Fyssari oli valinnut minun fyysisiin - ja henkisiin - rajoitteisiini sopivia harjoitteita, jotka testasin läpi hänen ohjauksessaan. Ohjelman toteutumista seuraan taulukkoon, jota katsomme yhdessä seuraavalla käynnillä. Tämä oli toinen asia, johon olen törmännyt vain harvoin hoitoketjuissani: seuranta. En jääkään seuraavan vuoden ajaksi oman onneni nojaan, vaan tapaamme seuraavan kerran jo kahden viikon päästä. Listoja rakastavana luonteena pidin kovasti ideasta laittaa raksi ruutuun, kun päivän tavoite on saavutettu. Tehtyjen taskien valmiiksi merkitseminen on aina saanut minut hyrisemään tyytyväisenä kuin kehräävä kissa.

Koin, että minun kokonaisvaltaisella hyvinvoinnillani on väliä. Että olen kokonainen ihminen, enkä vain yksi oireistani.

Seuraavalla käynnillä voin kaivaa ylpeänä seurantataulukkoni esiin. Rukseja paperille on ilmaantunut sovittua enemmän. Motivaationikin tuntuu kummasti olevan noususuhdanteinen.

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

Tarkistettu 7.6.2019

Updated: 18-06-2019