Ihmeiden Välimeri

Vietin osan kesälomastani Välimerellä. Ilmasto siellä tekee suorastaan ihmeitä ololleni. Lentokoneen laskeutumisesta ei ollut ehtinyt kulua kauaakaan, kun jatkuva kipu ja kolotus taukosi. Sekä nivelpsori että fibromyalgia rauhoittuivat siellä täysin. 

Sain fibromyalgia -diagnoosin pari viikkoa ennen matkalle lähtöä. Tuo diagnoosi masensi minut totaalisesti. Olin odottanut nivelpsorilääkitykseltäni suuria ja toiveiltani vietiin pohja pois, kun todettiin että kipu tulee olemaan läsnä aina - vaikka nivelpsori saataisiinkin kuriin, niin fibro jää. Käperryin oikeutetusti itsesääliin hetkeksi. Itkin ja en nähnyt keinoa selviytyä uudesta tilanteesta. Olin edelleen mieli maassa, kun matkalle lähdön hetki tuli.

Perille päästyäni sain kuitenkin reilun viikon ajan keskittyä kivun sijasta kerrankin vain rentoutumiseen: auringosta, ruuasta, altaalla loikoilusta ja hitaasta elämästä nauttimiseen. Ilmaston lisäksi Välimeren ruoka teki hyvää ololleni. Sain ladattua akkujani ja orastava masennus oli tipotiessään.

Olen ennenkin hehkuttanut sitä, miten hyvä minun on olla Välimeren ilmastossa. Kaverini kysyvät minulta usein: “Mikset muuta Välimerelle?” En voi sanoa, etteikö ajatus olisi käynyt mielessäni. Mutta täytyy olla realistinen. Olosuhteet eivät mahdollista täyttä muuttoa pois Suomesta, joten täytyy tyytyä siihen, että yrittää lomalla päästä nauttimaan niistä ilmaston hyvistä vaikutuksista.

Kesän matkallani sain jälleen toivonkipinän. Tiedän, että Välimerellä voin olla oireeton, edes sen viikon tai useamman ajan. Niinpä minä jaksan, haaveenani päästä kerran vuodessa nauttimaan tuo lyhyt aika täydestä oireettomuudesta. Se antaa keholleni, ja ennen kaikkea mielelleni, mahdollisuuden totaaliseen lepoon.

Tarkistettu 17.9.2015.

Updated: 22-09-2015