Hoitosuhteita

Psorin yhteydessä puhutaan usein hyvän hoitosuhteen tärkeydestä. Hoidoista puhuttaessa mieleen tulee toki ensimmäisenä ihotautilääkäri ja nivelpsoriaatikoilla myös reumalääkäri. Lääkäreiden myötä sitten reseptit, voiteet ja juuri minulle sopivimman lääkkeen löytäminen. Minusta se on silti paljon muutakin. 

Psoriaatikkona minulla on myös muita hoitosuhteita. Yksi niistä on fysioterapeutti. Olen käynyt nyt säännöllisesti lähes viikoittain fyssarilla, joka on tällä erää keskittynyt erityisesti niska- ja hartiaseudun ongelmiin. Fyssareissakin on eroja. Kävin tutun fyssarin loman aikana hänen kollegallaan, joka ei huomioinut nivelpsorin ja fibron aiheuttamia rajoitteita ja tuon käynnin jälkeen olinkin kuin rekan alle jäänyt parin viikon ajan. Kävin myös ystävälläni, jonka hoitotapa oli selvästi erilainen kuin omalla fyssarillani. Hyvällä tapaa erilainen, sillä hän onnistui auttamaan minua niissä vaivoissa, joita olimme jo viikkojen ajan yrittäneet ratkoa oman fyssarini kanssa.
 
Käyn myös pari kertaa vuodessa jalkojenhoitajalla hoidattamassa kynsipsoriani. Ensimmäisellä kerralla minua vähän jännitti ja nolotti. Kynsipsori kun on aika karun näköinen. Mutta tätä käyntiä ei kannata suotta jännittää, jalkojenhoitajat ovat varmasti nähneet kaikenlaista ja he ovat myös parhaita ammattilaisia auttamaan kynsien kanssa. Mainitsen aina jo aikaa varatessani psorin niin ei tarvitse sitten jännittää asiaa ja alkaa sitä selittää ensitöikseen. Hoitajakin tietää näin jo mitä odottaa. Nykyään on olemassa myös keinot siihen, että vänkyräkynsistäkin saadaan aivan normaalin kynnen näköiset. Edessä oleva sandaalikausi on enemmän kuin tervetullut nyt kun omatkin isovarpaan kynnet näyttävät jälleen normaaleilta.

Psori vaikuttaa myös mielialaani, ajoittain hetkellisesti masentaakin. Yksi hoitosuhteistani onkin hyvä psykologi, jonka luona voin käydä tarvittaessa. Hän tuntee sairaskertomustani jo hieman pidemmältä aikaa, joten en joudu selittämään kaikkea alusta käydessäni hänen luonaan.

Ehkä ensimmäisenä hoitosuhteesta ei tule mieleen kampaaja, mutta minulle kampaajakäynnit ovat osa psorini hoitoa. Kampaajallani on itselläänkin psori ja vaihdamme hoitovinkkejä aina hänellä käydessäni. Hän on myös neuvonut minulle parhaiten sopivat shampoon ja hoitoaineen. Se, millä pesen hiuksiani, ei tietenkään korvaa esimerkiksi lääkityksen merkitystä, mutta se on yksi pienempi asia tukemassa hoitoani. 

Kaikki nämä asiat kokonaisuutena muodostavat ne tavat, joilla hoidan psoriani. Yhtä yksittäistä en voisi jättää pois ilman, että se vaikuttaisi merkittävästi psoriini. 

Tarkistettu 20.4.2018

 

Updated: 24-04-2018