En anna ennakkoluulojen vaikuttaa

Yleisin kohtaamani ennakkoluulo psoriaatikkona on se, että psorin pelätään tarttuvan. Pelko näkyy pitkinä, säikähtäneinä katseina, kuiskailuna tai ääneen kommentointina. Ihosairaus voi toki herättää uteliaisuutta ja kysymyksiäkin. Minulta saa kysyä psoristani koska vain. Mielelläni kerron faktaa. Pelkkä tuijottaminen sen sijaan tuntuu pahalta.

Pelko on täysin turhaa. Psoriasisliitto viestii koko lokakuun ajan, että psori ei tartu. Kampanjan kohteena ovat uimahallit ja tavoitteena on lisätä uimahallien käyttäjien tietoisuutta psorista ja vähentää tätä kautta sairastavien kohtaamia ennakkoluuloja.

Yritän elää niin, että en anna psorin vaikuttaa siihen, mitä haluan tehdä. Joskus oireet rajoittavat haaveitani, mutta pyrin raivaamaan sairauteni asettamia haasteita pois tieltä. Joskus haaveet hieman muuttavat muotoaan, mutta asenteeni on selvä: psori on minulle hidaste, ei este.

Viimeisin toteuttamani haave oli matka Irlantiin. Nivelpsorini vuoksi hieman pelkäsin mahdollisia sateisia kelejä ja lentomatkan pitkää istumista, mutta en antanut niiden estää minua toteuttamasta haavettani. Peloistani toinen osoittautui turhaksi: keli oli enimmäkseen aurinkoinen koko ajan. Loppukin lentomatkan jälkeinen nivelten jäykkyys unohtui ihaillessani kaunista maisemaa, joka jatkui silmänkantamattomiin.

En halua antaa myöskään ennakkoluulojen vaikuttaa siihen, mitä teen. Siksi annan psorini näkyä kesällä, pidän hiuksia ponnarilla, vaikka korvat ja päänahka oireilisivat, käyn uimahalleissa ja kylpylöissä. Pari päivää sitten vertailin kollegani kanssa psorioireita miettimättä lainkaan, keitä muita kahvihuoneessa istui. Psori on luonnollinen osa minua, enkä enää oikeastaan edes osaa sitä hävetä.

Psoriasista 15 vuotta sairastanut Maija Hietala tiivistää lokakuun kampanjassa myös minun tunteeni sanoiksi: ”En anna psorin estää minua tekemästä sitä mitä rakastan.”

 

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

 

Tarkistettu 19.10.2018

Updated: 24-10-2018