Elämää ilmapuntarina

Päivän säätiedotus lupaa:

Sataa, sataa ropisten
Kipu nousee kohisten
Pian ulkona pakastaa
Alkaa niveliä aristaa
Ihokin jo halkeilee
Kaikki minussa oireilee

Lähikuukausina on korkea todennäköisyys sille, että päivittäisistä toimista tulee entistä hankalampia, että nivelet ovat jäykät ja kipuiset, että iho kiristelee ja oireilee. Vasta kesäauringon ilmaantuessa alkaa helpottaa.

Olen vuosia ollut vannoutunut syksyihminen. Mutta sairauteni edetessä alan sittenkin olla jatkuvan kesän kannalla. Syksyn sateet ja talven paukkupakkaset saavat psorini leihahtamaan täyteen loistoonsa. Parhaillaan ulkona riehuu 20 asteen pakkanen – ja sen kyllä tuntee. Iho kuivuu, hilseilee, kutiaa ja punoittaa. Jalkapohjieni PPP riehuu ja iho halkeilee haavoille asti. Nivelet särkevät pahemmin aina kosteilla ilmoilla, samoin kylmä tekee pahaa. Voin melkein jo nivelkivuista aavistaa milloin pakkanen on kääntymässä nousuun.Kesällä lämpö tekee olostani helpomman. Iho rauhoittuu saadessaan kaipaamansa auringonvaloa ja nivelet nauttivat lämmöstä. Suomen kesä ei tosin ole mikään psoriaatikon unelma, mutta muihin vuodenaikoihin verrattuna parasta mitä Suomi voi tarjota.

Kesällä mielikin pysyy valoisampana. Kipujaan jaksaa paremmin, kun joka paikassa ei ole pimeää ja märkää. Lomakaan ei taida pahitteeksi olla. Silloin saa moneksi viikoksi vapautua stressistä, aikatauluista ja velvoitteista.

Kesää malttamattomana kaipaan
Tuo se helpotusta moneen vaivaan

Tarkistettu 9.1.2015

Updated: 25-03-2015