Apua auringosta

Auringonvalo parantaa usein psori-ihottumaa. Myös merivedellä voi olla suotuinen vaikutus. Kaikki psoriaatikot eivät saa apua auringonvalosta, mutta itse kuulun joukkoon, jonka iho- ja niveloireet selvästi helpottavat Välimeren ilmastossa.

Vietin elokuussa viikon kauniin Kreetan saaren maisemissa. Rakastan lämmittävää aurinkoa, mereltä tulevaa suolaista tuoksua, kaskaiden sirkutusta, jylhiä vuoristomaisemia ja kreikkalaista ruokaa.

Lomalla itsessään on tietysti stressiä laskeva ja sitä kautta oireita helpottava vaikutus. On ihanaa nähdä upeaa maisemaa silmänkantamattomiin tai lukea kirjaa aurinkotuolissa varjon alla kuunnellen samalla meren kohinaa. Lomamatkalla tietää, että mitkään velvollisuudet eivät odota, joku muu siivoaa ja kokkaa, kukaan ei odota minulta mitään, ja saa viikon ajan vain keskittyä rentoutumaan ja parantamaan omaa hyvinvointiaan.  

Majoituimme tällä kertaa pienellä tilalla, jossa oli vain muutama huone majoittujia varten. Aamiainen tarjoiltiin oman huoneen terassille toiveiden mukaan. Ystävällinen emäntämme poimi granaattiomenoita, rypäleitä ja appelsiineja omalta pihaltaan ja toi hetkeä myöhemmin aamiaispöytään hedelmäsalaattia näistä aineksista. Muut tuotteet olivat lähitiloilta myös. Terassilta näkyi vuoristomaisemaa silmän kantamattomiin ja kaskaiden sirkutus kuului jo aamutuimaan. Aamiaishetki oli suorastaan elämys verrattuna hälyisten turistihotellien täysiin aamiaissaleihin.

On ihanaa saada edes muutaman päivän tauko oireisiin. Jättää rannetuki pois, olla tuntematta hoitoväsymystä. Tuntea auringon ja meriveden auttava vaikutus ja keskittyä vain nauttimaan pienestä helpotuksen hetkestä.

Kunpa aina voisi olla loma ja aurinkoa. Onneksi hyvinvointiaan voi edistää arjen hulinan keskelläkin. Välimerellisiä ruokia voi valmistaa kotonakin. Kiireen keskelläkin voi ottaa pienen hetken itselleen ja katsoa vaikka kuvia menneeltä kesältä, palata hetkeksi niihin tunteisiin, joita Kreeta jälleen herätti ja tuntea virkistyneensä.

Blogipostaus on tehty Novartiksen taloudellisella tuella.

Tarkistettu 24.9.2019

<<< edellinen postaus

>>> seuraava postaus

Updated: 08-10-2019