Aidon ystävän mentävä aukko

Sosiaalisena ihmisenä minun ei ole koskaan ollut vaikeaa tutustua ihmisiin ja saada kavereita. Tulen helposti toimeen eri-ikäisten ja erilaisten persoonallisuuksien kanssa. Sydämessäni oli silti pitkään tyhjiö - Aidon Ystävän mentävä aukko.

On helppo löytää ihmisiä, joiden kanssa pitää hauskaa. Mutta kun asiat eivät menekään hyvin ja tulee jotakin vaikeaa eteen, silloin ihmiset paljastavat todelliset karvansa - ovatko he todella Ystäviäsi. Näin oli minunkin kohdallani, kun sairastuin nivelpsoriin. Kun en enää päässytkään joka paikkaan enkä enää jaksanut olla kaverisuhteen kantava voima, välit viilentyivät. Se oli surullista, mutta kivuista väsyneenä en jaksanut tehdä juuri mitään asialle.



Sairastumiseni on todella punninnut ystävieni aitouden. Osa on pysynyt tukenani vaikeiden ja kipuisten päivien yli ja arvostan heitä enemmän kuin osaan sanoin edes kuvailla. Olin todella liikuttunut, kun ystäväni toi minulle kukkia tai toinen tuli auttamaan askareissa. Minulla oli päiviä, kun en päässyt edes sängystä ylös ja silloin se, että tärkeä ihminen oli tukenani, merkkasi enemmän kuin osaan koskaan sanoin kuvailla. Silloin en olisi itse jaksanut tehdä mitään, en pistää edes viestiä, en kutsua kylään. Mutta onneksi minua ei jätetty yksin kipujeni kanssa.

Surullista kyllä, on niitäkin, jotka eivät ymmärrä miten kuluttavaa jatkuva kipu on. On ikävää, että joskus sairaita ihmisiä tuomitaan siitä, jos he parempana päivänä jaksavat tehdä jotakin, vaikka yleensä eivät jaksaisikaan. Osa suuttuu, jos suunnitellut menot eivät toteudukaan – ottamatta huomioon, että kroonisesti sairas ei seuraavasta päivästään tiedä. Silloin ei voi elää elämäänsä vain muita miellyttäen. Oman jaksamisen täytyy olla etusijalla.

Ystävyys ei ole automaattista. Se ei pysy yllä yksipuolisesti. Ystävä ei poistu viereltäsi silloinkaan, kun olet elämäsi aallonpohjalla. Ystävä ei ole vain hiljaa, kun avaudut vaikeista asioista. Jos ystävä ei löydä sanoja, hän halaa. On läsnä. Ystävä pysyy aina tukenasi ja näyttää sen sanoillaan ja teoillaan.

Olen onnellinen, että olen vihdoin löytänyt Ystäviä. Sellainen rakkaus ja tuki on mittaamattoman arvokasta!

Tarkistettu 16.1.2015

Updated: 20-03-2015