AIKAISEMMAT KIRJOITUKSET

Ennakoimatonta elämää 

Jos minun pitäisi kuvailla inhottavinta asiaa nivelpsorissa, se olisi ennakoimattomuus. Minua ei niinkään harmita asiat, joita en voi tehdä esimerkiksi nivelkipujen tai -kulumien vuoksi. Niiden tilalle keksii kyllä uusia asioita, uusia harrastuksia. Tottakai se ensin harmittaa paljonkin, mutta näihin menetyksiin on kuitenkin aina tottunut. Enemmän minua harmittaa se, että en voi koskaan tietää etukäteen mikä on ok ja mikä ei.

 

Lue lisää

Psori ja audio-ongelmat 

Minun on jo pidempään ollut vaikeaa kuulla vasemmalla korvalla. Hälyisessä tilassa tai jonkun puhuessa hiljaa joudun pinnistelemään täysillä saadakseni puheesta selvää. Minun on joskus vaikea osallistua keskusteluun esim. ruokalassa, koska ympäröivät äänet saavat aikaan melkoisen kakofonian päässäni. Syykin tälle on tiedossa, vasemmassa korvassani on jo aiemmin todettu pysyvä kuulonalenema.

 

 

Lue lisää

 

Pidä huolta itsestäsi

Miten säiden vaihtelut vaikuttavat mun psoriin? Miten yhdistän loman jälkeen alkavat työt ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisen? Minkä vinkin annan poikkeusaikaan, joka jatkuu edelleen? Katso videolta vastaukset sekä mun kesän kuulumisia ja suunnitelmia syksyn varalle. 

Katso video

Ylisuorittajan tunnustukset

Psori lehahtaa milloin minnekin. Elämäni on ollut suorittamista aamusta iltaan. Ystäväni kutsuvat minua järjestelmälliseksi. En ole itse aina varma onko se pelkästään hyve. Tunnollisuuskin voi mennä överiksi.

 

 

Lue lisää

 Psori rakastaa taipeita

Psori lehahtaa milloin minnekin. Minulla se tuli ensin päänahkaan, mutta on sittemmin oireillut pitkin kroppaa. Tällä hetkellä psori on kotiutunut jokaiseen kehoni taipeeseen. Taivepsorissa iho ei aina hilseile, mutta läiskät punertavat. Iho on myös usein kostea, joten lääkärissä epäillään herkästi ensimmäisenä sieni-infektiota.

 

Lue lisää


Vinkki kesäkuntoon pääsemiseksi 
 

Kesä on täällä taas, ihanaa! En olisi uskonut, että jo kesäkuussa saadaan nauttia ihanista helteistä. Vielä viime kuussa tarvittiin melkein toppatakkia ja pariin otteeseen satoi lunta ja rakeita. Lämpö hellii, mutta kaikille kesä ei ole täysin mutkaton vuodenaika.


Lue lisää

 Vertaistuki korona-aikana

Miksi vertaistuki on erityisen tärkeää tällaisena poikkeusaikana? Joko sinulla on oma psoriparvi? Kerron videolla omia kokemuksia vertaistuen merkityksestä ja vertaisryhmän ohjaamisesta. 

 

Katso videoUni paras lääke on 
 

Hyvinvointivalmentajat kertovat, että elämäntapamuutoksessa tärkeysjärjestys on: 1) uni, 2) ruokavalio, 3) liikunta. Jos siis jaksamisessa tai terveydentilassa on parantamisen varaa, kaikki lähtee nukkumisesta.


Lue lisää

 

Kevätkuulumiset

Kerron videolla, mitä mun kevääseen psorin kanssa kuuluu ja miten poikkeustilanne vaikuttaa tuleviin hoitosuunnitelmiin. 

 

Katso video


Videotervehdys
  

Moni psoria sairastava miettii, miten korona voi vaikuttaa psoriin. Tällaisessa poikkeustilanteessa on normaalia olla huolissaan, mutta miten kroonisesti sairas voisi silti pysyä positiivisella mielellä? Kokosin muutaman vinkin videolle.

 

Katso video


Psoria päänahassa 
 

Minun ihopsorini on teinivuosina puhjennut päänahkaan. Hiusrajassani on aina ollut tarkkarajaista, punoittavaa ja kutiavaa psoria. Päänahassa on oireiden ollessa pahimmillaan paksua karstaa, joka rikkoo ihon jopa verille asti. Silloin hiusten harjaaminen ja peseminen sattuu ja tuntuu kuin olisi vanne päässä koko ajan, iho on jotenkin niin kuiva ja kiristynyt.


Lue lisää


Virtuaalista vertaistukea 
 

Koronapandemia on tuonut mukanaan hiljentyneet kadut ja koteihinsa eristäytyneet ihmiset. Uutisissa, sosiaalisessa mediassa ja työpaikkojen keskustelupalstoilla pääasiallinen keskustelunaihe on korona. Siinä määrin, että aiheesta ei juurikaan tee enää mieli lukea.

 


Lue lisää


Ukkovarpaat kuntoon 
 

Eilen oli taas se aika vuodesta, kun käyn jalkahoitajalla. Käyn 6-12 kuukauden välein, hieman riippuen varpaankynsien kunnosta. Nuorempana minun ei ollut taloudellisesti mahdollista käydä lainkaan ja muistan, miten kivuliasta se oli, kun vinoon kasvanut isovarpaan kynsi painoi viereisen varpaan kylkeen, tehden sinne ajan kanssa oikein reikää. Kotoa löytyvät kynsisakset eivät pystyneet moninkertaisesti normaalia paksumpaan kynteen lainkaan. 

Lue lisää


Ilon hinta 
 

Vietin juuri ihanan viikon Lapissa. Monta kuukautta jatkuneen marraskuun jälkeen oli ihanaa nähdä maisemia täynnä valkoista lunta. Oikea talvi!

 Lue lisää


Ryppyvoiteita 
 

Silmäluomeni ovat taas psorin peitossa. Ne ovat kuivat, hilseilevät ja kipeät. Ne näyttävät vähän samalta kuin sormenpäät tuntien uimisen jälkeen. Kuivilta ja ryppyisiltä. Ihan kuin rusinoilta.  

 

 


Lue lisää

Loskaa ja läiskiä  

Mikään ei ole talvessa niin tylsää kuin loskakelit. Inhoan kaikkia märkiä kelejä, enkä mitenkään vähiten psorin vuoksi. Oli se sitten sadetta, räntää tai loskaa, psori riehaantuu joka kerta.

 

 Lue lisää

Jaksamisen rajat  

Maailman pitäisi jostain syystä valmistua ennen vuodenvaihdetta. Töissä kaikkien asioiden deadline on "ennen kuin vuosi vaihtuu". Välillä tuntuu, että näin on riippumatta siitä, onko tehtävällä asialla mitään linkkiä vuoden vaihtumiseen. Tammikuun puoliväli saattaisi olla ihan riittävä, tai jopa seuraava vuodenvaihde. Kiireen tuntu on läsnä koko ajan. Samaan aikaan kaikkien virta alkaa olla jo miinuksen puolella. Tärkeintä on silti suorittaa kauheasti, jotta voi sitten jäädä lomalle täysin ylikierroksilla.Lue lisää

Lunta vain olkapäillä  

Aamulla ennen töihin lähtöä on pimeää. Töistä tullessa on pimeää. Toimistotyöaikaa tekevä ei välttämättä näe aurinkoa moneen viikkoon talviaikaan. Onneksi omassa työssäni on joustoa ja välillä saa lähteä myöhemmin niin, että ehtii hieman nähdä valoakin. Silloinkin aurinko saattaa tosin pysytellä harmaiden pilvien takana ja piristävä vaikutus jää aika vähäiseksi.

 Lue lisää

Peruuttaja  

“Olen pahoillani, joudun perumaan meidän suunnitelmat.” Lause, joka on monelle kroonisesti sairaalle liian tuttu. Jouduin menneellä viikolla perumaan joka päivä jotakin sovittua, ja loppuviikkoa kohden tunsin itseni jo totaaliseksi petturiksi. Kun sitten vihdoin pääsin ihmisten ilmoille, pelkäsin ihmisten reaktioita. Onneksi turhaan, sillä sain paljon empatiaa osakseni.


 

 

Lue lisää

Sammunut pilke  

Psorilla on sisäinen kello. Se tietää, että nyt on taas se aika vuodesta, kun isketään silmiin. Ensin halkeaa yläluomi, sitten alaluomi. Silmäluomien iho kuivuu, hilseilee ja punoittaa. Silmää ei saa kokonaan auki, ainakaan ilman että iho sanoo "rits räts" ja halkeaa lisää.


 

 

Lue lisää

Psorikoira  

Imuri on jokaisen psoriaatikon paras kaveri. Kun jättää jatkuvasti hilsepilviä ja lastuja jälkeensä, haluaa myös nuo valkoiset pilvet siivota pois. Pahimmassa vaiheessa lakanatkin saa vaihtaa joka yön jälkeen ja pyyhkeen jokaisen suihkun jälkeen.  
 

 

Lue lisää

Syksyllä syntynyt  

Olen syksyllä syntynyt. Lapsuudesta pitkälle aikuisuuteen syksy oli lempivuodenaikani. Silloin en voinut sietää kesäkuumaa, hikeä otsalla ja olemattoman pientä kesävaatevarastoani. Minä näin syksyssä upeita värejä muiden nähdessä lätäköitä ja mätäneviä puidenlehtiä.
 

 

Lue lisää

Voiko mielesi hyvin?  

Miltä sinusta tuntuisi, jos ihotauti- tai reumalääkärisi kysyisi sinulta: "Voiko mielesi hyvin?" Ehkä mietit, miksi iho- ja nivelpsoria sairastavalta sellaista kysyttäisiin. Meillä psoria sairastavilla on lähes kaksinkertainen riski sairastua mielenterveysongelmiin terveisiin samanikäisiin verrattuna.1 Silti näistä mielenterveyden haasteista ei välttämättä juurikaan puhuta lääkärissä.
 

 

Lue lisää

Apua auringosta  

Auringonvalo parantaa usein psori-ihottumaa. Myös merivedellä voi olla suotuinen vaikutus. Kaikki psoriaatikot eivät saa apua auringonvalosta, mutta itse kuulun joukkoon, jonka iho- ja niveloireet selvästi helpottavat Välimeren ilmastossa.

 

Lue lisää

Hyvinvointia syksyyn   

Kesäloma on ohi ja syksyn kiireet ovat alkaneet. Töissä huomaan kaikkien projektien heräilleen kesähorroksestaan ja aktivoituneen yhtä aikaa, samalla kun uusia on tulossa jonoksi asti. Olen onnistunut aika hyvin aiemmin asettamissani tavoitteissa muistaa pitää taukoja työn ohessa ja olla tuomatta töitä mukanani kotiin.
 

Lue lisää

Lisähaastetta liikuntaan   

On ilta ja istun sohvalla. Kännykkä muistuttaa tekemään fyssarin määräämät harjoitteet: kyykyt, kylkilankut, ojennuksia, käsivetoja. Olisin muistanut ne ilmankin. Aamusta saakka olen työntänyt asiaa mielessäni eteenpäin. En laiskuuttani tai siksi etten tahtoisi niitä tehdä. Vatsani vain on tänään ollut uskomattoman kipeä. Ärtyvälle suolelle tyypilliseen tapaan se on krampannut ja kipuillut ja olen viettänyt enemmän aikaa vessassa kuin muualla. Hieman lisähaastetta liikuntaan. Juuri sitä, mitä en olisi kaivannut lisää.
 

Lue lisää

Vaikutat terveeltä   

On sunnuntai. Istun lääkäriaseman päivystyksessä. Lääkärin vastaanotolla kerron oireeni ja lääkäri kyselee hieman tarkennuksia. Hän kysyy myös, onko minulla mitään perussairauksia ja ennen kuin ehdin vastata, hän toteaa: “Vaikutat terveeltä nuorelta naiselta.” Minua alkaa naurattaa. On jotenkin imartelevaa, että joku voi nähdä minut niin. Luettelen lääkärille perussairauteni ja hän kirjoittaa ne ylös ja nostaa päätään sanoen: “Ehkä se on tuo hymysi, joka minua hämäsi.”

 

Lue lisää

Kaunis ihminen   

Sinä aamuna minua masensi. Seisoin eteisen peilin edessä ja näin psorilaikut kasvoillani, suolistosairauden reippaasti turvottaman vatsan ja rannetuet molemmissa käsissäni. Minun oli todella vaikeaa tsempata itseäni ajattelemaan, että millään näistä ei ole suurta merkitystä kokonaiskuvan kannalta. Katsoin vain yhdestä oireista toiseen ja halusin itkeä. Tuntui, etten halua lähteä kotoa ulos. 

 

Lue lisää

Sinisiä lehmiä ja maitolaitureita  

Huomaan nyt yli kolmekymppisenä, että kun haluan rentoutua, se tarkoittaa yleensä samalla jonkinlaista rauhoittumista. Ihmishulina, kovat äänet ja värivalot eivät houkuttele, joskaan en ole koskaan viihtynyt suuren hälinän keskellä. 

 

Lue lisää

Henkistä hyvinvointia  

Psoriasiksen Käypä hoito -suosituksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen riski on tavallista suurempi etenkin vaikeaa psoriasista sairastavilla ja nuorilla psoriaatikoilla. Osa psoria sairastavista sivuuttaa tällaiset mielen oireet olan kohautuksella todeten, että eihän psori tuollaista aiheuta. Vaikka oma psori ei henkisesti sairastuttaisikaan, se ei tarkoita, etteikö se toiselle voisi niin tehdä.

 

Lue lisää

Onnellinen töyhtöhyyppä  

"Sulla on täällä paljon tällaisia 3-4 sentin pituisia hiuksia." Harva ilahtuisi tuon kuulemisesta, mutta minulle se oli ilouutinen. Viimeisen parin kuukauden ajan päänahan psori on edelleen pysynyt aisoissa. Ainoastaan pientä hilseilyä niskassa, mutta ei lainkaan karstaa. Olen niin helpottunut!

 

Lue lisää

Ihminen on kokonaisuus  

Yksi hoitaa ihoa, toinen niveliä, kolmas varpaankynsiä. Mutta kuka hoitaa minua kokonaisvaltaisesti?

Aloin miettiä tätä viime viikolla uuden fyssarini vastaanotolla. Käynti ei alkanutkaan minulle räätälöimättömällä liikesarjalla, vaan juttelulla. 

 

 

Lue lisää

Elämää voi elää kameran linssin läpi  

Krooninen sairaus syö ihmistä. Se tekee sen joskus ulkoisesti, runnellen ulkonäköä. Se syö sisältäpäin, imien minusta joka päivä voimaa ja iloa. Se tekee aivoihini sumua, tehden asioiden muistamisesta ja uuden oppimisesta vaikeampaa. Se syö pinnaa. 

 

 

Lue lisää

Kevät on kasvun aikaa   

Kirjoitin aiemmin, miten stressaava elämäntilanne sai päänahan psorini riehaantumaan pahasti. Silloin lastuja irtosi päänahastani repien hiuksia mukanaan ja sen myötä päänahkaani jäi muutama kolikon kokoinen kalju läntti. Onneksi minulla on aina ollut paksut hiukset ja tuolloinkin hiuksia jäi vielä runsaasti jäljelle, mutta hiustuppojen katseleminen omassa kädessä oli silti sellainen kokemus, jota en kenellekään naiselle soisi.

 

Lue lisää

Popsi, popsi porkkanaa   

Monella iho- ja nivelpsoriaatikolla on myös suoliston kanssa ongelmia. Osa kokee ruokavaliomuutosten, muun hoidon ohella, auttavan ihon ja nivelten vointiin. Olin itse aikoinaan varsin äänekkäästi sitä mieltä, että porkkana ei rikkinäistä niveltä tai ihoa ehjäksi tee. Eikä toki teekään, mutta yhden lisädiagnoosin myötä olen joutunut myöntämään, että psorin hoitaminen on kokonaisvaltainen asia ja myös sillä on väliä, mitä suuhunsa laittaa.

 

Lue lisää

Nivelpsori ei ole vanhusten sairaus   

Psori ja nivelpsori aiheuttavat haasteita kenkien hankinnalle. Jalkapohjieni iho on ajoittain haavoilla ja varpaankynteni kasvavat normaalia paksummiksi. Nivelpsorin vuoksi tarvitsen kengät, joissa on leveä lesti ja joilla on hyvä kävellä. Käytän kenkiä, joissa on erikoispohjallinen vaimentamassa niveliini suuntautuvia iskuja kävellessä.

 

Lue lisää

Hyväksyntää etsimässä   

Olen lähes koko ikäni etsinyt hyväksyntää. Sairastuminen lapsuudessa muutti sisäistä minäkuvaani. Se erosi isosti siitä, mitä ulkopuolelle näkyi. Omat silmäni erottivat vain tulipunaisena helottavan päänahkani tai kasvojeni reunuksille levinneet psoriläiskät.

 

 

Lue lisää

Psorikaverin kanssa on helpompaa   

Kun sairastuin ihopsoriin 13-vuotiaana, vertaistuesta ei puhuttu minulle lainkaan. Muistan kuulleeni siitä ensimmäisen kerran vasta 25-vuotiaana. Etsin silloin kuumeisesti syytä niveloireilleni ja olin löytänyt hyvää tietoa Psoriasisliiton sivuilta. Löysin sieltä myös tietoa vertaistuesta ja vertaisihmisiltä sainkin vinkin reumalääkäristä, joka tuntee nivelpsorin. 

 

 

Lue lisää

Eläimistä voimaa   

Kun olin ekaluokkalainen, meillä oli lyhyen hetken aikaa koiranpentu. Se oli chihuahua ja sen nimi oli Harmi. Perheenjäsenelle puhjenneen allergian vuoksi Harmi muutti pian toiseen kotiin meiltä, mutta se jätti tassunjälkensä pysyvästi sydämeeni. Läpi lapsuus- ja teinivuosien luin kaiken mahdollisen chihuahuoista ja koirista yleensäkin ja haaveilin omasta koirasta. 

 

 

Lue lisää

Näytin psorille pitkää nenää   

Talvella aina hoen, miten se ei vuodenaikana ole minua varten. Toivon usein ikuista kesää. En siksi, että talvea itsessään vihaisin. Psori ja talvi ovat kohdallani vain olleet huonot kaverit.

 

 

Lue lisää

Ilma sattuu naamaan - ja koko kehoon   

Jos minun olisi pakko valita mieluisin aika talvesta, se olisi se, kun pakkanen kirii korkealle ja maa on valkoisenaan lumesta. Silloin luonto on kaunis, pakko myöntää. Harmi vain, etten juurikaan pääse siitä nauttimaan.

 

 

Lue lisää

Jalat kuntoon   

Jalkahoito on erityisen tärkeää psoriaatikolle. Yksi psorin muodoista on kynsipsori. Omat psorikynteni ovat niin paksuja, aaltoilevia, kuoppaisia ja vänkyräisiä, että niihin ei mitkään kotikynsisakset kykene. Käyn siksi säännöllisesti jalkojenhoitajalla. 

 

 

Lue lisää

Mitä teit vapaapäivänä?   

Arkivapaan jälkeen ensimmäinen kysymys työpaikan kahvipöydässä on: ”No kuinkas meni vapaat, tuliko tehtyä mitään erityistä?” Yleisin vastaukseni lienee, että siinähän se, ei mitään ihmeellistä. Vapaapäiväni ovat kyllä täynnä puuhaa, mutta ei sellaista, josta kukaan haluaisi kuulla sen tarkemmin.

 

 

Lue lisää

Tärkeintä on hyväksyminen   

Psoriasiksen elämänlaatututkimuksissa on todettu, että ihosairaudet kuormittavat yhtä paljon kuin psyykkiset sairaudet. Koska autoimmuunisairaus harvoin tulee yksin, psoriasiksenkin liitännäissairauksien listasta löytyy muun muassa verenpainetauti, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet ja masennus. Kyseessä ei ole mikään helppo, ohimenevä sairaus. Miten sen kanssa sitten voi selvitä?

 

 

Lue lisää

Ikävä kesää  

Ikävöin kesää. Tämä kylmä ja kostea vuodenaika on oireilleni aina vaikeinta aikaa. Psori ihollani riehaantuu, nivelet kipeytyvät. Oireita ilmestyy sinnekin missä niitä ei vielä hetki sitten ollut.

 

 

Lue lisää

Lääkäriväsymystä  

Viimeinen pari viikkoa on jälleen koetellut motivaatiota hoitaa oireitani. Näihin kahteen viikkoon on mahtunut 14 erilaista lääkärikäyntiä. Toisaalta tunnen kiitollisuutta siitä, että asioita tutkitaan ja hoidetaan. Toisaalta olen väsynyt. Pelkästään kalenterin ajan tasalla pitäminen kaikista käynneistä vaatii jo järjestelykykyjä. Onneksi koordinointi sujuu minulta luonnostaan.

 

Lue lisää

Psori runtelee, jos sille antaa luvan  

Mistä tietää, että stressaa liikaa? Siitä, kun psori tekee paksuja hilseläiskiä päänahkaan. Siitä, kun se alkaa levitä päänahasta kasvojen reunoja pitkin koko otsaan, kulmakarvoihin, nenään, leukaan... Siitä, kun etusormeen nousee pustula, ja pian toinenkin. 

 

Lue lisää

Psori ei tartu vedessäkään  

Uimahallin pukukopissa vilkaisen peiliin ennen suihkujen puolelle menoa. Psoritäplät näkyvät, mutta en anna sen haitata. Viereisessä suihkussa on äitinsä kanssa pikkutyttö. Tyttö mittailee minua katseellaan ja kysyy sitten ääneen: ”Äiti, miksei mulla ole omia täpliä?” Äiti punastuu ja hoputtaa tyttöä pukemaan uikkarit. Kuin häpeillen hän siirtyy uima-altaille ja pakenee tilanteesta mahdollisimman nopeasti.

 

Lue lisää

En anna ennakkoluulojen vaikuttaa  

Yleisin kohtaamani ennakkoluulo psoriaatikkona on se, että psorin pelätään tarttuvan. Pelko näkyy pitkinä, säikähtäneinä katseina, kuiskailuna tai ääneen kommentointina. Ihosairaus voi toki herättää uteliaisuutta ja kysymyksiäkin. Minulta saa kysyä psoristani koska vain. Mielelläni kerron faktaa. Pelkkä tuijottaminen sen sijaan tuntuu pahalta.

 

Lue lisää

Sisäänkasvanut psorikynsi  

Oikean isovarpaan kynsi alkoi kasvaa sisään jo joskus kesällä. Ensin hoidettiin varpaassa ollut tulehdus kuriin lääkekuurilla ja sitten alettiin varailla kirurgilta aikaa leikkaukseen. Sain ajan syyskuulle. Koko kesän ajan varvas oli kipeä ja kävely tuntui epämiellyttävältä, mutta sen kanssa oli vain pakko elää.

 

     

Lue lisää

Pari lastua vain

Päänahkaan kertyvä karsta on ärsyttävää. Aluksi syntyy muutama läiskä, joihin muodostuu paksua karstaa ja hetkeä myöhemmin koko päänahka on karstan peitossa. Tiesin, että olisi taas aika kuoria päänahka.

 

     

Lue lisää

Päivän palauttavin hetki

Minulla oli viiden hoitokerran lähete fysioterapeutille, joista viimeinen käynti oli tällä viikolla. Kun on kremppoja pitkin kroppaa, pidän tärkeänä pitää huolta myös tästä puolesta.

 

     

Lue lisää

Kivun kahleissa

Yhtenä aamuna se taas vain tapahtui. Aaltomaisen sairauden aallonpohja tuli vastaan. Aamujäykkyys oli vain yhtenä aamuna kymmenen kertaa normaalia pahempaa. Päästyäni jotenkuten sängystä ylös, en saanut selkääni suoraksi. Käveleminen, istuminen, makaaminen, kaikki sattui.

     

Lue lisää

Ilmanpaineita

Autoon syttyi varoitusvalo. Lunttaaminen ohjekirjasta paljasti valon tarkoittavan matalaa rengaspainetta. Ei muuta kuin stoppi lähimmälle huoltoasemalle ja tarkistamaan rengaspaineita. Yllättävän hankalaa puuhaa reumanäpeille!  

     

Lue lisää

Ripaus mielikuvitusta ja kourallinen ystävyyttä

Yksi lomani kohokohdista oli kolmen päivän reissu Porvooseen parhaan ystäväni kanssa. Olemme olleet ystäviä jo pitkään ja siksi ajattelimme, että pieni yhteinen hemmotteluloma tekisi meille hyvää. Yövyimme hienossa hotellissa, kävimme rentoutumassa kylpylässä ja kiertelimme Porvoon vanhan kaupungin kujilla. Iltaisin teimme kasvohoitoja ja katsoimme hyvää elokuvaa. 

     

Lue lisää

Tunnollinen tyttö sairastaa lomalla

Jo ala-asteelta lähtien olin se tunnollinen tyttö, jolle nousi kuumetta heti kesäloman ensimmäisenä päivänä. Harmitus oli suuri kavereiden lähtiessä pyörillä uimaan, kun itse jäi peiton alle potemaan tautia muutamaksi päiväksi. Pitkälle aikuisuuteen sama kaava jatkui. Tunnollinen minä sairasti lomalla ja viikonloppuisin.

 

     

Lue lisää

Varpaita ja ananaksia

Heräsin yöllä siihen, että peitto osui isovarpaaseen ja kiljahdin ääneen tuskasta. Koirat nousivat ihmettelemään mekkalaani ja itsekin unenpöpperöisenä ihmettelin, miten pelkkä peiton hipaisu voi tehdä niin kipeää.

 

     

Lue lisää

Psorikaloja

Olin työpaikan virkistyspäivänä vierailemassa akvaariossa. Ihastelin kaloja ja luin infotauluja niiden vierestä. Yhtäkkiä silmiini osui sana ”psoriasis” ja tämä info:
Punaimubarbi on karppikaloihin kuuluva Lähi-idästä kotoisin oleva kalalaji jota tavataan mm. Jordan-, Orontos-, Eufrat- ja Tigris joissa. Niiden luontaista ravintoa ovat mm. erilaiset levät sekä plankton.

 

     

Lue lisää

Ei sais, mutta kun on pakko

Se, joka keksi, että korvakäytävää ei saa kaivaa millään omaa kyynärpäätään pienemmällä, ei takuulla kärsinyt korvakäytävän psorista.

 

     

Lue lisää

Kesä ja tuijottajat tulee

Huomaan minua vastapäätä istuvan henkilön katseen viipyilevän moneen otteeseen hilseilevässä hiusrajassani. Tuijotus tuntuu inhottavalta. Yritän jutella tuijottajan kanssa saamatta kuitenkaan katsekontaktia. Mietin, mahdanko tulla edes kuulluksi vai veikö psori kaiken huomion.

     

Lue lisää

Muistilista

Vihdoin on se hetki: kauan odotettu lääkärin vastaanottoaika. Aikaa varatessa psori oireili pahemmin ja akuutti apu olisi ollut tarpeen, mutta akuuttiaikoja ei juuri silloin ollut vapaana. Ennen vastaanottoaikaa tilanne hieman eli ja psorille tyypillisesti oireet aaltoilivat. Lääkäripäivän aamuna tapahtuikin varsinainen ihme: iho voi poikkeuksellisen hyvin ja niveletkin olivat kohtuurauhalliset. Jäikö pitkään kaivattu apu saamatta, kun lääkäri ei nähnyt sitä kaikkein pahinta hetkeä omin silmin? 

     

Lue lisää

Hoitosuhteita

Psorin yhteydessä puhutaan usein hyvän hoitosuhteen tärkeydestä. Hoidoista puhuttaessa mieleen tulee toki ensimmäisenä ihotautilääkäri ja nivelpsoriaatikoilla myös reumalääkäri. Lääkäreiden myötä sitten reseptit, voiteet ja juuri minulle sopivimman lääkkeen löytäminen. Minusta se on silti paljon muutakin. 

     

Lue lisää

Pitävä ote

Pesen hiuksiani. Shampoo tippuu lattialle. Noukin sen. Hoitoaineen vuoro. Sekin tippuu lattialle ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Harjaan hiuksia. Harja tippuu kädestäni. Kumarrun noukkimaan sen. Harjaan hiukset loppuun.

     

Lue lisää

Tuli sisälläni

Heräsin tänä aamuna voimakkaiden kipujen kourissa. Stressi on viime päivinä ollut ylivoimaista ja melkein osasin odottaa hetkeä, jolloin se pysäyttää minut. Nyt on se hetki: kipuja päästä varpaisiin. 

     

Lue lisää

Vuoden se kestää

Edellisessä blogauksessa kirjoittelin siitä, miten minulta usein kysytään rannetuesta, että mitä mun kädelle on sattunut. Eilen lounasravintolan jonossa kollega kysyi samaa. Vastasin totuttuun tapaan, että se on reumarannetuki ja hän kommentoi myötätuntoisesti: ”Voi miten ikävää!” Olisi tehnyt melkeinpä mieli halata häntä, ellei olisi ollut lautanen siinä kädessäni. Empatia tuntui niin hyvältä, että sydämessä asti läikähti lämpöisesti!

     

Lue lisää

Ei mitään vakavaa

Tapaan uuden ihmisen hieman virallisemmassa ympäristössä. Tapana on tervehtiä kätellen. Ojennan käteni ja mikäli uusi tuttavuuteni huomaa rannetukeni, kättely muuttuu heilutukseksi. Yleensä toinen toteaa ääneen, ettei aio puristaa minua kädestä, koska siinä on tuo tuki. Tuen olemassaolon syitä ei jäädä ruotimaan sen syvällisemmin.

     

Lue lisää

Kuiva kuin aavikko

En ole talvipakkasten suuri ystävä. Villasukkien ja fleecepeittojen määrästä huolimatta tunnen palelevani koko ajan. Enkä ole edes kipeäksi tulossa. Kauaa en ulkona kykene olemaan, nivelpsori ei oikein tykkää. Onneksi isommilta niveltulehduksilta olen toistaiseksi välttynyt.

     

Lue lisää

Kaikkensa antanut

Viime keväänä kirjoittelin innoissani uimahallikäynneistäni, vesijuoksuista ja -jumpista. Talven alettua kuitenkin voimavarani muuttuivat rajallisemmiksi ja tuo niin rakkaaksi tullut harrastus jäi. Minusta tuntui, että en vain olisi yksinkertaisesti jaksanut.

     

Lue lisää

Tassuterapiaa

Elämä psorin kanssa on ollut ihanan tasaista viimeiset pari viikkoa. Oireet ovat olleet vähäisiä ja olen huomannut, miten mieli lepää. Tämä on tervetullut hengähdystauko kaikkeen ihon ekstrahoitamiseen.

     

Lue lisää

Voiko psori iskeä tähänkin?

Vasta vähän aikaa psoria sairastaneet usein kysyvät, voiko psori tosiaan tulla johonkin tiettyyn paikkaan. 18 vuoden kokemuksella sanoisin, että ihmiskehossa ei ole paikkaa, johon psori ei löytäisi tietään.

     

Lue lisää

Vertaistuki on välttämätöntä selviämiselle

Kuka tahansa voi yllättäen sairastua. Tai joku rakas läheinen voi sairastua. Silloin ei saa jäädä yksin.

     

Lue lisää

Omalla vastuulla

Perfektionisti. Ylitunnollinen. Kykenemätön sanomaan ei ilman tunnontuskia. Krooninen stressaaja. Omien tarpeiden vähättelijä. Miellyttäjä. Ei kovin mairitteleva lista, mutta that’s me. Onko tuon jälkeen mikään ihmekään, että olen sairastunut sressin laukaisemiin sairauksiin, kuten psoriin? Enemmän ihmettelisin, jos tuollainen lista ei missään kohtaa heijastuisi omaan jaksamiseen ja vointiin.
          

Lue lisää

Kokonaishyvinvointia

Elin vuosia oireesta oireeseen, hoitaen aina yhtä asiaa kerrallaan toivoen, että mitään muuta terveysongelmaa ei puhkeaisi samaan aikaan. Se ei mennyt kovin hyvin. Diagnoosilistallani oli pahimmillaan 10 eri sairautta. Autoimmuunisairaudet toki tulevat autoimmuunisairauksien luo, ja olinkin melko vakuuttunut siitä, että näiden kymmenen sairauden kanssa eläisin loppuelämäni ajan.
          

Lue lisää

Psorin voiteluvinkit

Joku joskus kertoi suksien voitelun olevan tarkkaa puuhaa. Netti on täynnä voiteluvinkkejä erilaisten suksien voiteluun. Itse en hiihdä, joten omakohtaista kokemusta asiasta ei ole. Oman ihon ”voitelemisesta” sen sijaan löytyy kokemusta ihan liiankin kanssa.
          

Lue lisää

Psori koskettaa pintaa syvemmältä

Psorista uskalletaan puhua nykyään enemmän. Puhun siitä itsekin rohkeammin ja useammin kuin sairastuessani. Se on minulle yhtä jokapäiväinen ja normaali asia kuin esimerkiksi se, että minulla on kaksi koiraa. Minulla on myös psori sekä iholla että nivelissä. En näe mitään syytä peitellä tätä tosiasiaa.
          

Lue lisää

Valmiina talveen

Tänä viikonloppuna valmistelin autoa tulevan talven varalle. Kesärenkaat vaihtuivat talvirenkaisiin. Riittävän ajoissa, sillä seuraavana aamuna renkaiden vaihtamisesta satoi ensilumi. Ei se tosin satanut jäädäkseen, mutta jotain valkoista haituvaa maassa kuitenkin näkyi.
          

Lue lisää

Syksyn lapsi

Syksyssä vain on sitä jotakin. Olen syntynyt syksyllä ja jotenkin lapsesta saakka ajatellut olevani voimakkaasti syksyihminen. Jokin niissä kirpeissä tuulissa saa minut tuntemaan itseni energiseksi.
          

Lue lisää

Onnea on pystyä tekemään sitä, mitä rakastaa

Nivelpsoriin sairastumisen jälkeen jouduin totuttelemaan ajatukseen siitä, että moni asia ja harrastus elämässäni oli historiaa. Pianonsoitto, käsityöt, tennis, sähly – siinä vain muutama niistä. Yksitellen jouduin myöntymään pahenevien oireiden edessä ja toteamaan, että en pysty enää tähänkään.
          

Lue lisää

Psori vaikuttaa mielialaan

Psori vaikuttaa mielialaan. Useimmiten onnistun minimoimaan sen vaikutuksen tunnetiloihini, mutta tulee myös päiviä, kun mikään määrä itsensä tsemppaamista ei vain riitä. Silloin psori tuntuu pääsevän niskan päälle.

  
          

Lue lisää

Ollaan kuulolla

Minulla on psoria korvakäytävissä. Joskus se ajaa minut lähes hulluksi. Psoria kertyy korvakäytäviin ja korvantakusiin yhtä vinhaa vauhtia kuin muuallekin iholle. Korvien tapauksessa vaan ihon hoitaminen on paljon vaikeampaa. 

Lue lisää

Pärjäile

Täällä taas, reumapolin ovella. Paikka alkaa tulla tutuksi. Hoitajatkin tunnistavat minut ja moikkaavat ohi mennessään.

  
          

Lue lisää

Pidä huolta jaloistasi

Jalkahoito on tärkeää psoriasista sairastavalle. Olen vasta viime vuosina alkanut itse käydä jalkahoitajalla. Aiemmin kynsiongelmani hoidettiin leikkauksilla tai poistamalla ne kokonaan. Kaikessa mennään onneksi eteenpäin, eikä enää ainoa vaihtoehto tunnu olevan kynnen kiskaiseminen irti.  
          

Lue lisää

Kun yö ei olekaan hyvä

Uni on ihmiselle tärkeää. Se olisi tärkeää myös kroonisesti sairaalle. Usean autoimmuunisairauden oireisiin kun kuuluu muutenkin jo väsymys. Välillä kuitenkin sairauksien oireet pitävät huolen siitä, että yöstä on levollisuus kaukana.  
          

Lue lisää

Psorilla on lupa näkyä

"On pakko pukeutua psorin takia pitkähihaisiin ja -lahkeisiin läpi kesän.” Aika usein kuulee vastaavan kommentin psoriaatikon suusta. Suomen kesäkelien puolesta voi olla tarpeen useinkin pukeutua niin, mutta monien mielestä myös helteillä psori pitää piilottaa. Pitääkö todella? 
          

Lue lisää

Anna liikunnan piristää

Liikunta vaikuttaa myönteisesti psoriin. Niin ne asiantuntijat aina sanoo. En ole koskaan ollut himourheilija. Nuoruuden intoa liikuntaan latisti voimakkaat iho- ja niveloireet ja niinpä into ei koskaan päässyt täyteen voimaansa aikuisiälläkään. Liikunnasta tuli kivun vuoksi lähinnä pakkopullaa ja sen asenteen kanssa elin pitkään. 
          

Lue lisää

Kampaajalla on väliä

Kun sairastaa päänahan psoria, kampaajalla on väliä. Uudelle kampaajalle menoa jännittää aina jonkin verran. Ymmärtääkö hän psoria? Osaako hän neuvoa tuotteiden suhteen? 
          

Lue lisää

Kipu on yllätyksiä täynnä

Uskoisitko kuvasta, että kaiteeseen nojaa nainen, joka kivultaan hädin tuskin pystyy seisomaan? Joka käveli kaiteen luo hiljaa köpöttäen ja tahattomia kivun vingahduksia päästellen? Joka kivusta huolimatta hymyilee, koska nauttii niin kovasti järvimaisemasta silmiensä edessä?
          

Lue lisää

Virtaa Välimereltä

Kesä ja kesäloma ovat täällä taas. Suomen kesään ei voinut tälläkään kertaa täysin luottaa säiden suhteen, joten onneksi aloitin kesälomani viikon matkalla Kreikkaan, Rodoksen saarelle. 
          

Lue lisää

Pyykkipäivä

Koirani katselee ihmeissään pesukoneen luukusta koneen sisällä pyöriviä pyykkejä. Pieni suuri ihme chihuahuan maailmassa. Siellä se oma lempilelukin pyörii. Eikä se ihmekoneesta tultuaan haise enää yhtään omalta, tosi tylsää! 
          

Lue lisää

Odotushuoneessa

Kello etenee. Aikani olisi ollut jo puoli tuntia sitten. Hoitaja kurkistaa odotushuoneeseen ja kuiskaa: “Pieni hetki vielä.”
          

Lue lisää

Auto sairauden ehdoilla

Kävin hiljattain autokaupoilla. Ehkä ihmettelet, miten se liittyy psoriin. Isoin syy autonvaihtoon oli kuitenkin nivelpsorini.
          

Lue lisää

Ärhäkkää vai ei?

“Jennan ihopsoriasis ei tällä hetkellä ole ärhäkässä vaiheessa.” Luin lausetta artikkelista, johon minua haastateltiin vuosi sitten. Ja nauroin lukiessani kippurassa. Niin se tilanne voi vuodessa muuttua täysin päinvastaiseksi. Nyt psorini on jälleen innokkaasti leviävässä vaiheessa.
          

Lue lisää

Fysioterapiassa

Odotukseni fysioterapiakäynnille eivät olleet kovin korkealla. En ollut tällä fysioterapeutilla käynyt ennen ja oletin, että kuuntelisin tunnin, miten epäonnistunut kaikessa olen. Ensikohtaamisesta lähtien ennakkoasenteeni kuitenkin hälveni pois. 
          

Lue lisää

Lupa olla väsynyt

Hyvä hoito on psorin kanssa todella tärkeää. Olin iloinen, että edellinen reumapolikäyntini poiki paljon jatkohoitoja. Tuntui, että minut otettiin tosissaan ja että hyvinvointiini panostettiin. Kuitenkin nyt kuukautta myöhemmin, alan olla tosi väsynyt. 
          

Lue lisää

Välittäminen tarttuu

Ystäväni halusi ostaa lahjan ystävälleen, joka oli auttanut häntä. Tällä ystäväni ystävällä on psori ja hän kysyi neuvoani lahjan suhteen, sillä hän halusi ostaa jotakin psoriin liittyvää. Minusta oli upea idea muistaa psoriaatikkoa lahjalla, joka auttaa häntä hoitamaan ihoaan! 
          

Lue lisää

Miksi en muka voisi?

Pari viikkoa sitten vietin kotipäivää. Ihanaa omaa aikaa! Ja kerrankin aikaa ja energiaa hoitaa myös päänahan psoriani.         

Lue lisää

Pidä kii

Eilen oli taas sellainen päivä ruokakaupassa, kun mistään ei tullut mitään. Ojensin käteni ottaakseni tavaran hyllyltä ja se lipesi otteestani. Tämä toistui moneen otteeseen.         

Lue lisää

Tyttö, joka pakeni musiikkiin

Elämän ahdistavissa hetkissä musiikki rauhoittaa minua. Kun stressi lyö yli ja ajatukset kiertävät levotonta kehää, musiikin kuunteleminen tai mukana laulaminen saavat mieleni tasaantumaan.         

Lue lisää

Uupunutkin tarvitsee ystävää

Tiedätkö, miltä tuntuu olla uupunut? Olen käynyt monesti voimieni äärirajoilla kroonisen kivun kanssa, mutta viime kesänä voimavarani eivät enää riittäneet. Paloin loppuun. Silloin huomasin, miten tärkeää ystävien tuki on.        

Lue lisää

Reumapolilla

Reumasairauksien poliklinikka. Pitkästä aikaa täällä taas. Jotenkin tämän poliklinikan ovella todellisuus aina iskee tajuntaani. Olen 30-vuotias reumasairas ja olen sairastanut reumasairauttani, nivelpsoria, lapsesta saakka.        

Lue lisää

Istuminen on selälle myrkkyä

Kun ystäväni pyytävät minua mukaansa pitkille automatkoille tai käymään luokseen pitkän matkan päähän, en aina tiedä mitä sanoa.        

Lue lisää

Sinä olet kaunis

Meidät halutaan asettaa tietynlaiseen kauneuden muottiin. Antaa sellainen mielikuva, että vain laihaa ja kuvankaunista voi rakastaa. Mutta mitä kauneus todellisuudessa on?       

Lue lisää

Pinnan alla

“Sulla on jotain hilsettä tossa.” On helppoa huomata ja sanoa ääneen se, mikä silmille näkyy. Mutta se on vain pintaa. Pinnan alla on paljon enemmän.       

Lue lisää

Onnea on

Onnellisuus ja krooninen kipu eivät ehkä kuulosta yhteensopivalta parilta. Tuskin kovin moni on varsinaisesti iloinen psorista, nivelpsorista tai muusta loppuelämän sairauskaveristas.       

Lue lisää

Minä ite!

Onnea on olla omatoiminen! Se, mikä jollekin on itsestään selvää, on joskus reumasairaalle hankalaa. Ei sitä nuorempana tullut edes ajatelleeksi, että kolmekymppisenä pullonkorkinavaus saattaisi olla haastavaa.      

Lue lisää

Oi niitä vanhoja hyviä aikoja

Lapsuusmaisemieni leikkikentän paikalle rakennettiin hiljattain ostoskeskus. Olin surullinen ajaessani paikan ohi ja huomatessani minulle rakkaiden maisemien niin oleellisesti muuttuneen.     

Lue lisää

Ole läsnä ystävänä

Jokin aika sitten samaan lounaspöytään kanssani istui juuri syöpätaistelun voittanut tuttavani. Hän kertoi kyynel silmäkulmassaan läpikäymästään taistelusta ja siitä, miten puoliso oli ollut hänelle suurena tukena ja apuna. Puhuimme hänen kanssaan ystävyydestä.     

Lue lisää

Kipu on aina läsnä

Mietin, jos maalaisin maalausta kivusta. Mitä värejä käyttäisin? Mitä muotoja maalaisin?     

Lue lisää

Niin ärtyvä on vatsa tää

Vuosia jatkuneet vatsaoireeni saivat vihdoin selityksen, kun minulla diagnosoitiin IBS, ärtyvän suolen oireyhtymä. Aloitin ruokavaliomuutokset jo aiemmin, mutta nyt vielä tarkemmin katson, mitä suuhuni laitan.     

Lue lisää

Patterit lopussa

Tiedätkö miltä tuntuu, kun voimat loppuvat? Kun heräät pitkien yöunien jälkeen yhtä väsyneenä kuin nukkumaan mennessäsi? Kun sängystä nouseminen tuntuu kuluttavan kaikki viimeisetkin voimasi ja sohvalle raahautuminen on jo ponnistusten takana?     

Lue lisää

Liikkumisen riemu

Koululiikunta pilasi käsitykseni liikunnasta ja urheilusta yleensäkin. Käsite ”liikunnan riemu” jäi minulle täysin vieraaksi. Kaikki perustui aina pakkoon ja siihen kuka on paras.     

Lue lisää

Naurua Talvipuutarhassa

Olin hiljattain Reumaliiton kuvauksissa Talvipuutarhassa. Tarkoituksena oli kuvata reumaatikkoja Reumaliiton nettisivuille ja muihin materiaaleihin.    

Lue lisää

Kelju kaveri

Hiuspohjan psoriasis on kelju kaveri, sanottiin viimeisimmässä Ihon aika -lehdessä. Ja se on niin totta. Hilsettä hartioilla, vaatteilla, sängyssä. Punoitusta, kutinaa, kipua, jopa verenvuotoa.    

Lue lisää

Lemmikkiterapiaa

Aina välillä yllättäen pahenevat psorioireet tai kelien mukaan oikkuilevat kivut saavat mieleni matalaksi. Silloin istun sohvan nurkassa ja kyynel vierii poskelle, kun mietin, miten ihmeessä jaksan taas yli pahemman vaiheen.   

Lue lisää

Luopumisen tuskaa

Naisen elämä ei ole aina helppoa. Mieleisten kenkien löytäminen saattaa kestää joskus jopa vuosia, kunnes jostain vastaan tulee ne ihanuudet, joista tulee oma kestosuosikki.  

Lue lisää

Hyväksyminen

Olen ollut äärimmäisen stressaantunut viime viikkoina. Arvaa, mikä ei helpota tilannetta lainkaan. Jäätävä kutina ja polte ihollani, kiitos psorin. Haluan vain, että se menisi pois ja jättäisi minut rauhaan. 

Lue lisää

Se parhaiten neuvoo, joka vähiten tietää

“Eihän se ole kuolemantuomio.” Ei tietenkään.

“Sen kanssa voi elää normaalia elämää.” Pääsääntöisesti kyllä. Käsitys “normaalista elämästä” saattaa vain hieman muuttua matkan varrella.  

Lue lisää

Kynsiäkin psorittaa

Moni pitää kynsiin ilmestyvää psoria vain kosmeettisena haittana. Kynsiin voi tulla kuoppia, pistemäisiä painaumia ja poikittaisia viivoja.

Lue lisää

Vain ihminen

Minusta on välillä masentavaa olla kipuinen. Ja jos huonona päivänä joudun perumaan menoja, minusta tuntuu, että olen epäonnistunut ihmisenä.

Lue lisää

Rakkauden arvoinen

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että sinun täytyisi peittää epätäydellisyys iholtasi, piilottaa psorin olemassaolo? Tuntuuko sinusta, että jos et tee niin, sinua ei voi rakastaa?

Lue lisää

Pakko tehdä "ei mitään"

Päivittäisellä tehtävälistallani lukee nykyään vähintään kerran viikossa “ei mitään”. Aikamoinen ero muutaman vuoden takaiseen, kun kalenteri oli täyteen buukattu heräämisestä yöunille saakka.

Lue lisää

Odottelua

Olen odottanut lääkäriaikaa pahimmillaan yli puoli vuotta. Olen istunut odotushuoneessa elämästäni tuntikausia odottaen myöhässä olevia lääkäreitä. Olen odottanut lääkkeen hoitovastetta kuukausia.

Lue lisää

Kipu kasvattajana

Kipu on merkki siitä, että jonkin elämässä pitää muuttua. Kun kipu saapuu elämään, "normaali" arki on historiaa. Mikään ei säily ennallaan.

Lue lisää

Äärirajoilla

Kun voimat riittävät vain välttämättömään - ja joskus huonosti siihenkin - ei kannattaisi vaatia itseltään yhtään enempää. Mutta joskus on pakko. 

Lue lisää

Sitten kun

Käytän tätä mekkoa sitten, kun psorini häipyy. Laitan hiukset ponnarille sitten, kun päänahkani reunat eivät punoita. Pukeudun tummiin vaatteisiin sitten, kun psorini ei enää hilseile. 

Lue lisää

Mikä ärsyttää?

Psori-iho on helposti ärsyyntyvää sorttia. Oma psori-ihoni ottaa itseensä esimerkiksi karheista vaatteista. Puuvilla on kokolailla ainoa materiaali, jota voin vaatteissa käyttää. 

Lue lisää

Katkennut oksa

Luin artikkelin, jonka yksi lause jäi kaikumaan takaraivooni: "Kuka tahansa meistä lopulta katkeaa, kun tarpeeksi taivuttaa." Kuin oksa, joka napsahtaa poikki, kun parhaansa yrittää sen katkaisemiseksi. 

Lue lisää

Psorittaa niin että itkettää

Meinaa tulla itku ihan väkisin. Psori jyllää päänahassa taas kuin viimeistä päivää. Takaraivon iho on erittäin huonossa kunnossa.

Lue lisää

Pieniä iloja

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että olet aina kipeänä? Minusta on tuntunut siltä jo pidemmän aikaa.

Lue lisää

Aurinko hellii

Olen nauttinut täysillä parin viimeisen viikon aikana hellepäivistä. Ihoni on voinut paremmin ja nivelkivut ovat lämpiminä päivinä olleet lähes huomaamattomat.

Lue lisää

Sulla on vain reuma

Taas kuulin sen tutuksi tulleen lausahduksen: “mutta sullahan on vain reuma”. Ja siinä kohtaa turhauduin jälleen siihen, että ihmiset eivät selvästikään tiedä, mitä reuma pahimmillaan tarkoittaa. Ajatellaan ehkä, että se on vain jotain pikkukolotusta jossakin.  

Lue lisää

Niin minullakin

YLE haastatteli minua hiljattain Akuutti-ohjelmaan. Kerroin ohjelmassa, millaista on elää psorin ja nivelpsorin kanssa. Ohjelman ulostulon jälkeen olen saanut satoja yhteydenottoja, joissa toiset psoriaatikot tai muuta sairastavat kertovat, että heistä tuntuu samalta.  

Lue lisää

Minä vastaan kehoni

Mieti ihmistä, joka on kova tekemään työtä, tunnollinen, ahkera ja väsymätön ja joka päivästä toiseen auttaa muita. Sitten tulee krooninen sairaus ja vie hetkessä tällaiselta ihmiseltä fyysiset kyvyt tai rajoittaa niitä, kuten liikunnan harrastamista ja siivoamista. 

Lue lisää

Miltä tuntuu leukanivelen tulehdus?

Leukaniveleni on kulunut oikealta puolelta nivelpsorin seurauksena. Leuan alkaessa oireilla kipu oli niin kovaa, että silmät vuotivat vettä tahattomasti. Hampaita ei saanut purtua yhteen. Puhuminen ja syöminen sattuivat. 

Lue lisää

Gramma siellä, kilo täällä

Monelle sairastuneelle on tuttua se, miten sairastumisen jälkeen kehonkuva muuttuu. Peilikuvaansa ei enää tunnista ehkä itsekään. Oireet voivat estää aiemmin liikunnallista ihmistä tekemästä kaikkea samaa kuin aiemmin.

Lue lisää

Vahva laiskanakin

Sitä tietää olevansa kroonisesti sairas, kun unelmoi siitä, että saisi kotityöt tehtyä. Aiemmin en saanut unta, jos asunto ei ollut tip top.

Lue lisää

Patenttiratkaisut

Oletko koskaan törmännyt siihen, että kerrot olostasi ja saat vastaukseksi vain patenttiratkaisuja toinen toisensa perään? “Syö sitä ja tätä vitamiinia, niin kyllä se siitä.” 

Lue lisää

Voihan räkä!

Elämäni on viime aikoina ollut yhtä flunssaa. Niistäminen ja yskiminen alkaisi hetkeksi jo riittää.
Autoimmuunisairauksien kanssa usein perusflunssat tulevat voimakkaampina ja laskeneen vastustuskyvyn vuoksi myös riski jälkitaudeille on olemassa.

Lue lisää

Voi ei, taas lisää!

Eilen löysin kämmenestäni ensimmäisen pustulan. Olen aiemmin kertonut, miten palmoplantaari pustuloosi oireilee jalkapohjissani. Pahimmillaan oireet estävät kävelyn tai vähintäänkin tekevät siitä äärimmäisen kivuliasta.

Lue lisää

Kiitos sinulle

Blogeja ei ole olemassa ilman lukijoita. Olisi turhauttavaa kirjoittaa, jos tietäisi, ettei tavoita ketään. Varsinkin, jos kirjoittaa sellaisesta aiheesta, josta normaalisti vaietaan: sairaudesta...

Lue lisää

Itsensä voittamisesta

Olen alkanut rohkeammin haastaa itseäni. Olen oppinut huomaamaan, että kun uskaltaa laittaa itsensä likoon, saa myös paljon hyvää takaisin.

Lue lisää

Se ei näy naamasta

Kuulin tänään, että en voi olla sairas, koska jalassani oli korkokengät. En läheskään aina kykene niitä pitämään, mutta tänään sellaiset laitoin. Itse...

Lue lisää

Kun mieli on harmaa

Onko mikään ihme, jos sairaudet välillä masentavat? Jatkuvan kivun kanssa eläminen väsyttää ja masentaa. Kivun kanssa pärjääminen on itse asiassa se helpoin osuus. Suurin osa kivun kohtaamisesta on omien tunteiden käsittelemistä. Vaikeinta on ymmärtää, että minulla on nyt rajoituksia....

Lue lisää

Miksi juuri minä?

Vakavan sairauden kohdatessa on luonnollista surra. Mieleen nousee herkästi ajatus “miksi tämä tuli juuri minulle”. Joskus tuohon ajatukseen voi jäädä vellomaan...

Lue lisää

Ystävyyden kasvukipuja

Mietin usein ystävyyttä. Minulla on monia ihania ihmisiä elämässäni. Ystäviä, joiden kanssa olen päivittäin yhteydessä, jotka tietävät minusta lähes kaiken - ellei enemmänkin. 

Lue lisää

Apua stressiin

Stressi on psoriaatikon vihollinen numero yksi. Se voi toimia laukaisevana tekijänä psorille. Ja se pahentaa oireita. Stressin alla oma ihoni heilahtaa...

Lue lisää

Valoa tunnelin päässä

Minulta on kysytty monta kertaa, miten ihmeessä jaksan, kun kivut valvottavat joka ikinen yö. Kun unessa ei palaudukaan, vaan herää yhtä väsyneenä...

Lue lisää

Vertaisuudessa on voimaa

Tämän blogin kirjoittaminen on saanut minut kiinnostumaan muistakin vertaistuen muodoista. Koen tämän avulla voineeni antaa ja saada paljon, joten...

Lue lisää

Apua talveen

Muutama päivä sitten se jälleen saapui: talvi. Luonto sai kauniin, ohuen lumipeitteen ja päivät muuttuivat sen myötä valoisammiksi. Mutta minun on ollut vaikea...

Lue lisää

Vesipeto vauhdissa

Minun on aivan pakko hehkuttaa: Olen useamman viikon ajan käynyt pari kertaa viikossa vesijumpassa ja vesijuoksemassa. Ennen ensimmäistä kertaa mietin pelokkaana...

Lue lisää

Erilaisuus on parhautta

Naapurissani asuu ihana pikkutyttö. Hän on kehitysvammainen. Kerran hän hississä katsoi reumarannetukeani ja kysyi: ”Mikä sun kädessä...

Lue lisää

Minulla on unelma

Minulla on unelma. Haluaisin voida mennä kuntosalille ryhmäliikuntatunnille. Se on monelle arkipäiväinen asia. Moni käy kuntoilemassa viikoittain tai useammankin...

Lue lisää

Ihanat, kamalat kynnet

Minulla on kynsipsori. Muistan, että kynsissäni on ollut oireita lapsesta saakka. Sormien kynsissä on pieniä kuoppia ja aina joskus joku yksittäinen kynsi on oireillut pahemmin. Teininä muistan miten aina yksi kynsi...

Lue lisää

Vain psori

“Ai psori vain, no eihän se ole edes paha.” Ei tietenkään. Minusta on tosi ihanaa teeskennellä kaikki oireeni ja popsia lääkkeitä huvikseni vaan… Olen kuullut saman, vähättelevän lauseen kymmeniä kertoja...

Lue lisää

Psorin kourissa

Sieltä se taas pilkistää. Päänahan psori. Hiusraja hilseilee ja punoittaa. Työkaverini huomasi saman. “Sulla on jotain hilsettä tossa.” Ensin minun teki mieli vajota piiloon. Teen parhaani, jotta psorini ei näkyisi muille, eikä varsinkaan iljettäisi ketään. Sitten muistin...

Lue lisää

Hoitoväsymys

Minä olen väsynyt. Olen väsynyt sairastamiseen. Olen kyllästynyt lääkäreihin ja lääkkeisiin. Tälle olotilalle on olemassa nimikin: hoitoväsymys. Se tarkoittaa väsymistä sairauden jatkuvaan hoitamiseen...

Lue lisää

Kivun molemmat kasvot

Kipu on aina ollut osa elämääni. Aiemmin katsoin sitä ulkoa päin. Olin tukena ja apuna kivusta kärsivälle päivittäin. Yritin ymmärtää ja olla empaattinen. Silti myönnän, en minä aina ymmärtänyt jatkuvasti...

Lue lisää

Liian nuori sairastumaan?

Hiljattain kuulin kommentin, jonka mukaan bussissa nuorien tulisi aina vapauttaa istumapaikkansa muille, koska “nuorilla on terveet jalat”. Usein näin onkin. Mutta koin tarvetta puuttua keskusteluun saman tien. Sairastuminen ei katso ikää. Jalkojen terveys ei katso ikää. Toisen terveydentilaa ei...

Lue lisää

Uusi diagnoosi

Ei ole kauaakaan, kun kirjoitin siitä, miten autoimmuunisairauksista voi kerätä koko sarjan. Tekstiä kirjoittaessani en aavistanut, että viikkoa myöhemmin olisin...

Lue lisää

Et ole yksin

Sairaan ei ole hyvä olla yksin. On hyvä jos lähellä on perhettä ja ystäviä. Läheisten tuesta huolimatta mielestäni jokainen psoriaatikko tarvitsee myös vertaisihmisiä. Niitä, jotka käyvät läpi samaa. Niin paljon kuin perheenjäsenet rakastavatkin ja haluavat ymmärtää, valitettavasti heidän tukensa on vain rajallista...

Lue lisää

Kerää koko sarja

Psoriasis ei usein tule yksin. Riskit muille sairauksille kasvavat psoriasiksen myötä. On kasvanut riski sairastua nivelpsoriasikseen tai muihin nivelvaivoihin, diabetekseen, sepelvaltimotautiin. Sitä lihoo helpommin ja on alttiimpi syövän eri muodoille. Henkistä puoltakaan ei ole unohdettu, riski myös mielialahäiriöille ja masennukselle on olemassa. Kaikenlaista kivaa siis varjostamassa...

Lue lisää

Niin kovin vaikeaa

Kuulun siihen 1,5-3 % suomalaisista, jotka sairastavat psoria. Ei sitä ihan jokaisella eikä joka toisellakaan kadunkulkijalla ole. Mutta lähes jokainen tuntee jonkun, jolla se on.
Jos toisella vanhemmista on psoriasis, on 14-28 % riski, että...

Lue lisää

Tarve tuelle

Nivelpsoriaatikko tarvitsee tukea, sekä kirjaimellista että henkistä. Sain ensimmäisen rannetukeni kaksi vuotta sitten. Se oli minulla lainassa apuvälineklinikalta. Se oli vanhahtavan beigen värinen ja erottui...

Lue lisää

Laatua elämään

Elämänlaatu. Sitähän kaikki tavoittelevat. Hyvää elämää. Joskus elämänlaatuun vaikuttavat asiat, joille ei itse mahda yhtään mitään. Psorioppaat kertovat vaikean psorin ja vaikean nivelpsorin...

Lue lisää

 

Häpeä

Häpeä. Se on hirvittävä tunne. Tiedätkö miltä tuntuu hävetä omaa ihoaan, omia kasvojaan, korviaan, kynsiään? Toivottavasti et. Psoriasis on aikamoinen kolaus itsetunnolle. Minulle se...

Lue lisää

Syksy

Syksy on täällä jälleen. Tuo minulle niin rakas vuodenaika. Illat pimenevät, saa tunnelmoida kynttilöiden valossa, pitää villasukkia ja ottaa nahkatakin ja saappaat kaapista esiin.

Lue lisää

Ihmeiden Välimeri

Vietin osan kesälomastani Välimerellä. Ilmasto siellä tekee suorastaan ihmeitä ololleni. Lentokoneen laskeutumisesta ei ollut ehtinyt kulua kauaakaan, kun jatkuva kipu ja kolotus taukosi.

Lue lisää

Positiivinen pärjää aina?

“Kyllähän sinä pärjäät, kun olet niin positiivinen.” “Helppohan sinun on, kun olet tuollainen positiivari.” Ihan kuin se olisi niin helppoa. Kun vain tietäisit, miten usein, miten kovaa, miten paljon minuun sattuu. Ei kukaan ole automaattisesti aina positiivinen. On taistelun takana pysyä positiivisena..

Lue lisää

Kipu on muuttanut minua

Katsoin peiliin. En vain ohimennen vaan tarkastellakseni itseäni tarkemmin. Kipu on muuttanut minua. Huomasin aina väsymyksestä sameana olevat silmät ja usein haukotukseen avautuvan suun. Näin lääkityksen aiheuttamaa turvotusta. Muistin jokaisen kyyneleen, joka oli vierinyt alas poskipäitäni. Lopulta kohautin...

Lue lisää

 

Oravanpyörässä

Stressi ja psoriasis eivät ole hyvä yhtälö. Psoriaatikko ei saisi stressata lainkaan. Helppoako? Stressitön elämä toki kuulostaa hienolta ja siihen moni tietoisesti pyrkiikin. Mutta kun läheinen sairastuu, rahat eivät riitä laskuihin tai työpaikalla on jälleen yhdet YT-neuvottelut meneillään, kuka pystyy...

Lue lisää

Koekaniinina

Minun lähelläni on hyvä olla, jos päänsärky pääsee yllättämään. Kannan mukanani aina selviytymispakkausta. Särkylääkkeitä on joka lähtöön, mikäli kipu pääsisi pahenemaan yllättäen...

Lue lisää

Joko voit paremmin?

Vointi. Se on melko masentava puheenaihe. Sitten kun vihdoin on hieman parempi päivä ja pääsee jonnekin, pois kotoa miettimästä omaa oloaan, niin ensimmäinen mitä muut tiedustelevat on vointi....

Lue lisää

 

Hyvä päivä

Minulla on myös hyviä päiviä sairauteni kanssa. Hyvien ja huonojen päivien erottaminen ei ole läheisilleni aina helppoa. Koska kipuni ei näy päällepäin ja ihoni voi lääkityksen...

Lue lisää

Tukka on pääasia

Hiusten sanotaan olevan naisen kruunu. Usein kampaus ja hiusten väri ovatkin naiselle tärkeitä asioita. Nuorena rakastin pitkiä hiuksiani ja tuntui aluksi ikävältä vaihtaa ne poikatukkaan. Reilun kymmenen vuoden aikana totuin lyhyisiin hiuksiin ja alistuin ajatukselle siitä, että hiusten kasvattaminen...

Lue lisää

Ihan tulessa

Välillä olen ihan tulessa. Enkä tarkoita nyt innokasta toimeen tarttumista, vaan sitä kun ihoni on ihan tulessa. Kun PPP kuumottaa jalkapohjissani ja tekisi mieli raapia koko ajan. Kun psori jyllää päänahassa, ja pelkkä suihku...

Lue lisää

Avoimuus

Avoimuus on haavoittuvainen tila. Kaikki eivät millään ymmärrä, miksi joku on niin avoin. Toiset valitsevat olla puhumatta sairauksistaan - ja se on täysin ymmärrettävää. Olisin voinut päättää pitää sairauteni vain itselläni, olla puhumatta siitä koskaan. Mutta sen sijaan päätin pää pystyssä olla avoin. Kertoa millaista tämän kanssa on elää, miltä se...

Lue lisää

 

Diagnoosi kiven alla

Monelle pitkäaikaissairaalle on tuttua se, miten vaikeaa diagnoosin saaminen alun alkaen on. Oikean diagnoosin löytyminen voi kestää vuosikausia ja sen jälkeen alkaa toimivan lääkityksen metsästys. Elämästä voi valua....

Lue lisää

Minä uskon sinua

Tuttavani pisti minulle viestiä aivan yllättäen. Kysyi mitä minulle kuuluu ja miten jaksan sairauteni kanssa. Tämä ei todellakaan ole hänen tapaistaan, joten tulin todella iloiseksi siitä...

Lue lisää

Miten sinä voit tänään?

Miten sinä voit tänään?” Kysymys kuulostaa yksinkertaiselta. Vastaus on joskus kaikkea muuta. Mielessä saattaa pyöriä monia ajatuksia ja tunteita. Minusta tuntuu välillä siltä, että olen uupunut, hajoamispisteessä, purskahtamaisillani itkuun, katkera, riittämätön...

Lue lisää

Kirjaviisautta

Saatuani psoridiagnoosin olen ottanut perusteellisesti asioista selvää. Ahmin tietoa. Luin kaiken mahdollisen ihopsorista: esitteet, psoriliiton lehdet, nettisivuja. Oireiden levitessä tai pahetessa mikään ei tullut minulle yllätyksenä. Tiesin jo millaisia eri psorin muotoja on olemassa ja ajan kanssa osa niistä tuli tutuksi: taivepsoriasis, päänahan psoriasis, kasvopsoriasis, märkärakkulainen psoriasis, kynsipsoriasis.....

Lue lisää

 

Auringon voima

Moni psoriaatikko saa apua auringosta. Suomen kesä ei ololleni ihmeitä tee. Tosin kesällä on hieman parempi kuin muina vuodenaikoina, mutta varsinaista apua en Suomessa auringosta...

Lue lisää

Luovu, mutta älä luovuta

Avoimuus on haavoittuvainen tila. Kaikki eivät millään ymmärrä, miksi joku on niin avoin. Toiset valitsevat olla puhumatta sairauksistaan - ja se on täysin ymmärrettävää....

Lue lisää

Anna itkun tulla

Tänä aamuna minä itkin. En kivun vuoksi. Vaan koska olen niin väsynyt tähän jatkuvaan kipuun. Tiedän miltä tuntuu purskahtaa itkuun yksin kotona ollessaan. Tai suihkussa. Tiedän miltä tuntuu katsoa peiliin itkien, kykenemättä sanomaan...

Lue lisää

Luulet vaan

Onko kukaan koskaan antanut sinun ymmärtää, että et ole oikeasti sairas? Tai että olet itse sairastuttanut itsesi?
Minun sairauttani on epäilty heti diagnoosista, 13-vuotiaasta lähtien. Liikunnanopettaja ei ymmärtänyt iho- ja kynsioireitani tai kipuilevia polviani. Eräs kerta painui mieleeni parhaiten...

Lue lisää

 

Avunhuuto

Se tunne kun olet nälissäsi yksin kotona etkä saa tehtyä ruokaa, jota aioit, koska et saa purkkia auki... En mahda sille mitään, mutta välillä tämä katkeroittaa.
Juomapullojen korkit ovat minulle mahdoton tehtävä. Silti alan aina äheltää korkin kimpussa, kuvitellen että kyllä minä tämän auki saan, vaikka edellisiä...

Lue lisää

 

 

Miltä krooninen kipu tuntuu?

Olen miettinyt pitkään miten kuvailla kroonista kipua sellaiselle, joka ei ole sitä kokenut. En löytänyt yhtäkään yksinkertaista termiä kuvaamaan asiaa. Kaikki kuulosti liian laimealta. Tosin miksi niin monimutkaista asiaa täytyisi edes yrittää yhteen sanaan tiivistää. Krooninen kipu tuntuu siltä kuin sairastaisi jatkuvaa...

Lue lisää

 

 

Ole itsellesi armollinen

Jokainen meistä on joskus uupunut elämän murheiden ja taakkojen alla. Jokaista joskus väsyttää. Sitten nukutaan päiväunet ja jaksetaan taas jatkaa elämää....

Lue lisää

Elämää ilmapuntarina

Lähikuukausina on korkea todennäköisyys sille, että päivittäisistä toimista tulee entistä hankalampia, että nivelet ovat jäykät ja kipuiset, että iho kiristelee ja oireilee. Vasta kesäauringon ilmaantuessa...

Lue lisää

Älä anna pelolle valtaa

Pelko on lamaannuttavaa. Osa pelosta on aiheellista, osa turhaa. Epätietoisuudessa eläminen voi olla pelottavaa. Oireita tulee, mutta ei tiedä mistä ne johtuvat. Googlettamalla voi löytää lukuisia sairauksia, joihin omat oireet ehkä...

Lue lisää

Psorin oppitunnit

Olen kiitollinen psoriasikselle. Saattaa kuulostaa hullulta ja valkotakkiset varmaan koputtavat pian oveni takana. Mutta totta se on. Ei se ole tuonut elämääni pelkkiä iho-ongelmia, kipua ja tuskaa. Se on myös avannut silmäni katsomaan asioita ihan...

Lue lisää

Turha syyllisyys

Odotin magneettikuvauksen tuloksia kuin kuuta nousevaa. Puhelu tuli kesken työpäivän. Reumalääkäri soitti ja kertoi miten asiat ovat. Ja silloin todellisuus iski tajuntaani. Nyt se oli täysin varmaa. Nivelpsori on levinnyt myös selkääni ja tehnyt siellä tuhojaan...

Lue lisää

Lapseton lapsellinen

Olin jo vakaasti päättänyt olla hankkimatta lapsia, kun reumalääkäri kertoi minulle: "Nyt et missään nimessä saa tulla raskaaksi, sillä lääkityksesi aiheuttaisi vakavia vaurioita sikiölle". Olen siitä onnekas, että olin...

Lue lisää

Aamut ovat pahimpia

Naistenlehdet ovat tulvillaan vinkkejä vaikeista aamuista selviytymiseen: “Älä käytä torkkuajastinta.” “Nauti aamurutiineista.” “Älä jää makoilemaan.” Joskus tuollaisen otsikon nähdessäni, tuhahdan melkein ääneen. Aamuni...

Lue lisää

Ei, se ei tartu

Ei ole helppoa olla teinityttö, jolla on psoriasis. Kun psoriasis puhkesi minulle ollessani 13-vuotias, se romutti minäkuvaani ja itsetuntoani. Kauniit, pitkät hiukseni vaihtuivat poikatukkaan, jotta päänahkani saisi...

Lue lisää

Tärkeysjärjestys

Jokaisella on joskus huono päivä. Hiljattain minullakin oli sellainen. Ensin sain tietää, että en saanut hakemaani työtehtävää ja olin mieli maassa asian...

Lue lisää

Aidon ystävän mentävä aukko

Sosiaalisena ihmisenä minun ei ole koskaan ollut vaikeaa tutustua ihmisiin ja saada kavereita. Tulen helposti toimeen eri-ikäisten ja erilaisten persoonallisuuksien kanssa. Sydämessäni oli silti...

Lue lisää

Valitse olla onnellinen

Elämä on täynnä valintoja. Yksi valinta on se, miten asioihin suhtautuu. Onko krooninen kitisijä vai näkeekö joka asiassa valoisat puolet.

Jokainen meistä tuntee ainakin...

Lue lisää

Tyttö korkokengissään

Nivelpsori luikerteli tiensä molempiin polviini ollessani 13-vuotias. Juoksemisesta tuli mahdotonta, usein kävelykin oli kivuliasta. Kipu tuntui siltä kuin polviini olisi tungettu veistä polven...

Lue lisää

Enemmän empatiaa

Kunpa pystyisin aina sivuuttamaan kaikki typerät kommentit, joita usein saan kuulla. Kivut vielä kestän ja päivittäiset haasteet ihopsorin kanssa, mutta ajattelemattomia letkautuksia...

Lue lisää

Elämän koskettimilla

Välillä kaipaan pianonsoittoa. Sitä miltä koskettimet tuntuivat sormien alla. Sitä kun oppi jonkin kappaleen hyvin ja soitti sitä innoissaan tuntitolkulla. Sitä kun koirani seurasi soittoani jalkojen vierestä...

Lue lisää

Sanat sattuvat kaikkein kipeimmin

Psoriaatikkona olen saanut tottua ihmisten ajattelemattomiin kommentteihin. Tuntemattomien tuijotus tai kommentointi ei minua yleensä häiritse. Mutta kun ystäväni kerran yhtäkkiä kysyi...

Lue lisää

Hymykuoppainen tyttö

Minua on aina sanottu iloiseksi tytöksi. Jos hymy ei ollut huulillani, niin hymyilin silmilläni. Harva kuitenkaan tietää, mitä kaikkea hymyni taakse kätkeytyy...

Lue lisää

Updated: 22-09-2015