Jennan blogi

Jennan blogi

 
Olen 33-vuotias ihopsoria ja nivelpsoria sairastava nainen.

Kirjoitan blogissa elämästäni kroonisen sairauden kanssa tavoitteenani lisätä tietoisuutta sairaudestani sekä kannustaa muita sairauksien kanssa kamppailevia jaksamaan.

Blogipostaukset on tehty Novartiksen taloudellisella tuella. 


Uusimmat blogitekstit

Psorikoira  

Imuri on jokaisen psoriaatikon paras kaveri. Kun jättää jatkuvasti hilsepilviä ja lastuja jälkeensä, haluaa myös nuo valkoiset pilvet siivota pois. Pahimmassa vaiheessa lakanatkin saa vaihtaa joka yön jälkeen ja pyyhkeen jokaisen suihkun jälkeen.  
 

 

Lue lisää

Syksyllä syntynyt  

Olen syksyllä syntynyt. Lapsuudesta pitkälle aikuisuuteen syksy oli lempivuodenaikani. Silloin en voinut sietää kesäkuumaa, hikeä otsalla ja olemattoman pientä kesävaatevarastoani. Minä näin syksyssä upeita värejä muiden nähdessä lätäköitä ja mätäneviä puidenlehtiä.
 

 

Lue lisää

Voiko mielesi hyvin?  

Miltä sinusta tuntuisi, jos ihotauti- tai reumalääkärisi kysyisi sinulta: "Voiko mielesi hyvin?" Ehkä mietit, miksi iho- ja nivelpsoria sairastavalta sellaista kysyttäisiin. Meillä psoria sairastavilla on lähes kaksinkertainen riski sairastua mielenterveysongelmiin terveisiin samanikäisiin verrattuna.1 Silti näistä mielenterveyden haasteista ei välttämättä juurikaan puhuta lääkärissä.
 

 

Lue lisää

Apua auringosta  

Auringonvalo parantaa usein psori-ihottumaa. Myös merivedellä voi olla suotuinen vaikutus. Kaikki psoriaatikot eivät saa apua auringonvalosta, mutta itse kuulun joukkoon, jonka iho- ja niveloireet selvästi helpottavat Välimeren ilmastossa.

 

Lue lisää

Hyvinvointia syksyyn   

Kesäloma on ohi ja syksyn kiireet ovat alkaneet. Töissä huomaan kaikkien projektien heräilleen kesähorroksestaan ja aktivoituneen yhtä aikaa, samalla kun uusia on tulossa jonoksi asti. Olen onnistunut aika hyvin aiemmin asettamissani tavoitteissa muistaa pitää taukoja työn ohessa ja olla tuomatta töitä mukanani kotiin.
 

Lue lisää

Lisähaastetta liikuntaan   

On ilta ja istun sohvalla. Kännykkä muistuttaa tekemään fyssarin määräämät harjoitteet: kyykyt, kylkilankut, ojennuksia, käsivetoja. Olisin muistanut ne ilmankin. Aamusta saakka olen työntänyt asiaa mielessäni eteenpäin. En laiskuuttani tai siksi etten tahtoisi niitä tehdä. Vatsani vain on tänään ollut uskomattoman kipeä. Ärtyvälle suolelle tyypilliseen tapaan se on krampannut ja kipuillut ja olen viettänyt enemmän aikaa vessassa kuin muualla. Hieman lisähaastetta liikuntaan. Juuri sitä, mitä en olisi kaivannut lisää.
 

Lue lisää

Updated: 20-03-2015