Jennan blogi

Jennan blogi

 

Olen 32-vuotias ihopsoria ja nivelpsoria sairastava nainen.
Kirjoitan blogissa elämästäni kroonisen sairauden kanssa tavoitteenani lisätä tietoisuutta sairaudestani sekä kannustaa muita sairauksien kanssa kamppailevia jaksamaan.

Blogipostaukset on tehty Novartiksen taloudellisella tuella. 

Uusimmat blogikirjoitukset

 

Lääkäriväsymystä  

Viimeinen pari viikkoa on jälleen koetellut motivaatiota hoitaa oireitani. Näihin kahteen viikkoon on mahtunut 14 erilaista lääkärikäyntiä. Toisaalta tunnen kiitollisuutta siitä, että asioita tutkitaan ja hoidetaan. Toisaalta olen väsynyt. Pelkästään kalenterin ajan tasalla pitäminen kaikista käynneistä vaatii jo järjestelykykyjä. Onneksi koordinointi sujuu minulta luonnostaan.

 

Lue lisää

Psori runtelee, jos sille antaa luvan  

Mistä tietää, että stressaa liikaa? Siitä, kun psori tekee paksuja hilseläiskiä päänahkaan. Siitä, kun se alkaa levitä päänahasta kasvojen reunoja pitkin koko otsaan, kulmakarvoihin, nenään, leukaan... Siitä, kun etusormeen nousee pustula, ja pian toinenkin. 

 

Lue lisää

Psori ei tartu vedessäkään  

Uimahallin pukukopissa vilkaisen peiliin ennen suihkujen puolelle menoa. Psoritäplät näkyvät, mutta en anna sen haitata. Viereisessä suihkussa on äitinsä kanssa pikkutyttö. Tyttö mittailee minua katseellaan ja kysyy sitten ääneen: ”Äiti, miksei mulla ole omia täpliä?” Äiti punastuu ja hoputtaa tyttöä pukemaan uikkarit. Kuin häpeillen hän siirtyy uima-altaille ja pakenee tilanteesta mahdollisimman nopeasti.

 

Lue lisää

En anna ennakkoluulojen vaikuttaa  

Yleisin kohtaamani ennakkoluulo psoriaatikkona on se, että psorin pelätään tarttuvan. Pelko näkyy pitkinä, säikähtäneinä katseina, kuiskailuna tai ääneen kommentointina. Ihosairaus voi toki herättää uteliaisuutta ja kysymyksiäkin. Minulta saa kysyä psoristani koska vain. Mielelläni kerron faktaa. Pelkkä tuijottaminen sen sijaan tuntuu pahalta.

 

Lue lisää

Sisäänkasvanut psorikynsi  

Oikean isovarpaan kynsi alkoi kasvaa sisään jo joskus kesällä. Ensin hoidettiin varpaassa ollut tulehdus kuriin lääkekuurilla ja sitten alettiin varailla kirurgilta aikaa leikkaukseen. Sain ajan syyskuulle. Koko kesän ajan varvas oli kipeä ja kävely tuntui epämiellyttävältä, mutta sen kanssa oli vain pakko elää.

 

     

Lue lisää

Pari lastua vain

Päänahkaan kertyvä karsta on ärsyttävää. Aluksi syntyy muutama läiskä, joihin muodostuu paksua karstaa ja hetkeä myöhemmin koko päänahka on karstan peitossa. Tiesin, että olisi taas aika kuoria päänahka.

 

     

Lue lisää

Updated: 20-03-2015