Jennan blogi

Jennan blogi

 
Olen 33-vuotias ihopsoria ja nivelpsoria sairastava nainen.

Kirjoitan blogissa elämästäni kroonisen sairauden kanssa tavoitteenani lisätä tietoisuutta sairaudestani sekä kannustaa muita sairauksien kanssa kamppailevia jaksamaan.

Blogipostaukset on tehty Novartiksen taloudellisella tuella. 


Uusimmat blogitekstit

Lunta vain olkapäillä  

Aamulla ennen töihin lähtöä on pimeää. Töistä tullessa on pimeää. Toimistotyöaikaa tekevä ei välttämättä näe aurinkoa moneen viikkoon talviaikaan. Onneksi omassa työssäni on joustoa ja välillä saa lähteä myöhemmin niin, että ehtii hieman nähdä valoakin. Silloinkin aurinko saattaa tosin pysytellä harmaiden pilvien takana ja piristävä vaikutus jää aika vähäiseksi.

 Lue lisää

Peruuttaja  

“Olen pahoillani, joudun perumaan meidän suunnitelmat.” Lause, joka on monelle kroonisesti sairaalle liian tuttu. Jouduin menneellä viikolla perumaan joka päivä jotakin sovittua, ja loppuviikkoa kohden tunsin itseni jo totaaliseksi petturiksi. Kun sitten vihdoin pääsin ihmisten ilmoille, pelkäsin ihmisten reaktioita. Onneksi turhaan, sillä sain paljon empatiaa osakseni.


 

 

Lue lisää

Sammunut pilke  

Psorilla on sisäinen kello. Se tietää, että nyt on taas se aika vuodesta, kun isketään silmiin. Ensin halkeaa yläluomi, sitten alaluomi. Silmäluomien iho kuivuu, hilseilee ja punoittaa. Silmää ei saa kokonaan auki, ainakaan ilman että iho sanoo "rits räts" ja halkeaa lisää.


 

 

Lue lisää

Psorikoira  

Imuri on jokaisen psoriaatikon paras kaveri. Kun jättää jatkuvasti hilsepilviä ja lastuja jälkeensä, haluaa myös nuo valkoiset pilvet siivota pois. Pahimmassa vaiheessa lakanatkin saa vaihtaa joka yön jälkeen ja pyyhkeen jokaisen suihkun jälkeen.  
 

 

Lue lisää

Syksyllä syntynyt  

Olen syksyllä syntynyt. Lapsuudesta pitkälle aikuisuuteen syksy oli lempivuodenaikani. Silloin en voinut sietää kesäkuumaa, hikeä otsalla ja olemattoman pientä kesävaatevarastoani. Minä näin syksyssä upeita värejä muiden nähdessä lätäköitä ja mätäneviä puidenlehtiä.
 

 

Lue lisää

Voiko mielesi hyvin?  

Miltä sinusta tuntuisi, jos ihotauti- tai reumalääkärisi kysyisi sinulta: "Voiko mielesi hyvin?" Ehkä mietit, miksi iho- ja nivelpsoria sairastavalta sellaista kysyttäisiin. Meillä psoria sairastavilla on lähes kaksinkertainen riski sairastua mielenterveysongelmiin terveisiin samanikäisiin verrattuna.1 Silti näistä mielenterveyden haasteista ei välttämättä juurikaan puhuta lääkärissä.
 

 

Lue lisää

Updated: 20-03-2015