Jennan blogi

Jennan blogi

 

Olen 32-vuotias ihopsoria ja nivelpsoria sairastava nainen.
Kirjoitan blogissa elämästäni kroonisen sairauden kanssa tavoitteenani lisätä tietoisuutta sairaudestani sekä kannustaa muita sairauksien kanssa kamppailevia jaksamaan.

Blogipostaukset on tehty Novartiksen taloudellisella tuella. 

Uusimmat blogikirjoitukset

 

Ihminen on kokonaisuus  

Yksi hoitaa ihoa, toinen niveliä, kolmas varpaankynsiä. Mutta kuka hoitaa minua kokonaisvaltaisesti?

Aloin miettiä tätä viime viikolla uuden fyssarini vastaanotolla. Käynti ei alkanutkaan minulle räätälöimättömällä liikesarjalla, vaan juttelulla. 

 

 

Lue lisää

Elämää voi elää kameran linssin läpi  

Krooninen sairaus syö ihmistä. Se tekee sen joskus ulkoisesti, runnellen ulkonäköä. Se syö sisältäpäin, imien minusta joka päivä voimaa ja iloa. Se tekee aivoihini sumua, tehden asioiden muistamisesta ja uuden oppimisesta vaikeampaa. Se syö pinnaa. 

 

 

Lue lisää

Kevät on kasvun aikaa   

Kirjoitin aiemmin, miten stressaava elämäntilanne sai päänahan psorini riehaantumaan pahasti. Silloin lastuja irtosi päänahastani repien hiuksia mukanaan ja sen myötä päänahkaani jäi muutama kolikon kokoinen kalju läntti. Onneksi minulla on aina ollut paksut hiukset ja tuolloinkin hiuksia jäi vielä runsaasti jäljelle, mutta hiustuppojen katseleminen omassa kädessä oli silti sellainen kokemus, jota en kenellekään naiselle soisi.

 

Lue lisää

Popsi, popsi porkkanaa   

Monella iho- ja nivelpsoriaatikolla on myös suoliston kanssa ongelmia. Osa kokee ruokavaliomuutosten, muun hoidon ohella, auttavan ihon ja nivelten vointiin. Olin itse aikoinaan varsin äänekkäästi sitä mieltä, että porkkana ei rikkinäistä niveltä tai ihoa ehjäksi tee. Eikä toki teekään, mutta yhden lisädiagnoosin myötä olen joutunut myöntämään, että psorin hoitaminen on kokonaisvaltainen asia ja myös sillä on väliä, mitä suuhunsa laittaa.

 

Lue lisää

Nivelpsori ei ole vanhusten sairaus   

Psori ja nivelpsori aiheuttavat haasteita kenkien hankinnalle. Jalkapohjieni iho on ajoittain haavoilla ja varpaankynteni kasvavat normaalia paksummiksi. Nivelpsorin vuoksi tarvitsen kengät, joissa on leveä lesti ja joilla on hyvä kävellä. Käytän kenkiä, joissa on erikoispohjallinen vaimentamassa niveliini suuntautuvia iskuja kävellessä.

 

Lue lisää

Hyväksyntää etsimässä   

Olen lähes koko ikäni etsinyt hyväksyntää. Sairastuminen lapsuudessa muutti sisäistä minäkuvaani. Se erosi isosti siitä, mitä ulkopuolelle näkyi. Omat silmäni erottivat vain tulipunaisena helottavan päänahkani tai kasvojeni reunuksille levinneet psoriläiskät.

 

 

Lue lisää

Updated: 20-03-2015