Jennan blogi

Jennan blogi

 

Olen 30-vuotias ihopsoria ja nivelpsoria sairastava nainen.
Kirjoitan blogissa elämästäni kroonisen sairauden kanssa tavoitteenani lisätä tietoisuutta sairaudestani sekä kannustaa muita sairauksien kanssa kamppailevia jaksamaan.

 

Uusimmat blogikirjoitukset

 

Psorikaloja

Olin työpaikan virkistyspäivänä vierailemassa akvaariossa. Ihastelin kaloja ja luin infotauluja niiden vierestä. Yhtäkkiä silmiini osui sana ”psoriasis” ja tämä info:
Punaimubarbi on karppikaloihin kuuluva Lähi-idästä kotoisin oleva kalalaji jota tavataan mm. Jordan-, Orontos-, Eufrat- ja Tigris joissa. Niiden luontaista ravintoa ovat mm. erilaiset levät sekä plankton.

 

     

Lue lisää

Ei sais, mutta kun on pakko

Se, joka keksi, että korvakäytävää ei saa kaivaa millään omaa kyynärpäätään pienemmällä, ei takuulla kärsinyt korvakäytävän psorista.

 

     

Lue lisää

Kesä ja tuijottajat tulee

Huomaan minua vastapäätä istuvan henkilön katseen viipyilevän moneen otteeseen hilseilevässä hiusrajassani. Tuijotus tuntuu inhottavalta. Yritän jutella tuijottajan kanssa saamatta kuitenkaan katsekontaktia. Mietin, mahdanko tulla edes kuulluksi vai veikö psori kaiken huomion.

     

Lue lisää

Muistilista

Vihdoin on se hetki: kauan odotettu lääkärin vastaanottoaika. Aikaa varatessa psori oireili pahemmin ja akuutti apu olisi ollut tarpeen, mutta akuuttiaikoja ei juuri silloin ollut vapaana. Ennen vastaanottoaikaa tilanne hieman eli ja psorille tyypillisesti oireet aaltoilivat. Lääkäripäivän aamuna tapahtuikin varsinainen ihme: iho voi poikkeuksellisen hyvin ja niveletkin olivat kohtuurauhalliset. Jäikö pitkään kaivattu apu saamatta, kun lääkäri ei nähnyt sitä kaikkein pahinta hetkeä omin silmin? 

     

Lue lisää

Hoitosuhteita

Psorin yhteydessä puhutaan usein hyvän hoitosuhteen tärkeydestä. Hoidoista puhuttaessa mieleen tulee toki ensimmäisenä ihotautilääkäri ja nivelpsoriaatikoilla myös reumalääkäri. Lääkäreiden myötä sitten reseptit, voiteet ja juuri minulle sopivimman lääkkeen löytäminen. Minusta se on silti paljon muutakin. 

     

Lue lisää

Pitävä ote

Pesen hiuksiani. Shampoo tippuu lattialle. Noukin sen. Hoitoaineen vuoro. Sekin tippuu lattialle ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Harjaan hiuksia. Harja tippuu kädestäni. Kumarrun noukkimaan sen. Harjaan hiukset loppuun.

     

Lue lisää

Updated: 20-03-2015