Hoidon aloitus

Ihopsoriasiksen hoitoon vaikuttavat paitsi iho-oireiden laajuus ja voimakkuus, myös sairauden vaikutus arjen toimiin ja elämänlaatuun sekä aikaisempien hoitojen koettu teho. Lääkäri arvioi sairauden vaikeusastetta näiden tekijöiden perusteella.

Psoriasiksen hoitovalikoima on laaja:

  • paikallishoidot (perusvoiteet ja lääkevoiteet)
  • valohoito
  • systeemiset hoidot ja biologiset lääkkeet

Kun olet menossa lääkäriin, sinun kannattaa käydä muistilistan avulla läpi oireitasi ja kokemuksiasi, jotta osaat tuoda keskustelussa esille kaikki olennaiset seikat. 

Keskustele lääkärisi kanssa hoitokokemuksistasi sekä niiden vaikutuksista. Kysy häneltä myös aktiivisesti uusista hoitovaihtoehdoista. 

Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva hoito. Kullekin psoriasista sairastavalle hoito valitaan aina yksilöllisesti oireiden ja elämäntilanteen mukaan. Hoidon tavoitteena on oireiden minimointi sekä työ- ja toimintakyvyn ylläpito.

Suuri osa pärjää paikallishoidolla. Usein käytössä on eri hoitomuotojen yhdistelmä. On tärkeää, että hoidosta tulee osa arkeasi.

Voit käyttää joitakin yksinkertaisia keinoja tehdäksesi hoidosta osan arkirutiinejasi. Tee esimerkiksi erilaisia muistutuksia puhelimeesi tai laita muistilappuja näkyville paikoille, jotta muistat erityisesti säännöllisesti käytettävät hoidot. Jos olet lähdössä matkalle, huolehdi siitä, että sinulla on riittävästi lääkkeitä tai voiteita jäljellä ja tarkasta vaativatko ne erityisiä säilytysolosuhteita matkalla.

Lue lisää hoitomuodoista tästä. Tutustu myös Käypä hoito -suositukseen.

Muista seurata oireitasi ja hoidon tehoa myös lääkärikäynnin jälkeen esimerkiksi PsoriNYT-sovelluksen avulla.

Lähteet

 

Tarkistettu 14.7.2020

Updated: 23-03-2017