Diagnosointi

Tavallisesti ihotautilääkäri toteaa ihopsoriasiksen tutkimalla ihottumaa. Muita tutkimuksia, kuten laboratoriokokeita ei yleensä tarvita. Epäselvissä tapauksissa voidaan hoitamattomalta ihottuma-alueelta ottaa koepala.

Vaikka psoriasis on parantumaton pitkäaikaissairaus, sen oireita voidaan tehokkaasti lievittää. Hoidot lievittävät iho-oireita ja rauhoittavat tulehdusta.

Hakeudu lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi ja hoidon käynnistämiseksi. Kerro lääkärillesi avoimesti sairauden vaikutuksesta elämääsi, ja määritelkää yhdessä hoidon tavoitteet. Lataa tästä muistilista lääkärikäyntisi tueksi. 

Sairauden selvittely voidaan aloittaa esimerkiksi perusterveydenhuollossa, työterveyslääkärillä tai yksityisessä terveydenhuollossa. Erikoislääkärille on syytä hakeutua, mikäli diagnoosisi on epäselvä tai ihottumasi vaikea, eikä se rauhoitu paikallishoidolla. Voit päästä ihotautien erikoislääkärille perusterveydenhuollon tai työterveyslääkärin lähetteellä tai yksityisen terveydenhuollon kautta.

Luo hyvä hoitosuhde

Hyvän hoitosuhteen syntyminen ja hoitoon sitoutuminen ovat avainasemassa psoriasiksen hoidossa.

Hoidon tavoitteena on oireeton tai lähes oireeton iho ja työkyvyn ylläpito. Sairauden vaihteleva luonne asettaa omat haasteensa psoriasikselle. Rauhallisempia vaiheita voi seurata voimakkaammin oireileva kausi. Siksi pitkäaikainen hoitoon sitoutuminen on tärkeää. Avoin ja toimiva hoitosuhde lääkärin ja potilaan välillä on välttämätön pitkäaikaissairauden hoidossa. Kerro rohkeasti lääkärillesi oireistasi, tuntemuksistasi ja toiveistasi hoitotavoitteen suhteen.

Lähteet

 

Tarkistettu 9.4.2018

Updated: 23-03-2017